Novinky v prohlížečích: Pomozte s testováním Opera Unite!

21. září 2009

Další vývojová verze Google Chrome, oprava a alfaverze Maxthonu, update Avant Browseru a výzva k testování zátěže Opera Unite.

Google Chrome 4.0.211.4 dev

Jak se stalo zvykem, bylo v uplynulém týdnu uvolněno další vývojářské vydání prohlížeče Google Chrome. Jedním z kritických problémů, jež tato testovací verze řeší, je chyba v synchronizaci oblíbených položek, která dokonce vedla ke stažení předchozího buildu 4.0.211.2.

Z novinek dále jmenujme alespoň některé:

  • Pro všechny systémy bylo vylepšeno načítání nových záložek.
  • Pod Windows se nyní jazyk zobrazovaných tipů mění podle nastavení jazyka prohlížeče.
  • Na počítačích Macintosh by nemělo docházet k zatuhnutí při importu z Firefoxu a byla vylepšena správa vyhledávačů.
  • Uživatelé Linuxu ocení především opravu pádu, ke kterému docházelo v případě uzavření záložky, jež požadovala přihlášení či vyřešení pádů při zpracování Flashe pod distribucí Gentoo.
  • Nainstalovaná rozšíření Chrome lze od této verze snadno aktualizovat přes interní stránku chrome://extensions.

I s ohledem na zásadní nedostatek předchozího uvolněného vydání je dobré připomenout, že tato verze slouží pouze k testování a není vhodná pro ostré nasazení.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Maxthon 2.5.8.1332

Ani ne týden po uvedení Maxthonu 2.5.7 přichází další „setinková“ verze, zaměřená především na opravu nalezených problémů. Nápravy se například dočkaly chyby způsobující pád aplikace, bylo vyřešeno občasné neotevírání menu Internet Options a přidáno otevření odkazu do nové záložky po kliknutí prostředním tlačítkem myši či přes kontextové menu.

Připomeňme, že hlavními taháky posledních vydání je například možnost ovládat hlasitost zvuků z prohlížených stránek, díky čemuž lze poslouchat hudbu bez toho, abyste byli rušení ozvučenými reklamami. Maxthon také napodobuje Rychlý přístup známý z Opery, kde uživateli nabízí devět rychlých odkazů s náhledy na oblíbené weby. Užitečnou funkcí je synchronizace záložek a nastavení, což ocení především ti, jež pracují na více počítačích.

Zdroj: Maxthon blog.

Maxthon 3.0.3.3 Alpha

Kromě opravování stabilní verze se pracuje i na vývoji třetí generace této nadstavby Internet Exploreru. Aktuálně byla uvolněna alfaverze s číslem 3.0.3.3. Předpokládá se, že do finální fáze se projekt, označovaný jako Max-3, dostane počátkem následujícího roku.

  • Byly opraveny problémy s otevíráním odkazů v případě, kdy je prohlížeč nastaven jako výchozí.
  • Bylo vyřešeno přihlašování v případě, kdy je v Internet Exploreru nastaven proxy server.
  • Asi nejzásadnější změnou je upate javascriptového enginu V8 na 1.3.11, což by mělo přinést o 9% vyšší výkon.

Zdroj: Maxthon blog.

Avant Browser 11.7 build 39

Do stejné kategorie jako Maxthon patří i Avant Browser – nejedná se tedy o samostatný prohlížeč, nýbrž o nástavbu vylepšující a rozšiřující funkce Internet Exploreru. Tentokrát se jedná jen o minoritní update, opravující dvě chyby. První se týká online úložiště, druhá pak automatického doplňování textů.

Zdroj: Oficiální web Avant Browseru.

Opera Unite

U Opery pokračují ve vývoji služby Unite, která by měla sloužit ke snadnému sdílení dat přes Internet. Vývojáři jsou zatím spokojeni s dosavadními průběhy testů, ale rádi by s pomocí uživatelů provedli sérií tzv. zátěžových testů proxy serverů, skrze něž je tato funkce zprostředkována. Za tímto účelem byl vyvinut program Sonar, jež za běžných okolností vyčkává a když dostane požadavek na provedení testu, pošle malý objem dat na proxy servery Opera Unite. Cílem je vyzkoušet chování služby při co možná největším počtu požadavků z celého světa. Pokud tedy chcete pomoci s vývojem této novinky, stačí si stáhnout, nainstalovat a nechat běžet Sonar, za což vývojový tým Unite předem děkuje.

Zdroj: Opera Unite blog.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *