Novinky v prohlížečích: Opera 10.60 beta

22. června 2010

Mozilla uvolnila pátou alfaverzi Firefoxu 4.0; Chrome přichází s podporou PDF a synchronizací pluginů; Opera vydala první betu 10.60.

Mozilla

Firefox 4.0 Alfa 5 (Mozilla Developer Preview 1.9.3 Nr. 5)

Pátá vývojářská verze „náhledu“ připravovaného Firefoxu 4.0 s jádrem Gecko 1.9.3 pro Windows, Linux i Mac byla oznámena minulé úterý. Poprvé také byly vydány 64-bitové verze pro Macintoshe a Linux, přičemž je vhodné podotknout, že neobsahují podporu 32-bitových zásuvných modulů a jsou deklarovány pouze jako experimentální.

Od posledního vývojářského sestavení, vydaného 12. dubna,  byla provedena celá řada změn, z nichž zmiňme alespoň některé:

  • Grafické rozhraní Aero Glass je nyní funkční jak pod Windows Vista, tak i Windows 7.
  • Bylo provedeno několik změn v uživatelském rozhraní.
  • Dlouho očekávanou novinkou je nový správce pluginů. Vývojáři ale upozorňují, že uživatelské rozhraní této komponenty budou ještě upravovat.
  • Podobně jako u konkurence se i v této testovací verzi objevuje podpora videa WebM.
  • Při sledování videa v celoobrazovkovém režimu lze nyní využít hardwarovou akceleraci (pod Windows skrze DirectX 9, na Mac OS přes OpenGL).
  • Jedná se o první vydání prohlížeče, který má podporu pro parsování HTML5 dle specifikace.
  • Nová je také podpora některých vlastností formulářů dle HTML5 (ta je ale zatím v rané fázi).
  • Byly provedeny další změny, jež by měly přinést zvýšení výkonu JavaScriptu.
  • Byla aktualizována stránka about:memory, na níž můžete zjistit, kolik paměti prohlížeč obsadil.

Předpokládá se, že koncem června by měla vyjít první betaverze Firefoxu 4.0 a finální verze je předběžně plánována na listopad tohoto roku.

Zdroj: Mozilla Developer News.

Google

Google Chrome 6.0.437.3 dev

Ve čtvrtek vyšla další vývojová verze šesté generace Google Chrome pro všechny tři podporované platformy. Tentokrát překvapila dvěma zásadními novinkami, jimiž se vymezuje proti konkurenci.

  • Synchronizace doplňků – umožní uživateli využívat tytéž doplňky a rozšíření ve všech prohlížečích Chrome, které používá a vzájemně synchronizuje. Pokud tedy například v práci nainstalujete šikovný plugin, doma se vám nainstaluje automaticky. Dosud v Chrome fungovala synchronizace oblíbených položek, grafických témat a nastavení prohlížeče. Chcete-li vyzkoušet synchronizaci doplňků v praxi, musíte Chrome spouštět s parametrem –enable-sync-extensions –sync-url=https://clients4.google.com/chrome-sync/dev. Je ale nutné počítat s faktem, že se jedná pouze o první „nástřel,“ takže vše nemusí šlapat na 100% (nefunguje např. synchronizace Grease Monkey skriptů).
  • Integrovaný prohlížeč dokumentů v PDF – po integraci flashe se tak jedná o další rozšíření, které uživatel nemusí instalovat, ani se o něj jakkoli starat. Podpora dokumentů Adobe Acrobat je zatím dostupná jen ve verzích pro Windows a Mac OS. Integrovaný modul lze aktivovat přes stránku chrome://plugins/, kde nastavíte modul Chrome PDF Viewer na Enable. Při otevření dokumentu v uvedeném formátu pak již nebude volán (a nemusí tedy být ani nainstalován) Adobe Reader, nýbrž bude použit integrovaný prohlížeč, který nabídne podobnou funkcionalitu, jako při otevření standardní webové stránky (např. zvětšování a zmenšování či vyhledávání v dokumentu bude fungovat tak, jak je uživatel zvyklý při čtení webu). Stále se zatím pracuje na kvalitě vykreslování a vývojáři slibují, že ji do vydání beta- a finální verze ještě vylepší.

Zdroj: Google Chrome Releases a Google Operating System.

Opera Software

Opera 10.60 buildy 3419 a 3422

Zvýšená frekvence vydávání vývojových sestavení prohlížeče Opera by mohla naznačovat brzké vydání finální verze. Ostatně i dosavadní redakční test první bety (build 3422) naznačuje, že se Opera 10.60 docela povedla. Přinejmenším na Linuxu se vyznačuje citelně vyšší stabilitou; pod Windows se pak subjektivně jeví o něco svižněji, než 10.54.

V pondělí 14. června byl uvolněn build 3419. Vývojáři tentokráte podotkli, že jejich prohlížeč se snaží zachytit všechny aktuální trendy v oblasti webu, takže již od samého počátku podporuje celou řadu rozšíření normy HTML 5. Toto vydání přineslo novou podporu hned pro čtyři novinky uvedené specifikace:

  • WebM – open source formát videa na webu, jež by mohl nahradit proprietární Flash.
  • Podporu tzv. offline aplikací – standardizovaná cesta, jež by mohla přinést podobnou funkcionalitu, jako nabízel například nyní již zastavený Google Gears.
  • Geolokace – populární trend, umožňující zjištění a předání polohy uživatele z dostupných dat (IP adresy, okolních wi-fi sítí, GPS pozice). V Opeře již podpora geolokace byla – mluvilo se dokonce o tom, že bude součástí Opery 10.5x – nicméně vývojáři ji na nějakou opustili a nyní se po jejím propracování opět vrací.
  • Web Workers – vícevláknové zpracování JavaScriptu na pozadí, které by mělo přinést ještě rychlejší zpracování kódu.

Přidány byly také čitelnější fonty, jež ale využijí jen uživatelé z Číny, Japonska a Korejí. Opravy se dočkalo několik chyb, projevujících se pod operačními systémy Linux a zapracovalo se také na zvýšení výkonu zásuvných modulů pod Mac OS. Velkým překvapením také bylo nastavení vyhledávače Bing jako výchozího v obrazovce Speed Dial (Rychlý přístup).

Hned v úterý byl vydán další build s číslem 3422. Vývojáři při této příležitosti upozornili na skutečnost, že se webovými technologiemi budoucnosti zabývají již dlouho a že Opera 10.60 je dalším krokem v tomto směru. Úterní sestavení ale nebylo ničím průlomové – opravovalo problém s nemožností editace dokumentů ve webové kanceláři Google Docs a chybu s cachováním při přechodu do offline režimu.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera 10.60 beta 1

Překotný vývoj ve vydávání nových verzí vyvrcholil ve středu, kdy byl vydán úterní build 3422 jako první betaverze. Opera přitom tvrdí, že připravovaná verze dosahuje až o 50% (někde se uvádí i 75%) rychlejšího zpracování JavaScriptu, než její předchůdce. Již předchozí testovací sestavení celkem zřetelně ukázaly, že hlavní pozornost je zaměřena na nové webové standardy. Pro srovnání: beta Opery 10.60 dosáhla v HTML5 testu 159+7 bodů, zatímco poslední verze pro Windows (tj. 10.53 build 3374) dosahuje v tomtéž testu 129+4 bodů. 

První betaverze je dostupná na samostatné stránce www.opera.com/browser/next/, kde jsou prezentovány i některé hlavní novinky, které vám nyní stručně představíme.

Kromě již výše uvedeného stojí za zmínku například lepší nápověda při vyhledávání skrze boxík v Rychlém přístupu (v tuto chvíli funguje pouze ve Wikipedii). Inovace se dočkaly náhledy listů, jež by nyní měly být intuitivnější; některé interní stránky (např. správce stahování) jsou v náhledu nyní prezentovány formou ikony. Majitelé širokoúhlých monitorů možná ocení inovovaný Speed Dial s náhledy stránek v rozměru 16:9; bohužel maximální možný počet položek této nabídky zůstává na 5×5. Patrně pro méně chápavé uživatele dostalo tlačítko menu v levém horním rohu kromě dosavadního loga ještě popisek, díky čemuž nyní zabírá více místa.

Opera 10.60 by měla být po přestávce, během níž se vývoj orientoval na platformu Windows, dostupná i pro Linux, kde by měla nabídnout vylepšenou podporu nejčastějších grafických prostředí KDE a Gnome, včetně možnosti skinování.

Konkrétní termín vydání konečné verze ještě nebyl oznámen, nicméně Opera na svém webu tvrdí, že by se tak mělo stát v průběhu léta.

Zdroj: Tiskové zprávy společnosti Opera a Opera Desktop Team.

Opera 10.60 buildy 3426 a 3428

Ani po vydání první bety vývojáři dlouho neodpočívali a hned následující den přišlo další vývojářské sestavení s číslem 3426. Seznam oprav byl přitom překvapivě dlouhý: celých 39 položek čítaly vyřešené problémy v jádře prohlížeče, dalších devět pak bylo orientováno na zvýšení stability zásuvných modulů.

Ještě před víkendem vyšel v pořadí již pátý build minulého týdne. I ten řešil další várku nalezených chyb – tentokrát jich bylo rovných dvacet.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *