Novinky v prohlížečích: Firefox Home pro iPhone

20. července 2010

Dva miliony stažení IE9; Další vývojová verze Chrome 6; Opera v barvách Seznamu; Opera 5.1 Mini pro Android; Maxthon 3 RC3.

Microsoft

O Internet Explorer 9 je zájem – zaznamenal již dva miliony stažení

První testovací verze připravovaného Internet Exploreru deváté generace byla uvolněna v březnu tohoto roku a od té doby si ji stáhly celé dva miliony uživatelů. Prvního milionu přitom bylo dosaženo v květnu, druhého pak na začátku července. Dá se předpokládat, že zájem projevují především uživatelé, které zajímá, nakolik se Microsoft poučil z dosavadních chyb, ale i ti, jež chtějí otestovat nové funkce.

První betaverze Internet Exploreru 9 bychom se měli dočkat již příští měsíc.

Zdroj: FavBrowser.com.

Mozilla

Mozilla zablokovala nebezpečný doplněk

Hned dva bezpečnostní problémy v doplňcích pro Firefox řešila v uplynulém týdnu Mozilla. Prvním rozšířením je Mozilla Sniffer, který byl na addons.mozilla.org vložen 6. června tohoto roku. Ukázalo se totiž, že tento doplněk zachytával údaje zadané na webových stránkách a odesílal je třetí straně. 12. července byl Mozilla Sniffer zablokován a uživatelům, kteří si ho nainstalovali, by se měl automaticky odinstalovat. Všem, kdož tento add-on používali, je pochopitelně doporučeno po odinstalaci změnit hesla ke všem používaným službám. Podle dostupných informací bylo zmíněné rozšíření staženo 1800-krát, přičemž 334 uživatelů ho aktivně používalo. Stránky, kam byla zcizená data posílána, jsou podle všeho nedostupné, takže není jisté kam, případně zda vůbec někam odcházela. Případy zneužití ale nejsou v tuto chvíli hlášeny. Doplněk byl vystaven v tzv. „experimentálním stádiu“ a jako takový nebyl přezkoumám Mozillou, před čímž ovšem byli uživatelé při instalaci varováni.

Další problém byl zjištěn v doplňku CoolPreviews 3.0.1, který obsahoval vážnou bezpečnostní chybu. Pokud uživatel najel kurzorem nad upravený odkaz, mohlo dojít ke spuštění škodlivého skriptu s místním oprávněním a přístupem k souborovému systému. Řešení je v tomto případě jednoduché: stačí aktualizovat doplněk CoolPreviews na současnou verzi 3.1.0625.

Zdroj: FavBrowser.com.

Firefox Home pro iPhone

Mozilla oznámila dostupnost své aplikace Firefox Home na Apple App Store a iTunes, odkud si ji mohou stáhnout uživatelé iPhonů a iPodů Touch. Program nabízí přístup k historii, záložkám a otevřeným panelům na mobilních zařízeních Apple. Nejde tedy o samostatný prohlížeč (ten pro iPhone Mozilla ani neplánuje), ale o synchronizační nástroj, jehož prostřednictvím může uživatel pokračovat v práci s prohlížečem v místě, kde skončil na pracovní stanici. K synchronizaci je používána funkce Firefox Sync (původně známá jako Weave Sync), kterou je nutné doinstalovat do desktopové verze prohlížeče. Je také vhodné podotknout, že synchronizace je jen jednosměrná a prostřednictvím Firefox Home uživatel pouze získává přístup ke svým synchronizovaným položkám. K prohlížení stránek je přitom používán nativní prohlížeč Apple (typicky tedy Safari).

Zdroj: The Mozilla Blog.

Google

Google Chrome 6.0.466.0 dev

Pouze uživatelů Windows a Linuxu se tentokrát týkala vývojová verze prohlížeče Chrome. Provedeny byly změny v zabezpečené SSL komunikaci a rozšíření API o vlastnost chrome.idle. Pod Windows byla opravena chyba v implementaci přihlašovacího mechanismu SPNEGO, pod Linuxem se pak řešilo problikávání ikony webu (favicon) v Ubuntu 10.10, změnilo se okno pro správu obsahu a byly odstraněny zbytečné MIMEType položky.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera v barvách Seznamu

Po Firefoxu a Internet Exploreru 8 upravil český Seznam.cz další webový prohlížeč – tentokrát se zaměřil na Operu ve verzi 10.60. Uživatelé najdou proti standardním funkcím pozměněný vzhled, přednastavené položky Rychlého přístupu a propojení na vyhledávací funkce Seznamu (kromě samotného vyhledávače i v mapách, firmách a zboží). Seznam.cz najdete také jako druhou volbu ve vyhledávacím řádku a jako výchozí vyhledávač Rychlého přístupu. Pro jazykové překlady je v této mutaci používán Slovník Seznamu„Opera se díky unikátním vlastnostem, mezi které patří nové uživatelské rozhraní a nepřekonatelná rychlost, stala jedním z nejatraktivnějších prohlížečů na trhu. To je důvod, proč chceme nabídnout tento jedinečný uživatelský zážitek našim uživatelům,“ řekl k tomuto kroku produktový manažer Seznam.cz Jaroslav Souček.

Podobně upravené prohlížeče najdou své uživatele především mezi začátečníky, kteří Seznam.cz používají jako startovní stránku svého procházení Internetu.

Zdroj: Opera Press Room a Seznam.cz.

Opera 5.1 Mini pro Android

Krátce po uvolnění Opery 5.1 Mini pro mobilní telefony s podporou Javy a zařízení Blackberry, dokončila Opera i variantu pro smartphony s operačním systémem Android. Mezi hlavní novinky patří vylepšené vykreslování ve vysokém rozlišení, což ocení především majitelé špičkových telefonů HTC EVO 4G nebo Motorola Droid X. Nově je možné nastavit si tento prohlížeč jako výchozí, navíc přibylo i vylepšené posouvání stránek.

Opera Mini patří se svými více než šedesáti miliony uživatelů mezi nejoblíbenější prohlížeče na mobilních zařízeních. Svůj podíl na tom jistě má i technologie Opera Turbo, snižující objem datových přenosů skrze proxy servery Opery, na kterých je obsah cestou k uživateli komprimován.

Operu 5.1 Mini lze stáhnout buď z webu, nebo standardně z Android Marketu.

Zdroj: Opera Press Releases.

Maxthon

Maxthon 3.0.15 RC3

Ve čtvrtek byla vydána třetí „release candidate“ Maxthonu 3. Vylepšení se tentokrát týkají především adresního (a současně i vyhledávacího) řádku, ve kterém nově přibyly ikony, podle kterých uživatel rozpozná, z jakého zdroje pochází nalezený výsledek (zda z oblíbených položek, z historie, či z dříve zadaných adres), přičemž nalezené odpovědi jsou řazeny podle frekvence návštěv. Optimalizována byla také rychlost spouštění celé aplikace a samozřejmě se opravovaly nalezené chyby, kterých tentokrát bylo devatenáct. Největší problémy vývojářům zjevně připravuje nově implementované vykreslovací jádro Webkit, známé například z Google Chrome, kterého se týkala více než polovina odstraněných problémů.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *