Novinky v prohlížečích: Hledejte v Chrome hlasem!

10. ledna 2011

Internet Explorer 9 RC již 28. ledna?; Nové testovací verze Chrome; Aktualizace Maxthonu; Hlasové vyhledávání pro Google Chrome.

Microsoft

Internet Explorer 9 RC již 28. ledna?

Ačkoli Microsoft na téma vydávání dalších verzí očekávaného Internet Exploreru mlčí, různé jiné zdroje naznačují, že bychom se 28. ledna mohli dočkat důležitého vývojového milníku. V tento den by totiž mohla být uvolněna RC („release candidate“ – „kandidát na vydání“), která bývá jedním z posledních kroků před definitivním uzavřením kódu (samozřejmě RC verzí může být postupně uvolněno více, jak jsme mohli vidět například loni u Opery). Informaci je ale nutné brát s rezervou přinejmenším do doby, kdy bude oficiálně potvrzena z Redmondu.

Zdroj: Softpedia.com.

Google

Chrome 9.0.597.45 beta

Jak se blíží uvolnění deváté generace Chrome, zaměřují se vývojáři na častější vydávání testovacích betaverzí. Google míní vydávat nové verze svého prohlížeče každých šest týdnů a protože Chrome 8 spatřilo světlo světa 3. prosince, jeho následovníka můžeme očekávat již kolem 14. ledna.

V úterý 4. ledna tedy byla uvolněna beta s číslem 9.0.597.42, po které hned další den následovala 9.0.597.44. Trochu překvapivě byl dočasně deaktivován režim sandboxu pro přehrávač Flashe, který bylo možné aktivovat pouze parametrem –enable-flash-sandbox. Den poté – tedy ve čtvrtek 6. ledna – byl režim sandboxu vrácen zpět do původního stavu a naopak byla dočasně odsunuta podpora WebGL a hardwarové vykreslování stránek. Zatím poslední betaverze tedy nese číslo 9.0.597.45 a je dostupná pro všechny podporované platformy.

Zdroj: Google Chrome Releases Blog.

Chrome 10.0.628.0 dev

Pracovalo se i na následující generaci Chrome, která by se do betakanálu měla přesunout koncem ledna. Aktuální vydání řeší příčiny pádů aplikace a některé další nalezené chyby. Kromě toho přináší aktualizované jádro WebKit ve verzi 534.16 a javascriptové jádro V8 3.0.4.1.

Zdroj: Google Chrome Releases Blog.

Hlasové vyhledávání pro Chrome

V mobilních zařízeních s Androidem mohou uživatelé vyhledávat hlasem už nějaký ten pátek. Server GUG.cz upozornil na dostupnost doplňku Voice Search, díky kterému můžete vyhledávat pouhým vyslovením požadované fráze i na počítačích. Po instalaci rozšíření přibude v nástrojové liště tlačítko s mikrofonem, na které stačí kliknout, vyslovit hledaný výraz a během zlomku vteřiny již můžete prohlížet výsledky. Zběžné testování ukazuje, že i s českými slovy si Voice Search poradí velmi dobře.

Lepší představu si můžete udělat z následujícího videa.

Zdroj: GUG.cz.

Opera Software

Opera 11.01 build 1160

Po poněkud uspěchaném předvánočním vydání jedenácté generace Opery je čas trochu přibrzdit a věnovat se opravám nalezených chyb. To bude s velkou pravděpodobností hlavním smyslem chystané opravné Opery 11.01. Vývojáři se zaměřili na nejčastěji reportované příčiny pádů prohlížeče, přičemž jednou z opravovaných funkcí by měl být kontroverzní průvodce gesty myší. Poměrně velké množství oprav (kolem dvaceti) se týká samotného jádra prohlížeče. Celkem toto testovací sestavení opravuje 33 problémů, z čehož například sedm se týkalo instalátoru pro Windows a čtyři chyb, projevujících se pod Mac OS.

Pokud nebudou během testování hlášeny nějaké závažné chyby, dá se předpokládat, že finální Opera 11.01 bude uvolněna ještě tento týden.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon Browser 3.0.19.3000

Další aktualizace jedné z nejpopulárnějších nadstaveb Internet Exploreru přináší hned několik novinek. Jednou z nich je online poznámkový blok, ukládající poznámky do webového úložiště. Další jsou například nazávislé zobrazení dvou stránek v režimu rozdělené obrazovky (přes klávesu F10), náhled RSS kanálu aktuálního webu a synchronizace nastavení prohlížeče. Vizuálně možná zaujme také nový kabátek Lotus Rhythm. Pro našince patrně bude nejzásadnější kompletní česká lokalizace.

Zdroj: Maxthon Forum.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *