Novinky v prohlížečích: Kdo si polepšil v listopadu?

6. prosince 2010

Podíl prohlížečů v listopadu 2010; Chrome 8; Opera Mobile 10.1 a Opera Mini 5.1 pro Symbian; Avant Browser 2010 Build 126.

Podíl prohlížečů v listopadu 2010

Pojďme se v bodech podívat na to, jak si vedly hlavní internetové prohlížeče v uplynulém měsíci.

Evropa podle StatCounter

  • Internet Explorer – 38,91% (v říjnu to bylo 39,52%, tzn. pokles 0,61%).
  • Firefox – 38,50% (v říjnu 38,66%, tj. pokles o 0,16%).
  • Chrome – 13,09% (v říjnu 12,19%, tzn. nárůst o 0,90%).
  • Safari – 4,64% (v říjnu 4,55%, tj. nárůst o 0,09%).
  • Opera – 4,27% (v říjnu 4,38%, tj. pokles o 0,11%).

Nejrychleji tedy tradičně rostlo Chrome a to především na úkor Internet Exploreru, který dost možná už v průběhu prosince po mnoha letech přijde o první příčku.

Svět podle NetMarketShare

  • Internet Explorer – 58,44% (říjen 59,18% – pokles o 0,74%).
  • Firefox – 22,76% (říjen 22,83% – pokles o 0,07%).
  • Chrome – 9,26% (říjen 8,50% – vzestup o 0,76%).
  • Safari – 5,55% (říjen 5,36% – vzestup o 0,19%).
  • Opera – 2,20% (říjen 2,29% – pokles o 0,09%).

I z těchto statistik je evidentní permanentně rostoucí zastoupení prohlížeče Chrome, který stále více ukusuje podíl z koláče Internet Exploreru. Na rozdíl od evropského kontinentu ale Explorer v celosvětovém měřítku zůstává nejpoužívanějším prohlížečem s nadpolovičním podílem trhu.

Zdroje: StatCounter a NetMarketShare.

Google

Chrome 8.0.552.215 stable

Patrně největší událostí na poli webových prohlížečů bylo v uplynulém týdnu uvolnění osmé generace Chrome. Ta přichází s opravou více než osmi set nalezených chyb a řeší některé problémy se stabilitou aplikace. Jedinou opravdu zásadní novinkou je běh integrovaného prohlížeče PDF dokumentů v tzv. „sandboxu,“ tedy odděleně od ostatních procesů, což by mělo zajistit vyšší bezpečnost. Pravdou ale je, že podobný update by u jiného browseru znamenal zvýšení čísla verze o setinu, maximálně desetinu.

Stranou zájmu zůstala další novinka v podobě podpory Chrome Web Store, což by mělo být otevřený obchod s webovými aplikacemi, patrně inspirované vzorem AppStore či Android Marketem. V Chrome Web Store, jež byl poprvé představen na konferenci Google I/O v květnu, by měly být uživatelům k dispozici jak volně šiřitelné, tak i placené aplikace.

Důvodem k neprodlené aktualizaci je oprava třinácti bezpečnostních chyb, z nichž čtyři jsou hodnoceny jako vysoce nebezpečné.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 9.0.597.0 dev

Ve vývojové větvi Google Chrome došlo k dalšímu posunu, takže aktuálně je pro všechny podporované platformy k dispozici verze 9.0.597.0. Tentokrát se vylepšovala a opravovala implementace našeptávače Google Instant, nebo automatické vyplňování formulářů. V synchronizaci se po krátké přestávce opět objevila možnost synchronizovat napříč prohlížeči také hesla.

Dá se předpokládat, že devátá generace Chrome bude brzy přesunuta do stádia betaverze a ve vývojovém kanálu se poté objeví Chrome 10.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera Mobile 10.1 a Opera Mini 5.1 pro Symbian

Norská Opera Software dokončila v uplynulém týdnu práce na finální verzi Opery Mobile 10.1 pro zařízení s operačním systémem Symbian (tj. především telefony Nokia). Ta přináší celou řadu novinek, mezi které patří nové javascriptové jádro, grafická knihovna VEGA, lepší podpora HTML5 a geolokace.

Společnost také oznámila dostupnost druhé betaverze Opery Mini 5.1 pro Symbian, jež by měla obsahovat celou řadu vylepšení, opravy nalezených chyb a 38 nově podporovaných jazyků.

Zdroj: Opera Mobile Blog a Opera Mini Blog.

Avant

Avant Browser 2010 Build 126

Další vydání nadstavby Internet Exploreru nepřineslo nové funkce, ale pouze opravy tuctu nalezených chyb. Řešily se například problémy s automatickým rolováním stránky, zobrazováním titulku či chyby ve zpracování JavaScriptu.

Avant Browser nabízí kromě samotného prohlížeče například integrovanou čtečku RSS kanálů, gesta myší, automatické vyplňování formulářů, anonymní surfování, blokování reklam a podporu více procesorů.

Zdroj: Avant Force Blog.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *