Novinky v prohlížečích: Opera 10.5 i pro Linux

5. ledna 2010

Opera vydala další sestavení pre-alpha verze 10.5, tentokrát pro všechny operační systémy. Podíváme se i na to, co pro rok 2010 chystají u Mozilly.

Opera

Opera 10.5 pre-alpha i pro Linux/Unix

Zatímco uživatelům Windows a MacOS nadělili vývojáři norského prohlížeče testovací sestavení pod vánoční stromeček, fandové Linuxu (a ostatních *nixových systémů) si museli počkat na Nový rok. Opera 10.5 pro Linux přináší poměrně radikální změny, z nichž tou hlavní je odstranění závislosti na grafických knihovnách Qt. To by mělo přinést především lepší integraci prohlížeče do různých desktopových prostředí. Vývoj se nyní zaměřuje na spolupráci s knihovnami pro dvě nejpoužívanější prostředí – skrze GTK+ pro Gnome a Qt4 pro KDE, přičemž integrace do KDE bude implementována později (pre-alpha verze podporuje pouze GTK).

Aktuální testovací vydání samozřejmě obsahuje výkonnostně velice zajímavé JavaScriptové jádro Carakan, nicméně vývojáři upozorňují, že může být méně stabilní na 64-bitových platformách. Chybí také některé další funkce, jako je tisk a funkčnost „drag-and-drop.“

Další podstatná novinka se týká nejen *nixářů, ale také uživatelů Windows: aktuální vydání přináší podporu elementu VIDEO z normy HTML 5. Tento element by měl umožnit přehrávání videa přímo prohlížečem bez nutnosti instalace software třetí strany (dnes je video běžně přehráváno Flash Playerem, případně Windows Media Playerem či dalšími moduly). V aktuálním stavu ale pod Linuxem budete muset mít nainstalované zásuvné moduly gstreamer, jež jsou ale ve většině distribucí obsažené v základní instalaci. „Jablíčkáři“ si na podporu tohoto tagu budou muset ještě počkat.

Proti předchozímu vydání bylo provedeno jen minimum změn a vylepšení, jejichž cílem bylo především vylepšení stability aplikace.

Samozřejmě počítejte s tím, že jde teprve o ranou vývojovou verzi, takže se nedoporučuje používat ji jako výchozí prohlížeč. Na nestabilitu a nejrůznější problémy s funkčností budete narážet – alespoň co jsme tak testovali – poměrně často. Podrobnější informace o hlavních novinkách Opery 10.5 jsme přinesli minulý týden.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Mozilla Firefox

Firefox v roce 2010

U Firefoxu se v posledních dnech nejvíce spekuluje nad tím, zda původně plánovaná verze 3.7 vyjde jako majoritní update s tímto číslem, nebo jestli bude vydána jen jako minoritní s označením 3.6.2.

Hlavní pozornost vývojářů se v tomto roce zaměřuje následujícími směry:

  • Zásuvné moduly poběží jako samostatné procesy. Přínosem tohoto opatření má být zvýšení stability prohlížeče, kdy pád zásuvného modulu neshodí celou aplikaci.
  • Nová verze systému automatické aktualizace prohlížeče, jež by měla méně zatěžovat uživatele.
  • Vylepšení grafického rozhraní, nová struktura menu pod Windows a lepší integrace s novými funkcemi Windows 7.
  • Weave – neboli synchronizace oblíbených položek a dalších dat skrze tzv. „Weave servery,“ což je funkce, kterou ocení především uživatelé pracující na více počítačích. Užitečná ale bude i v případě reinstalace systému, kdy poslouží k obnovení nastavení browseru.
  • Rychlejší spouštění – což už je takřka legenda, která se prostě v příslibech nové verze prohlížeče musí objevit.
  • Aktualizovaná grafická témata.
  • Integrace vývojářských nástrojů.

Každopádně se dá očekávat, že v nejbližších dnech by se po pěti revizích betaverze konečně mohl objevit finální Firefox 3.6. Jakmile se tak stane, určitě se o tom u nás dozvíte.

Zdroj: Mozilla Links.

Další článek Vyšel Firefox 3.5.7
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. Aladin

    Led 22, 2010 v 20:56

    Opera 10.50 build 3202 na betanews.com

    Odpovědět
  2. Karel Kilián

    Led 22, 2010 v 21:52

    Aladin: Vím, vím, samozřejmě bedlivě sleduji každičký krůček dalšího vývoje. Jistě to dám i do pondělního přehledu.
    I tak ale díky za info.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *