Novinky v prohlížečích: Opera 10.50 pre-alpha

28. prosince 2009

Opera Software uvolnila testovací vydání svého prohlížeče verze 10.50. Mozilla aktualizovala plán dalšího vývoje. Nově představujeme Orca Browser.

Opera

Opera 10.50 pre-alpha

Patrně nejžhavější novinkou uplynulého týdne bylo úterní vydání velmi rané verze Opery 10.50 s kódovým označením Evenes. Nakonec vývojáři uvolnili testovací build 10.50 ještě coby pre-alpha verzi.

Hlavním tahákem má být vylepšené jádro Presto 2.5, přinášející podporu nových CSS transformací či lokálních úložišť podle normy HTML 5, což by měla být nástupnická technologie k zastarávajícím cookies. Nejvíce ale vývojáři zdůrazňují další novinku – kompletně přepsané JavaScriptové jádro Carakan, jež by mělo být několikanásobně rychlejší, než to současné z verze 10.10 (některé testy tvrdí, že je rychlejší až sedmkrát a předstihuje i Google Chrome 4).

Vylepšeno bylo také ukládání dočasných souborů v cache, které v Opeře 10.50 půjde sledovat a spravovat přes interní stránku opera:cache. Nový systém cachování by měl přinést především vyšší rychlost, včetně rychlejšího startu a ukončení prohlížeče.

Další oblastí, na kterou se při vývoji klade důraz, je integrovaný e-mailový klient. Zde došlo k optimalizaci práce s databází zpráv, která by měla zrychlit práci s poštou. Vylepšení by se měla dočkat i práce s vektorovou grafikou interpretovanou grafickou knihovnou Vega, používanou také k vykreslování prostředí prohlížeče. V příštích verzích se pak počítá s hardwarovou akcelerací, kdy by grafiku měla zpracovávat přímo grafická karta.

Spíše z oblasti kosmetických změn je výraznější integrace s operačními systémy. Na počítačích Macintosh by tak měl prohlížeč lépe zapadat do grafického rozhraní, stejně tak i pod Windows, kde navíc implementuje některé nové funkce Windows 7, jako je například rychlé přepínání mezi listy přes ikonu v hlavním panelu. I u Opery je evidentní trend zvětšování prostoru pro zobrazované stránky – konkrétně podobně, jako v osmé verzi Exploreru či v Google Chrome došlo k odstranění panelu s položkami menu, jež jsou nyní dostupné přes nové tlačítko v levém horním rohu.

Bohužel verze 10.50 pre-alpha nebyla vydána pro operační systémy UNIX/Linux, ale pouze pro Windows a MacOS.

Jestliže si Operu 10.50 nainstalujete, pravděpodobně si všimnete následujících novinek:

  • Vylepšené JavaScriptové jádro poznáte i jako uživatel – například dynamické aplikace od Google běží v Opeře citelně rychleji, než v současné stabilní verzi.
  • Zatím jen jemně modifikované rozhraní – např. vyhledávací pole má oblé rohy, zcela chybí horní menu, díky čemuž se ouška záložek přesunuly o další kousek výše, což je směr, kterým se podle všeho bude ubírat i Firefox. Položky z menu jsou nyní integrovány do tlačítka v levém horním rohu a dostanete se k nim obdobně, jako k programům v menu Start pod Windows XP. Menu lze ale volitelně zapnout, takže Opera pak vypadá jako její předchůdkyně.
  • V rámci maximalizace prostoru pro zobrazovanou stránku byla o pár pixelů zmenšena i výška tlačítek v panelu nástrojů.
  • Při najetí kurzorem na ouško záložky je použit jiný efekt grafického zvýraznění.
  • Celé rozhraní je kompaktnější a opticky vyladěnější – například barva ouška aktivní záložky ladí s barvou nástrojové lišty a adresního řádku (v Opeře 10.10 jsou aktivní záložky světlejší, neaktivní naopak tmavší, než panel nástrojů).
  • Změnil se dialog pro uložení přihlašovacích údajů – již to není klasické okno, nýbrž se z pod adresního řádku vysune panel s nabídkou k uložení. Uživatelé Firefoxu či Chrome jsou již na tento způsob komunikace s prohlížečem zvyklí.
  • V pre-alpha verzi zatím chybí „tahák“ Opery 10.10 – integrovaný webový server Unite. Ve finální verzi pochopitelně absentovat nebude.
  • Důležitou změnou z hlediska rozhraní je lepší integrace s Windows 7 – mezi záložkami se tak můžete přepínat rovnou kliknutím na ikonu na hlavním systémovém panelu. Toto Opera 10.10 nepodporovala.
  • V Acid3 testu nová Opera získává pěkných 100 ze 100 bodů (což ale zvládala i verze 10.10).
  • Opera 10.50 není příliš stabilní a s chutí se zakousne do volné operační paměti. Berme ale v úvahu, že se nejedná ještě ani o alfa, nebo dokonce beta verzi a s podobnými problémy je nutné v této fázi vývoje počítat.

Před instalací upozorňujeme, že se jedná pouze o vývojovou verzi a tudíž musíte počítat s nestabilitou a pády (z praxe můžeme konstatovat, že pády jsou velice časté). Instalace ve výchozím nastavení neprobíhá jako upgrade stávající verze, ale instaluje se odděleně.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Firefox

Plán dalšího vývoje

Na samém začátku roku 2010 by podle aktualizovaných informací měl vyjít Firefox 3.6 (jeho zatím poslední betaverzi jsme komentovali minulý týden), po kterém by měl následovat Firefox 3.6.1. Na konci prvního čtvrtletí se pak čeká vypuštění verze 3.7, nicméně zatím se spekuluje o tom, zda půjde o majoritní update s tímto číslem, nebo jen o minoritní vydání, které by neslo číslo 3.6.2. Vypuštění Firefoxu čtvrté generace se pak očekává v první polovině čtvrtého čtvrtletí. Jeho preview je očekáváno na konci druhého čtvrtletí 2010. Právě čtvrtá verze tohoto prohlížeče by měla přinést již několikrát prezentované (a nesčetněkrát modifikované) a poměrně zásadní změny v uživatelském rozhraní.

Zdroj: Firefox Roadmap.

Orca Browser

Orca Browser 1.2 build 6

Orca Browser je sesterským projektem relativně oblíbeného Avant Browseru. V tomto případě se jedná o prohlížeč, využívající jádro Gecko z Firefoxu 3.x., ke kterému přidává další funkce. Vývojáři zmiňují například integrované funkce blokování reklam či flashe, online ukládání profilu, automatické vyplňování formulářů, RSS čtečku ve stylu Outlooku, gesta myší a podporu zásuvných modulů určených pro Firefox.

Aktuální sestavení opravuje chyby v otevírání stránky vyvolané přes schránku, úpravu jazykových balíčků, řeší pád prohlížeče při vytváření e-mailu na Yahoo!, opravuje otevírání okna přes prostřední tlačítko myši a řeší spolupráci s Roboformem.

Zdroj: Avant Force Blog.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *