Novinky v prohlížečích: IE9 beta

21. září 2010

Internet Explorer 9 beta; Firefox 4.0 beta 6; Aktualizace Firefoxu 3.6.x a Chrome 6; Co přinese Opera 10.70?

Microsoft

Internet Explorer 9 beta

Ve středu 15. září konečně spatřila světlo světa první betaverze Internet Exploreru 9. Očekávání byla poměrně velká, což potvrzoval i zájem o dříve vydávaná vývojářská sestavení, jakož i fakt, že tento prohlížeč je podle statistik dlouhodobě nejpoužívanější.

Pokud jste se také nemohli dočkat, pak vězte, že beta Exploreru 9 je k dispozici ve třiatřiceti jazykových mutacích včetně češtiny a nainstalovat ji můžete ve 32-, tak i 64-bitové verzi na Windows Vista a Windows 7. Starší verze Windows nejsou a nebudou podporovány s odkazem na implementaci hardwarové akcelerace a sadou funkcí, použitelných jen ve Windows 7.

Hlavních novinek je celá řada, přičemž jednou z těch opravdu důležitých je již zmíněná hardwarová akcelerace, využívající potenciálu grafické karty k rychlejšímu zpracování a vykreslení obsahu. Poprvé je také prezentováno nové a výrazně kompaktnější uživatelské rozhraní, v němž na první pohled jistě zaznamenáte změny při práci s panely, ale i celkové přibližování vzhledu ke konkurenčním produktům. Po vzoru Chrome jsou adresní řádek a vyhledávací pole sdruženy do jednoho, tlačítka připomínají základní skin Firefoxu a náhledy oblíbených webů jako by vypadly z oka Chrome či Rychlému přístupu z Opery. Díky skrytí menu (resp. integraci většiny funkcí pod tlačítko) a umístění hlavních prvků do jedné lišty Explorer uživatelům nabídne o několik stovek pixelů větší prostor pro zobrazení webových stránek. Uživatelům alternativních prohlížečů nové IE pravděpodobně nepřinese žádné vysloveně zásadní překvapení.

Významně se zlepšila integrace s operačním systémem Windows 7, ve kterém lze například „připnout“ konkrétní stránku na hlavní systémový panel (tuto funkci ale bude muset daný web podporovat). Zástupce pak nepoužívá ikonu aplikace MSIE, nýbrž zvoleného webu, nebo může zobrazovat jinou informaci (počet nových e-mailů, upozornění na přijatou zprávu apod.).

Pokrok ale proběhl i v pozadí aplikace, kde je největším přínosem nové vykreslovací jádro podporující aktuální standardy včetně normy HTML5, vektorové grafiky ve formátu SVG a některé nové atributy kaskádových styů, což byla oblast, v níž starší verze Exploreru notně zaostávaly za konkurencí. K vyššímu výkonu celé aplikace by mělo přispět i javascriptové jádro Chakra zrychlující běh kódu využitím vícejádrových procesorů. Microsoft s pomocí konsorcia W3C provedl více než dvě tisícovky testů, v nichž Internet Explorer 9 dosahoval v průměru 90% maximálního možného výsledku, zatímco ostatní prohlížeče, s výjimkou Safari 5 a Chrome, údajně nebyly schopné toto skóre překonat. Výsledek potvrzují i srovnávací testy serveru Neowin.net, podle kterých si betaverze IE opravdu nevede špatně.

Další novinky v bodech:

  • nový správce stahování, umožňující nyní pozastavit či restartovat stahování,
  • nový správce doplňků,
  • poradce s jehož pomocí zjistíte, který doplněk zbytečně brzdí výkon celé aplikace a umožní vám ho zakázat nebo úplně odstranit,
  • informační pruh, nahrazující dosavadní systém dialogových oken, vynořující se v případě potřeby z dolní části okna.

Především díky radikálnímu vývojovému posunu v oblasti nových webových technologií lze předpokládat, že se webový prohlížeč z dílny Microsoftu stane opět konkurenceschopným produktem.

Před instalací upozorňujeme, že se jedná pouze o testovací verzi, která může obsahovat chyby a navíc přepisuje předchozí verzi Internet Exploreru.

Zdroj: FavBrowser.com.

Mozilla

Firefox 4.0 beta 6

Tak trošku v pozadí zůstalo v uplynulém týdnu vydání již šesté aktualizace bety Firefoxu 4.0. Ta řeší dva problémy, jež se projevovaly během testování – v prvním případě jde o stabilitu aplikace pod Windows, ve druhém o práci se zásuvnými moduly pod Mac OS, způsobující problémy s fokusem kurzoru a znemožňující psaní textu do webové stránky. Žádnou novou funkcionalitu ale beta 6 nepřináší, takže by se dalo říci, že se nejedná o „klasickou betaverzi,“ nýbrž jen o „update stávající bety 5.“

Stávajícím betatesterům by se měla aktualizace nainstalovat automaticky, ti ostatní mohou použít odkazy uvedené níže. Další beta, jež měla původně nést číslo šest, by se podle plánu měla objevit ve druhé polovině září a logicky bude „přejmenována“ na betu 7. Předpokládá se, že betaverzí bude minimálně devět, po nich pak budou následovat „release candidate.“

Zdroj: Mozilla Blog.

Firefox 3.6.10 a 3.5.13

Pouhý týden uplynul od vydání Firefoxu 3.6.9 a máme tu další aktualizaci. Opravena byla příčina pádu při spuštění programu, která podle Mozilly postihovala jen malé procento uživatelů a dále byla rozšířena podpora s rozšířením Personas Plus.

Pokud nebude nutné vydávat další mimořádnou aktualizaci, pak bychom se měli 12. října dočkat Firefoxu 3.6.11.

Zdroj: Mozilla Developer News.

Google

Chrome 6.0.472.62 stable

Hned dvě aktualizace čekaly v uplynulém týdnu uživatele Chrome. V úterý to byla verze 6.0.472.59, která opravila rovnou desítku bezpečnostních chyb. Jedna z nich, projevující se na platformě Mac OS, byla ohodnocena nejvyšším stupněm závažnosti „kritická,“ dalších šest problémů pak bylo velmi vážných. Těm, kdož chyby ohlásili, vyplatil Google čtyři tisíce dolarů.

Jen tři dny poté vydal Google další update (číslo 6.0.472.62), opravující jednu kritickou a další dvě vysoce závažné bezpečnostní chyby. Kromě toho přinesl také aktualizovaný zásuvný modul pro přehrávaní Flashe, zacelující objevenou bezpečnostní hrozbu. Uživatelé by tedy s aktualizací na poslední stabilní verzi neměli v žádném případě otálet.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 7.0.517.8 dev

O další krůček popošla také vývojová větev Chrome, přinášející tentokrát jen drobné opravy nalezených chyb a řešící některé příčiny pádu prohlížeče. Novinkou je samostatná stránka about:labs, na níž lze aktivovat a deaktivovat experimentální funkce.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Rýsují se klíčové novinky Opery 10.70

Jak jsou postupně uvolňovány další a další vývojová sestavení připravované Opery 10.70, začínají se rýsovat i nové funkce, jež by měla přinést. Přepracování se dočkal především integrovaný e-mailový klient a čtečka RSS kanálů, jež jsou situované do bočního panelu. Upraven byl také správce rozšíření, ve kterém je nyní možné zakazovat a povolovat jednotlivé zásuvné moduly.

To, jak Opeře záleží na urychlení vývoje, potvrzuje i oznámení, podle kterého byl vývojový tým posílen o devět lidí, jež přešli z jiných oddělení společnosti.

V pondělí byl vydán testovací build číslo 9046, přinášející více než dvacítku oprav v chystaném novém jádře Presto. Smršť testovacích sestavení pak pokračovala v průběhu celého týdne s výjimkou úterý, takže počítadlo se nakonec zastavilo na čísle 9049. Nové je například umístění Osobní lišty z pozice nad adresním řádkem pod něj (volitelně lze samozřejmě umístit tuto lištu na původní místo). Kromě toho bylo opraveno patnáct problémů v sestavení pro UNIX a dalších sedmnáct, dotýkajících se všech platforem.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *