Novinky v prohlížečích: Opera s Unite

7. září 2009

Uplynulý týden přinesl další vývojovou verzi Google Chrome. Hlavní novinkou ale byla Opera 10, na níž následně navázala vývojová verze, obsahující technologii Unite. Nespí ani u Maxthonu, kde připravují třetí generaci svého browseru. Firefox se pak chystá na dobrý počin v bezpečnosti.

Google Chrome 4.0.206.1 dev

Vývojáři Google Chrome se v uplynulých dnech ponejvíce zaměřili na verzi pro Macintosh, konkrétně pro operační systém Mac OS X Snow Leopard, pro který opravili více než dvacítku chyb. Opravy se týkaly jak práce s klávesovými zkratkami, tak i občasných pádů aplikace.

V dalším publikovaném vydání se již opravy věnovaly všem platformám.

  • Opravena chyba, díky které při uzavření panelu Stahování došlo ke smazání dokončených stahování ze seznamu.
  • Byly opraveny některé události týkající se audia a videa.
  • Pod Mac OS se nyní nové listy zobrazují rychlej i a byl vylepšen grafický výkon při rolování stránkou, který dělal problémy zejména sestavách se slabší grafikou.
  • Pod Linuxem nyní Chrome přebírá nastavení proxy z GNOME i KDE.
  • Opravena chyba v 64-bitovém JavaScriptu, jež na některých procesorech způsobovala pád programu.

Samozřejmě je opět nutné připomenout, že se jedná teprve o vývojovou verzi, která obsahuje řadu chyb a je tedy vhodná pouze pro testování.

Zdroj: Google Chrome Releases blog

Opera 10

Pro Operu byl uplynulý týden velice důležitý – uvolnila totiž dlouho očekávanou desátou verzi svého prohlížeče. Prvotní zájem ze strany uživatelů byl tak velký, že servery nevydržely nápor a nějakou dobu byly zcela nedostupné. Přes výpadek si během prvních 24 hodin od uvedení stáhly novou Operu dva miliony uživatelů.

Jednou z novinek verze 10 je vylepšený panel Rychlého přístupu (tzv. „Speed dial“), nově umožňující definovat počet náhledů stránek a také zobrazovat na pozadí zvolený obrázek. Pokud nemáte nápady, Opera pro vás připravila devítku pozadí, vhodných pro tyto účely.

Pro uživatele, kteří si rádi hrají s nastavením prohlížeče, připravila Opera Twitter kanál s rychlými tipy a triky.

Zdroj: Opera Twitter kanál

Opera 10.10

Pro některé uživatele bylo možná překvapením, když se dozvěděli, že nově uvedená Opera neobsahuje jeden z hlavních taháků – integrovaný webový server Unite, sloužící ke sdílení dat skrze Internet. Opera totiž těsně před uvedením rozdělila obě vývojové větve a Unite mělo být zakomponováno až do verze 10.10. Ta se objevila v pátek, zatím ale jen jako vývojářská verze, proto není nabízena v automatické, ani „ruční“ aktualizaci Opery 10.

Opera 10.10 je následníkem aktuální novinky s opravenými desítkami chyb (zejména těch, jež způsobovaly pád prohlížeče) a přidanou technologií Unite. U té se pracovalo především na vychytávání nalezených chybiček a lehkém vylepšení vzhledu. Na dalších vylepšeních se ale stále pracuje.

Zdroj: Opera Desktop team

Maxthon 3.0.1.2 alfa

I u Maxthonu se intenzivně vyvíjí další verze. Minulý týden to byl update na 2.5.6.350, tento týden se pak objevila alfaverze třetí generace tohoto prohlížeče. Ta přichází především s online synchronizací oblíbených položek (naposledy tuto funkci přinesla Opera), možností nastavení více uživatelských účtu a nastavením Maxthonu jako výchozího prohlížeče. Vývojáři ale upozorňují, že funkce uživatelských účtů je teprve v rané fázi a ještě nemusí být zcela stabilní.

Účty by měly fungovat tak, že přihlášenému uživateli se budou synchronizovat uživatelská data, tedy oblíbené položky, nastavení, dočasné soubory a cookies, kdežto nepřihlášený uživatel bude pracovat se sdíleným účtem bez synchronizace.

Další novinky třetí verze Maxthonu:

  • Vylepšeno rolování, nyní s nastavitelnými parametry a zrychlením.
  • Do instalátoru přidána volba uživatelské instalace.
  • Nová online aktualizace, poskytující více informací a přívětivější rozhraní.

V následující verzi bude například možné upravovat oblíbené položky přímo na webu.

Zdroj: Maxthon blog

Firefox

Jednou z největších bezpečnostních děr jsou neaktuální verze flash přehrávače. U Mozilly se rozhodli s tímto problémem něco dělat, takže příští verze Firefoxu by po instalaci měla uživatele upozornit, pokud nepoužívá nejnovější plugin. Dít by se tak mělo na úvodní stránce, která se zobrazí po prvním spuštění prohlížeče. Tato funkce je již zakomponována do Firefoxu 3.5.3 a 3.0.14, jež jsou zatím ve fázi betaverzí.

Toto vylepšení je reakcí na fakt, že podle firmy Trusteer, zabývající se bezpečností, 80% uživatelů nemá nainstalované kritické bezpečnostní záplaty na produkty Adobe. Nebezpeční je přitom poměrně značné: díky neaktualizovanému flashi může útočník do počítače nainstalovat škodlivý kód, jako například odchytávač stisknutých kláves. Součástí varování by měl být také přímý odkaz na stažení nejnovější verze příslušného produktu.

Zdroj: The Register

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *