Novinky v prohlížečích: Komu se loni dařilo?

6. ledna 2011

Podíl prohlížečů v roce 2010; Firefox 4 beta 8; Bezpečnostní chyba v Internet Exploreru; Avant Browser 2010 Build 128

Podíl prohlížečů v roce 2010

Každé první Novinky v prohlížečích v měsíci se pravidelně díváme na tržní podíl jednotlivých prohlížečů. Tentokrát si uděláme roční rekapitulaci, ze které se dozvíte, komu se dařilo nejlépe a který program pro prohlížení webových stránek naopak nejvíce ztratil.

Evropa podle StatCounter

  • Firefox sice poněkud ztratil, přesto přeskočil ještě koncem roku 2009 vedoucí Internet Explorer a ocitl se tak na prvním místě s 38,11% (v prosinci 2009 držel 40,8% tržního podílu).
  • Druhý skončil po mnoha letech neotřesitelné dominance Internet Explorer s 37,52%. V prosinci 2009 měl ještě 44,84%, což znamená pokles o 7,32%, díky kterému se prohlížeč z dílny Microsoftu stal loňským největším propadákem.
  • Chrome zůstalo na třetím místě se 14,58%, přesto byl rok 2010 pro „služebně nejmladší“ browser nadmíru úspěšný. Svůj podíl takřka ztrojnásobil proti 5,06% z prosince 2009.
  • Safari možná trochu překvapivě přeskočilo Operu, když získalo 4,62% (v prosinci 2009 mělo 3,40%)
  • Opera posílila jen mírně na 4,57% (loni v tomtéž období 4,44%), nicméně k udržení čtvrté příčky to nestačilo.

Svět podle NetMarketShare

V celosvětovém měřítku zůstalo sice pořadí prohlížečů stejné jako na konci roku 2009, nicméně i zde se hranice pomyslného tržního koláče posouvaly.

  • Prvenství nadále patří Internet Exploreru s 57,08% (loni 62,69%). I v tomto měřítku je ale prohlížeč z Redmondu nejrychleji ztrácejícím browserem roku.
  • Ztratil i druhý Firefox, který na konci roku 2010 používalo 22,81% uživatelů (v prosinci 2009 24.61%).
  • Nejvíce se mohou radovat u Google, jejichž Chrome více než zdvojnásobilo tržní podíl, když zakončilo rok 2010 s 9,98% (prosinec 2009: 4,63%).
  • I v celosvětovém měřítku posílilo Safari, které obhájilo bramborovou medaili s 5,89% (prosinec 2009: 4,46%).
  • Pátá příčka patří mírně oslabující Opeře, jež byla započítána na 2,23% počítačů (v roce 2009 to bylo 2,40%).

Nejlépe si tedy v uplynulém roce vedl prohlížeč Chrome, který rapidně rostl jak na evropském trhu, tak i v celosvětovém měřítku. Zásadní odliv uživatelů zaznamenal Internet Explorer, za což může především již notně zastarávající verze 8, která je na trhu jen necelé dva roky, což ale v tomto segmentu trhu znamená ustrnutí. Můžeme jen odhadovat, zda Microsoft zvrátí nepříznivý trend vydáním deváté generace, která by měla spatřit světlo světa v tomto roce.

Zdroje: NetMarketShare a StatCounter.

Mozilla

Firefox 4 beta 8

Osmá betaverze připravované čtvrté generace Firefoxu přišla těsně před Vánocemi, jak se už pomalu stává zvykem, s třítýdenním zpožděním proti původním plánům (ostatně původně jsme se finální verze měli dočkat ještě v roce 2010). Sestavení neobsahuje žádné zásadní novinky, přináší ale například vylepšenou synchronizaci záložek, historie, hesel a nastavení mezi více instalacemi a zařízeními, která by nyní měla mít jednodušší nastavení. Pracovalo se také na funkčnosti, zrychlení a kompatibilitě otevřené vykreslovací technologie WebGL (můžete si vyzkoušet ukázkové demo) a správci doplňků. Opraveno bylo celkem 1415 nalezených chyb a problémů z nichž více než tisícovka zvyšuje stabilitu aplikace.

V některé z následujících betaverzí můžeme očekávat přesun oušek panelů k hornímu okraji okna tj. mezi menu Firefox a tlačítka pro maximalizaci, minimalizaci a zavření, jak je tomu například u Google Chrome.

Připomeňme si, že Firefox 4 bude založený na jádru Gecko 2.0, přinese aktualizované uživatelské rozhraní, nový způsob uspořádání panelů, vylepšeného správce doplňků, podpora pro video dle standardů HTML5, vícedotekové ovládání pod Windows 7, lepší výkon a vyšší zabezpečení.

Betaverze Firefoxu je dostupná v 69 jazykových mutacích včetně češtiny a slovenštiny.

Zdroj: The Mozilla Blog.

Microsoft

Bezpečnostní chyba v Internet Exploreru

V Internet Exploreru byla objevena další vážná bezpečnostní chyba, umožňující útočníkům skrze speciálně upravenou stránku se zmanipulovanými kaskádovými styly a chybu v knihovně mshtml.dll instalovat malware na zranitelné systémy. Problém se týká prohlížeče verzí 6, 7 a 8 na všech podporovaných platformách, zda je přítomna i v betaverzi IE9 není v těchto okamžicích známo.

Microsoft zareagoval nezvykle rychle vydáním informačního bulletinu 2488013 a přislíbil opravu buď v řádném měsíčním cyklu, nebo formou mimořádné aktualizace.

Zdroj: Microsoft Security Advisory.

Avant Force

Avant Browser 2010 Build 128

Před vánočními svátky vyšla další opravná verze nadstavby Avant Browseru s číslem sestavení 128. Řeší čtyři nalezené chyby – první se týká ztráty připojení k Internetu na počítačích s nainstalovaným antivirem ThreatFire, druhá ztráty fokusu, třetí problému s nefunkčními zástupci při nainstalovaném panelu nástrojů RoboForm a poslední opravuje vykreslování uživatelského prostředí při přepnutí do celoobrazovkového režimu.

Zdroj: Avant Force Blog.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Anonym

    Led 8, 2011 v 19:38

    Jen připomínám, že Firefox 4 beta 8 je dostupný i v 64b variantě. Funguje v něm Flash 64 (zatím taky beta) a Java 64 (java aplety).

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *