Novinky v prohlížečích: Rozruch kolem Google Chrome Frame

29. září 2009

Google uvedl nový doplněk, který promění Explorer v Chrome. Microsoft ale varuje před nebezpečím. Maxthon v alfaverzi vydrtil Chrome. Užitečný doplněk pro Firefox, šetřící energii. Kromě toho také nové vydání Google Chrome, Opery Unite a Maxthonu.

Google Chrome Frame

O velký rozruch se postarala novinka názvem Google Chrome Frame, vydaná minulý týden jako open-source. Jedná se o nadstavbu či přesněji rozšiřující modul Internet Exploreru, umožňující používání jádra Webkit v Microsoftím prohlížeči. Toto jádro je aktivováno v případě, kdy webová stránka obsahuje příslušnou META informaci – v jakémkoli jiném případě je použito tradiční jádro Trident. Uživatelům by toto vylepšení mělo přinést především vyšší rychlost načítání některých webů využívajících JavaScript (některé zdroje hovoří až o desetinásobném zrychlení) a podporu nejnovějších technologií včetně vybraných elementů HTML 5.

Microsoft se poměrně radikálně postavil proti tomuto vylepšení svého software a poukázal na skutečnost, že může jít o vážnou bezpečnostní díru do prohlížeče. Argumentem má být skutečnost, že spojení dvou jader zdvojnásobuje i bezpečnostní rizika. Pravdou ale je, že vzhledem k dosud nevelkému rozšíření Google Chrome je pro tento prohlížeč podstatně méně potenciálních ohrožení, než pro Internet Explorer. Ve varování navíc chybí jakékoli konkrétní důkazy.

Zdroj: The Register.

Více informací o Google Chrome Frame najdete na samostatném webu věnovaném tomuto projektu.

Google Chrome 4.0.213.1 dev

Vývojová verze čtvrté generace prohlížeče Chrome pokračovala i minulý týden uvolněním dalšího vydání. Opraveny byly například problémy při práci s FTP a dalších více než dvacet nalezených chyb, nejvíce pak ve verzi pro MacOS.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 3.0.195.24 beta

Na betaverzi bylo povýšeno vydání 3.0.195.24, opravující proti předchozí verzi následující problémy:

  • Byly opraveny dvě chyby, způsobující pád prohlížeče.
  • Opraven problém se záložkami, který se vyskytoval v případě více současně otevřených listů.
  • Opraveno přihlašování na weby CNET.
  • Stáhnout Google Chrome 3.0.195.24 beta

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera 10.10 Unite

Patrně největší novinkou ve vývoji služby Unite je její přejmenování na OperaUnite Applications. Vývojáři to komentují slovy, že „nikdo nevěděl, co to vlastně ta služba je.“ Uživatelé jsou dále vyzýváni k testování zátěže proxy serverů Unite k tomu určeným programem Sonar, který nyní přibalili přímo do instalačního balíčku a prosí o jeho zapnutí.

Kromě toho došlo k vylepšení vzhledu aplikace a byla provedena změna souborů, které nyní mají příponu .ua a novou MIME hlavičku. V experimentální fázi je zatím stránka s informacemi o odeslání chybového hlášení. Opraveno bylo i několik dalších dosud nalezených chyb.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon 3 Alpha alias Max-3 drtí Google Chrome

Vývojáři Maxthonu chystají do třetí verze své nadstavby jako jednu z hlavních novinek integraci zobrazovacího jádra Webkit, na kterém běží například Safari, Arora nebo stále populárnější Google Chrome. Max-3 by měl automaticky zvolit, zda bude pro zobrazení stránky používat dosavadní jádro Trident (Internet Explorer), nebo právě Webkit. Ačkoli oficiální vydání se očekává až na začátku roku 2010, byly již provedeny první testy a nutno konstatovat, že vypadají velice slibně: v pěti z osmi rychlostních srovnání v testu V8 Benchmark Suite vyšel Maxthon Max-3 lépe, než Google Chrome, jež je považován za špičku v tomto segmentu. „Vypadá to, že Maxthon s Webkitem pod kapotou je připraven udělat rozruch. Následující rok bude v prohlížečích hodně zábavný,“ konstatuje Lee Mathews ze serveru Download Squad, který test provedl.

Zdroj: Maxthon Blog.

Maxthon 2.5.9.1883 Beta

Zatímco třetí verze Maxthonu je teprve v alfaverzi, fáze beta postoupila o další krůček. Opravy se dočkalo především plovoucí menu, kde přibyla průhlednost některých nabídek a byly přidány další nabídky. Vyřešeno bylo i zoomování obrázků a práce s Quick Access, který je nyní možné povolit a zakázat.

Zdroj: Changelog Maxthon Browser.

Firefox: Ekologičtější stahování s Auto Shutdown

Jestliže jste zvyklí nechat přes noc běžet stahování, možná oceníte nový doplněk pro prohlížeč Mozila Firefox nazvaný Auto Shutdown. Jeho funkce je jednoduchá: monitoruje probíhající stahování a po jejich dokončení vypne počítač. Doplněk je konfigurovatelný, takže kromě vypnutí systému můžete nastavit i jakékoli další příkazy, jež mají být provedeny – třeba přehrání zvuku, nebo uspání počítače. Podporováno je také oblíbené rozšíření DownThemAll!, nabízející více možností nastavení stahování.

Zdroj: Mozilla Links.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

3 komentářů

  1. ietýmsmrdí

    Zář 29, 2009 v 10:13

    Přidám novinku-nenovinku, že tvůrci IE jsou zcela neschopní:
    http://connect.microsoft.com/IE/feedb…px?FeedbackID=362142
    http://code.google.com/p/gmaps-api-is…ssues/detail?id=1055

    Odpovědět
  2. Miroslav Kučera

    Zář 29, 2009 v 10:16

    ietýmsmrdí: URL adresy nefunguji :)

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *