Novinky v prohlížečích: Podíl prohlížečů v květnu

8. června 2010

Jak si vedly webové prohlížeče v květnu?; Firefox 3.6.4 odložen; Chrome 6 s podporou WebM; Přichází Opera 10.60.

Net Applications: jak si vedly prohlížeče v květnu?

Uzavřel se další měsíc, takže se můžeme podívat na to, jak si vedly internetové prohlížeče v květnu. Na prvním místě zůstává Internet Explorer, který v dubnu prolomil magickou hranici 60% a v květnu se propadl o dalších 0,2% na 59,75%. Pokleslo také zastoupení Firefoxu a to z dubnových 24,59% na květnových 24,32%. Již tradičně rostlo Chrome, které poskočilo o 0,31% na 7,04%, maličko si polepšilo Safari (nyní 4,77%) a Opera (aktuálně 2,43%).

Zdroj: Net MarketShare.

Mozilla Firefox

Firefox 3.6.4 odložen

Ještě minulé pondělí jsme předpokládali, že Firefox 3.6.4 vyjde 1. června, což naznačovalo i uvolnění „Release Candidate“ („kandidát na uvedení“), které bývá posledním krokem před konečnou verzí. Nakonec se tak ale nestalo a vydání finální verze bylo odloženo na zatím neupřesněný termín, pravděpodobně by to však mělo být tento měsíc. Spekuluje se o tom, že v RC1 byly nalezeny natolik závažné chyby či problémy, kvůli kterým nakonec došlo k posunutí termínu.

Firefox 3.6.4 má uživatelům nabídnout především vyšší stabilitu než současná verze, čehož chce dosáhnout oddělením procesů zásuvných modulů od jádra prohlížeče. Případný pád pluginu tak nezasáhne samotný Firefox, který poběží nerušeně dál. Dosavadní průběh testování skutečně naznačuje, že toto opatření v konečném výsledku přináší významně méně havárií Firefoxu.

Chcete-li si tedy očekávanou novinku vyzkoušet, budete si zatím muset vystačit s RC1.

Zdroj: The Register.

Google Chrome

Google Chrome 5.0.375.70 beta

V betakanálu se objevila verze 5.0.375.70, která by měla opravovat několik problémů s padáním a celkovou stabilitou prohlížeče. Bližší podrobnosti ale nebyly uvedeny.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 6.0.422.0 dev

Podstatně zajímavější je posun vývojové verze, která jako hlavní tahák přináší podporu webového videa skrze kodek VP8 a tím pádem i projektu WebM (podrobnosti viz Nahradí WebM Flash?). WebM by měl nabízet video podle normy HTML5, přičemž jeho hlavní výhodou je volná licence a poměrně dobrá kvalita obrazu. K projektu se kromě Googlu připojily společnosti Mozilla, Opera, Adobe a především Microsoft, čímž mu vdechly větší šanci na prosazení se na trhu a eventuální definování standardu v tomto segmentu. Tato verze Chrome je tedy první, v níž lze podporu WebM vyzkoušet (k dispozici máte například HTML5 verzi Youtube).

Kromě tohoto nesporně zásadního kroku byly opraveno i několik chyb, například padání při změně sítě, nebo po probuzení z úsporného režimu. Další opravy se pak týkaly verze pro Macintosh a Linux.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Připravuje se Opera 10.60

Hned v pondělí poněkud překvapilo oznámení první alfaverze Opery 10.60. Dosavadní vývoj verze 10.54 byl tedy pozastaven a veškeré úsilí i novinky jsou nasměrovány právě do avizované verze. Opera 10.60 by měla být po dřívějším upřednostnění vývoje pro Windows první verzí, která vyjde společně pro všechny podporované operační systémy. Připomeňme, že poslední verzí pro Linux je stále jen 10.10.

Alfaverze přináší především citelné zvýšení výkonu, vylepšené uživatelské rozhraní a opravu celé řady chyb. Vyšší rychlost byste měli zaznamenat především při zpracování JavaScriptu, DOM a kaskádových stylů. Na první pohled nejspíše postřehnete facelift Rychlého přístupu, tlačítku „O“ přibyl popisek „menu“ a náhledy otevřených stránek jsou nyní animované. Více než tisíce slov ale patrně napoví obrázek.

Zdroj obrázku: MyOpera.com

Celkem bylo provedeno 16 úprav a oprav v uživatelském rozhraní, sedm v Rychlém přístupu a více než čtyřicítka v samotném jádře prohlížeče.

Populární náhledy otevřených listů, jež se zobrazovaly v hlavním panelu Windows 7, jsou nyní ve výchozím nastavení vypnuty. Vývojáři to zdůvodňují faktem, že tato funkce frustrovala uživatele, kteří mívají otevřeno současně příliš mnoho listů. Pokud ale náhledy používáte, pak vězte, že je lze zapnout v nastavení.

Uživatelé Macintoshů budou muset vzít na vědomí fakt, že Java funguje pouze s nejnovějším updatem výhradně na Mac OS 10.5 a 10.6.

Ve čtvrtek pak vyšla hned dvě opravná sestavení 3402 a 3403, takže testeři si opravdu přišli na své. Patrně nejzásadnějšími změnami proti první alfě jsou rychlejší start a oprava dvou příčin pádů. Přesto je zatím znám poměrně dlouhý seznam chyb, které by měly být vychytány do finální verze.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon 3.0.11 Beta

Zatímco před dvěma týdny jsme zde prezentovali finální Maxthon verze 2.5.13, to opravdu zajímavé nás letos teprve čeká. V úterý byla představena betaverze Maxthonu 3, jehož hlavní devizou by měla být integrace dvou vykreslovacích jader, mezi kterými bude uživatel moci přepínat. Kromě dosavadního Tridentu (z Internet Exploreru) bude v Maxthonu 3 možné používat také Webkit (Safari, Chrome, ad.). V pátek pak byl uvolněn update, řešící některé příčiny pádů programu.

Z dalších novinek pak zmiňme například možnost zvolit si při spuštění prohlížeče nejen poslední sezení, ale také to před ním. Přibyl dialog pro prohlížení a odstraňování jednotlivých cookies, obsahu cache, historie stahování a navštívených stránek. Podporováno je též přibližování a oddalování stránky kombinací Ctrl+kolečko myši a nově lze s Maxthonem procházet lokální složky a soubory.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *