Novinky v prohlížečích: Firefox vydal 3.5.5 a slaví páté narozeniny

10. listopadu 2009

Firefox 3.5.5 a páté narozeniny. Google uvolnil nové verze ve všech třech kanálech. Betaverze Opery 10 Mobile. Nový Flock 2.5.5.

Firefox

Firefox 3.5.5

Patrně největší událostí v prohlížečích uplynulého týdne bylo vydání aktualizace Firefoxu s číslem 3.5.5. Připomeňme, že předcházející verze 3.5.4 vyšla koncem měsíce října. Uživatelům by se aktualizace měla nabídnout automaticky, nicméně pro stažení můžete použít i níže uvedené odkazy.

Opravy byly zaměřeny na zvýšení stability, přičemž celkem se napravovalo pět dosud známých problémů, z toho dva kritické. Jedna z chyb může vést k pádu prohlížeče ve specifických případech, jako jsou weby používající jako „favicon“ obrázek ve formátu GIF. Žádné další novinky hodné zaznamenání ale 3.5.5 nepřinesla. Další aktualizace 3.5.6 by se měla objevit 15. prosince.

Zdroj: Mozilla Links.

5 let Firefoxu

Jen krátce zmiňme malé jubileum: v pondělí 9. listopadu uplynulo přesně pět let od vydání první verze Firefoxu. Za tu dobu se prohlížeči podařilo získat zásadní podíl na trhu, zejména na úkor do té doby dominujícího Internet Exploreru. Připomeňme si některé důležité milníky:

  • listopad 2004 – vydán Firefox 1.0
  • říjen 2005 – první milion stažení
  • říjen 2006 – vydán Firefox 2.0
  • říjen 2008 – 10 let Mozilly
  • červenec 2008 – vydán Firefox 3.0
  • červenec 2009 – zaznamenána miliarda stažení Firefoxu

Zdroj: Something Else.com.

Google Chrome

Google Chrome 3.0.195.32 Stable

Stabilní verze prohlížeče Chrome opět poposkočila o několik čísel verze výše. Jedná se ale jen o minoritní update, opravující pět známých chyb. Vyřešen byl například problém při použití tlačítka Zpět v Google Maps, zobrazení dokumentů prostřednictvím Adobe Reader 9.2, či dekódování AAC. Patrně nejzásadnější jsou ale záplaty na bezpečnostní díry. Díky první bylo možné spustit JavaScript ze souborů typu SVG, MHT a XML s lokálními právy, druhá se týkala možného zneužití API databázového modulu Gears.

Zdroj: Google Chrome Releases Blog.

Google Chrome 4.0.223.16 Beta

Kromě stabilní verze byla uvolněna i první beta čtvrté generace prohlížeče Google Chrome. Ta přináší především opravu celé řady chyb, ovšem jako hlavní je v tomto případě prezentována podpora synchronizace oblíbených položek. Tuto funkci ocení uživatelé, jež pracují na více počítačích (např. na stolním PC a notebooku). Více o synchronizaci se můžete dozvědět ve videu, ve kterém ji představuje Anthony LaForge z vývojového týmu.

Betaverze by měla přinést i zvýšení rychlosti prohlížeče – konkrétně se hovoří až o třicetiprocentním zrychlení ve srovnání se stávající stabilní verzí a čtyřnásobném zrychlení proti Chrome 1.0.

Zdroj: Google Chrome Releases Blog.

Google Chrome 4.0.237.0 Dev

S více než dvacítkou oprav a vylepšení byla minulý týden vypuštěna další vývojová verze Chrome. Pracovalo se především na zvýšení stability a rozšířeních. Uživatelé Linuxu tak mohou například očekávat zlepšení přehrávání multimédií prezentovaných tagy AUDIO a VIDEO, příznivci „jablíčkových“ počítačů se zase mohou těšit na „vyleštěné“ rozhraní instalační rutiny. Novinek je celá řada, takže pokud rádi testujete, rozhodně máte co zkoušet.

Zdroj: Google Chrome Releases Blog.

Opera

Opera 10 Mobile beta

Uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem Symbian mohou od minulého týdne vyzkoušet betaverzi desáté Opery Mobile. Fungovat by měla na telefonech Nokia, Samsung a Sony Ericsson se Symbianem S60 3rd edition FP1 a FP2 a 5th edition. Patrně nejzásadnější novinkou, kterou při mobilním surfování zcela jistě oceníte, je implementace funkce Opera Turbo, jež skrze proxy servery kompresí a optimalizací videa a grafiky snižuje objem přenesených dat.

Zdroj: Opera Mobile.

Opera 10.10 build 1857

Člen Opera Desktop Teamu Ruari ?degaard představil několik novinek aktuálně vydaného testovacího buildu Opery 10.10. Jako první důležitá oprava je zmíněno vyřešení problému se zatěžováním procesoru na 100% při práci pod grafickým rozhraním interpretovaným knihovnou Qt 4.5.3. Uživatelům, kteří měli problém s výchozím Qt stylem je doporučeno zkusit spouštět prohlížeč s parametrem -systemstyle.

Kromě zmíněného problému přináší aktuální vydání několik novinek i pro ostatní systémy, přičemž se má jednat o zlepšení stability, opravy pádů, vyřešení dalších chyb s technologií Unite a vylepšení některých starších funkcí.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Flock

Flock 2.5.5

Jako reakce na nedávné vydání Firefoxu 3.0.15 vyšel i na tomto prohlížeči vystavěný browser Flock. V podstatě se jedná o upravenou verzi Firefoxu, zaměřenou na sociální sítě jako je ySpace, Facebook, Bebo, Twitter, Digg, Flickr, AOL Webmail, Yahoo! Mail, Gmail, a YouTube. Update přináší aktualizované jádro a aktuální verzi přehrávače Adobe Flash Player.

Zdroj: Flock.com.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *