Novinky v prohlížečích: Opera 10.10

1. prosince 2009

Přinášíme Operu 10.10 a první alfaverzi 10.20. Firefox vypustil čtvrtou revizi bety 3.6, Internet Explorer má novou bezpečnostní chybu a Maxthon přináší podporu multitouch displejů.

Opera

Opera 10.10 build 1893

Po dlouhém čekání, využitém norskými vývojáři především k vychytání chyb v Opera Unite, se uživatelé Opery konečně dočkali finální verze (informovali jsme ve zprávičce Finální Opera 10.10 uvolněna). Jejím nejzásadnějším přínosem má být integrovaný webový server, díky kterému mohou uživatelé snadno a rychle sdílet svá data přes Internet, aniž by je museli kamkoli uploadovat a bez toho, aby cílový uživatel musel mít specializovaný software. Technologií Unite se na Intervalu budeme podrobně zabývat v samostatném článku.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera 10.20 build 1895 (Alpha)

Vývoj Opery pochopitelně nekončí a již krátce po vydání finální 10.10 se objevila první alfaverze jejího následovníka s označením 10.20. Vydané testovací sestavení nepřináší žádné jiné novinky, než vylepšení práce s doplňky Opera Widgets. Dá se předpokládat, že právě rozšířením bude věnována pozornost ze strany vývojového týmu. „Widgety“ by měly být jednoduché aplikace, jež budou fungovat bez ohledu na hostitelský operační systém a podle dosavadních informací by měly být spustitelné bez toho, aby bylo nutné mít spuštěnou Operu.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Mozilla Firefox

Firefox 3.6 beta 4

S dalšími více než 140 opravami přišla na den díkuvzdání čtvrtá revize bety Firefoxu. Hlavní pozornost vývojového týmu se přitom zaměřovala na další zvýšení stability. Předpokládá se, že na začátku prosince by se již mohlo objevit první vydání „release candidate“ a do konce roku bychom se měli dočkat finální verze. Připomeňme, že Firefox 3.6 používá jádro Gecko 1.9.2.

Jedním z důvodů oblíbenosti tohoto prohlížeče jsou dopňky, přičemž Mozilla konstatuje, že již téměř sedmdesát procent z tisíců rozšíření jejich vývojáři upravili tak, aby fungovaly pod nejnovější verzí. Právě řešení a omezení příčin pádů prohlížeče způsobených softwarem třetích stran je jedním z hlavních směrů vývoje Firefoxu.

Zásadní novinky verze 3.6 jsou následující:

  • Podpora HTML5 souboru API (novinka tohoto vydání).
  • Změna způsobu integrace softwaru třetích stran do prohlížeče za účelem zvýšení jeho stability.
  • Schopnost asynchronního spouštění skriptů, jež za určitých okolností zrychlí načítání stránek.
  • Mechanismus zabraňující nekompatibilnímu softwaru ve shození aplikace.
  • Rychlá změna vzhledu jedním kliknutím skrze lehké motivy Personas.
  • Upozorňování na neaktuální verze zásuvných modulů a rozšíření.
  • Otevírání videa v celoobrazovkovém režimu.
  • Podpora formátu písem WOFF.
  • Zlepšení výkonosti JavaScriptu, ale i celkové rychlosti odezvy a spouštění.
  • Podpora nových CSS, DOM a HTML 5 technologií.

V následujících verzích 3.7 a 4 se pak uživatelé mohou těšit především na přepracované rozhraní.

Zdroj: Mozilla Links.

Microsoft Internet Explorer

Chyba v Internet Exploreru 6 a 7

Uživatelé Internet Exploreru verzí 6 a 7 jsou ohroženi nově nalezenou a zatím nezáplatovanou bezpečnostní hrozbou. Chyba objevená koncem předminulého týdne se týká souboru mshtml.dll a útočník může skrze upravenou stránku shodit prohlížeč a nahrát do počítače škodlivý kód (malware). Dá se předpokládat, že v krátké době vzniknou weby, využívající tento bezpečnostní nedostatek.

Problém se týká Internet Exploreru 6 a 7, naopak uživatelé s Explorerem 5 a 8 mohou být v klidu. Do vyřešení formou záplaty je doporučeno vypnout JavaScript (díky čemuž ale přestane v prohlížeči fungovat celá řada webů, založených na této technologii).

Microsoft o problému ví a řeší jej – zatím na svém webu uvolnil informace pod číslem 977981, kde uvádí: „Tato chyba zabezpečení se projevuje jako neplatný odkaz na ukazatel v aplikaci Internet Explorer. Za určitých podmínek je možné, aby objekt CSS/Style byl přístupný i po svém odstranění. V případě speciálního útoku může pokus aplikace Internet Explorer o přístup k uvolněnému objektu způsobit spuštění kódu útočníka.“

V brzké době tedy patrně můžeme očekávat vydání mimořádné aktualizace.

Zdroj: The Register.

Google Chrome

Google Chrome 4.0.249.11 a 12 Dev

Tradiční týdenní sestavení vývojové verze prohlížeče Google Chrome přineslo tentokrát jen minimum novinek. Uživatelům Windows se tak bude znovu zobrazovat indikátor s informací o kódování stránky a vylepšení se dočkala práce s okny rozšíření. „Jablíčkáři“ pak mohou od nové verze očekávat vylepšenou práci s fokusem v zásuvných modulech a dále zvýšení jejich stability.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome Frame 4.0.255.0

Pravidelní čtenáři již vědí, že Google Chrome Frame je zásuvný modul, umožňující uživateli prohlížení stránek v Internet Exploreru skrze zobrazovací jádro Google Chrome. Samozřejmě i tento produkt vývojáři dále vylepšují a uplynulý týden přinesl další update.

Mezi novinkami figuruje například vylepšení odinstalačního procesu, který by měl nyní mazat prázdné uživatelské složky. Vyřešeny byly také tři příčiny pádu Google Chrome Frame.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Maxthon

Maxthon 2.5.10.2994 s podporou multitouch

Maxthon uvolnil minulé úterý další update svého prohlížeče. Počínaje touto verzí přichází podpora pro některé funkce, s nimiž přišly Windows 7, včetně vícedotykového (multitouch) ovládání. Společně s již dříve podporovanými gesty myší může novinka přinést další zjednodušení práce s aplikací. Zde je přehled zásadních novinek a oprav:

  • Podpora nových vlastností Windows 7.
  • Opraven pád prohlížeče v případě, kdy byla v panelu rychlého přístupu položka s příliš dlouhou adresou.
  • Opraven potenciální bezpečnostní problém se zásuvným modulem.
  • Opravena chyba, kdy stavový panel nefungoval po nastavení barvy skrze skin.
  • Vyřešen problém, kdy při maximalizaci či obnovení prohlížeče došlo k nezobrazení otevřené stránky.

Vzhledem k vyřešení některých problémů týkajících se stability a bezpečnosti je uživatelům doporučeno přejít na aktuální verzi.

Zdroj: Maxthon Blog.

Předchozí článek Doménové aliasy u inPage
Další článek Silverlight 4 Beta
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *