Novinky v prohlížečích: Firefox 4.0 Beta 1

8. července 2010

Firefox 4.0 Beta 1; Jaký je podíl webových prohlížečů v červnu 2010; Aktualizace Chrome 5; nová verze Opery: 10.60.

Podíl prohlížečů v červnu 2010

Poměrně velkým překvapením uplynulého měsíce je mírný vzestup Internet Exploreru, který si polepšil z květnových 59,75% na 60,32% a vrátil se tak nad psychologickou hranici šedesáti procent. Stal se tak nejrychleji rostoucím prohlížečem měsíce června. Naopak nejzásadněji se směrem dolů vydal Firefox a to z 24,32% na 23,81%. Třetím nejpoužívanějším prohlížečem podle NetMarketShare je Chrome se 7,24% (+0,20%), čtvrté je Safari s 4,85% (+0,08%) a pátá Opera s 2,27% (-0,16%).

Net Applications reflektují stav především na severoamerickém trhu, nicméně i tak jsou zajímavým pohledem na zastoupení prohlížečů a aktuální trendy. Pro srovnání: podle StatCounteru byl v červnu lídrem trhu v Evropě Internet Explorer s pouhými 43,18%, následovaný Firefoxem se 38,09%. Chrome drží podle uvedeného zdroje 9,6%, Opera 4,4% a Safari 3,9%. Podíváme-li se v těchto statistikách na Česko, pak první místo patří přesvědčivě Firefoxu se 45,08%, druhý je Explorer se 30,52%, třetí Chrome s 11,95% a Opera si drží pěkných 9,65%.

Zdroj: Net Applications a StatCounter.

Mozilla Firefox

Staženy dvě miliardy rozšíření

Rozšíření jsou jednou z hlavních deviz Firefoxu a ve zkratce by se dalo říci, že díky doplňkům si každý uživatel může nastavit vlastnosti a schopnosti prohlížeče podle svých potřeb. Od roku 2005 uplynuly tři roky, než byla v listopadu 2008 stažena první miliarda rozšíření. K překonání dalšího milníku pak stačil již jen rok a sedm měsíců.

Pokud přemýšlíte nad tím, o jaké doplňky byste měli rozšířit svůj Firefox, podívejte se na žebříček těch nejpopulárnějších: Best of 2 Billion Firefox Add-ons. Jistě není překvapením, že na prvním místě kraluje Adblock Plus, určený k blokování reklam.

Stahování doplňků pro Firefox v průběhu let

Zdroj: Mozilla Links.

Firefox 4.0 Beta 1

Mozilla oznámila vydání první betaverze připravovaného Firefoxu 4.0. Ta přináší desítky nových funkcí a vylepšení, jež by měly pomoci tomuto prohlížeči k definitivnímu překonání konkurence. Jmenujme alespoň některé:

  • Ouška panelů jsou nyní ve verzích pro Windows situovány zcela nahoru, jak je zvykem například u Chrome nebo Opery.
  • Pod Windows Vista a Windows 7 je menu nahrazeno jedním tlačítkem (opět obdoba Opery). V brzké době se počítá s implementací tlačítka i pro platformy Mac a Linux.
  • Nový manažer pro správu rozšíření.
  • Tlačítka pro obnovení stránky a zastavení načítání byla integrována do jednoho.
  • Panel záložek byl nahrazen tlačítkem (dá se ale přepnout do původního stavu).
  • Samozřejmě nechybí oddělený běh některých zásuvných modulů, poprvé představený ve Firefoxu 3.6.4.
  • Plná podpora WebGL, která je ale ve výchozím nastavení vypnutá.
  • Nativní podpora videa ve formátu WebM.
  • Pod Windows můžete vyzkoušet vykreslování s pomocí Direct2D (i to ale budete muset zapnout).
  • Nový parser pro HTML5.
  • Zaznamenat byste měli také vyšší rychlost odezvy a to zejména při spouštění prohlížeče a načítání stránky.

Další betaverze plánuje Mozilla uvolňovat každé dva až tři týdny. Upozorňujeme, že aktuální beta je dostupná pouze v angličtině.

Zdroj: Mozilla Blog a Mozilla Developer News.

Google Chrome

Chrome 5.0.375.99 Stable

Vyšla další stabilní verze Chrome, přinášející opravu celkem devíti problémů. Čtyři chyby jsou hodnoceny jako vysoce závažné, jedna jako středně vážná a zbývající čtyři mají nejnižší prioritu. Pokud jste již svůj prohlížeč neaktualizovali automaticky, měli byste tak učinit co nejdříve.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 6.0.453.1 dev

Pracuje se i na vývoji šesté generace Chrome a v pátek uvolněná vývojová verze přinesla jako jednu z novinek sjednocené menu (informovali jsme o něm minulý týden), které je nyní ve výchozím nastavení zapnuté. Dále byla vylepšena podpora tisku PDF dokumentů, pro jejichž zobrazení Chrome používá vlastní integrovaný prohlížeč. Při tisku se nyní pracuje s vektory namísto pixelů, což by mělo přinést znatelně vyšší kvalitu u některých dokumentů. Uživatelé Linuxu pak mohou vyzkoušet novou experimentální podporu ukládání hesel pro gnome-keyring a KWallet, kterou lze aktivovat použitím příslušného parametru při spouštění aplikace (více viz diskuzní skupina Encrypted password storage on Linux) a také integrovaný prohlížeč PDF dokumentů (ten je nutné zapnout v about:plugins).

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera 10.60

Patrně nejdůležitější novinkou uplynulého týdne je uvedení dlouho očekávané Opery verze 10.60. Ta je důležitá především pro uživatele Linuxu, kteří až doposud museli používat Operu 10.11, zatímco řada 10.5x byla na této platformě vynechána.

Prakticky veškeré podrobnosti najdete ve článku Co je rychlejší než Opera? Finální Opera 10.60!, takže jen stručně připomeňme, že kromě podpory dalších HTML 5 elementů, videa ve formátu WebM a geolokace (tu můžete vyzkoušet na serveru HTML5 Demos) by aktuální Opera měla nabídnout především o 50% rychlejší JavaScript a lehké inovace v uživatelském rozhraní.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon 3.0.13 RC

Do fáze RC došel vývoj třetí generace nadstavby Internet Exploreru Maxthon. Podle autora by měl nabídnout především vyšší stabilitu a opravy celé řady problémů.

  • Opraven pád aplikace po vymazání historie stahování.
  • Byly provedeny opravy nalezených chyb ve vykreslovacím jádře Webkit, které je hlavní novinkou Maxthonu 3.
  • Další opravy se týkaly nového integrovaného vyhledávání Multi-Search.
  • Stáhnout Maxthon 3.0.13 RC (Windows).

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *