Novinky v prohlížečích: Firefox 3.6 beta 2

18. listopadu 2009

V dnešním přehledu vám představíme druhou revizi bety Firefoxu 3.6 a zajímavé rozšíření pro tento prohlížeč. Do fáze RC dospěla Opera 10.10 s integrovaným Unite. Nebudou chybět ani nejnovější Google Chrome či alfaverze Maxthonu.

Firefox

Firefox 3.6 beta 2

Minulý týden byla vypuštěna druhá betaverze Firefoxu 3.6 (správně by se mělo říkat druhá revize). Tento update opravuje celkem 190 různých chyb první bety, nalezených v průběhu dosavadního testování. Jedná se o celou řadu vylepšení pro webové vývojáře, programátory rozšíření a doplňků a samozřejmě i pro uživatele. Z první betaverze by se měl prohlížeč na aktuální vydání updatovat sám a je pravděpodobné, že skrze automatickou aktualizaci dojde později i k upgradu na stabilní vydání. Základní prezentované novinky Firefoxu 3.6 jsou tyto:

  • Nový mechanismus zabraňující nekompatibilnímu softwaru ve shození prohlížeče.
  • Uživatelé mohou díky tzv. Personas měnit vzhled aplikace jediným kliknutím.
  • Upozorňování na neaktuální zásuvné moduly.
  • Přehrávání videa v celoobrazovkovém režimu.
  • Podpora fontů ve formátu WOFF.
  • Vylepšené zpracování JavaScriptu, celkové odezvy prohlížeče a rychlosti spouštění.
  • Podpora nových CSS, DOM a HTML 5 technologií.

Proti původním plánům nabral vývoj Firefoxu 3.6 bezmála měsíční zpoždění, takže uvedení stabilní verze se předpokládá v průběhu prosince.

Zdroj: Mozilla Developer News.

Zajímavé rozšíření: Long URL Mobile expander

Zejména díky Twitteru a jeho omezení délky příspěvku na 140 znaků našly oblibu nejrůznější „zkracovače odkazů“ (v Česku je známým příkladem Jdem.cz). Problém je, že uživatel podle takového odkazu předem nezjistí, kam bude přesměrován, což lze snadno zneužít například k nasměrování na weby obsahující škodlivý kód. Právě toto řeší rozšíření nazvané Long URL Mobile expander od Seana Murphyho, jehož funkce je jednoduchá: po zastavení kursorem nad zkráceným odkazem zobrazí nejen skutečnou cílovou adresu, ale také titulek stránky.

Zdroj: Mozilla Links.

Google Chrome

Chrome 3.0.195.33 Stable

Jako bezpečnostní byl v uplynulém týdnu vydán update stabilní verze Google Chrome, zlepšující stabilitu a odstraňující jednu bezpečnostní díru. Tato verze dále odstraňuje závislost na knihovně Windows t2embed.dll, která u starších verzí prohlížeče způsobovala problémy v případech, kdy k ní uživatel neměl oprávnění pro čtení, nebo pokud v systému chyběla.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 4.0.245.0 Dev

Pracuje se i na čtvrté generaci Google Chrome a tento týden přinesl skutečně přehršel vylepšení, zaměřených jak na zvýšení stability, tak i na zpříjemnění práce s prohlížečem. Žádná z ohlášených oprav a novinek ale není vysloveně zásadní, proto protentokrát odkážeme zájemce o podrobnosti na vývojářský blog.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera 10.10 build 1878

Vývojáři Opery sice v pátek 13. žertovali nad datem vydání buildu 1874, nicméně nakonec jim tento termín skutečně nepřinesl štěstí, neboť ještě v neděli narychlo uvolnili další verzi, opravující problém s webovým serverem Unite, který se nerestartoval v případě restartu prohlížeče. Páteční vydání přitom bylo označeno jako „release candidate,“ tedy „kandidát na uvedení,“ jež obvykle předchází uvolnění stabilní verze. Zdá se, že se tedy příznivci norského prohlížeče již brzy dočkají Opery s dlouho slibovanou novinkou Unite, která měla být původně součástí desáté generace, nicméně její uvolnění bylo na poslední chvíli odloženo.

Zdroj: Opera Destkop Team.

Maxthon

Maxthon 3.0.5.7 Alpha

Pro příznivce rozšíření Internet Exploreru nástavbou zvanou Maxthon (dříve MyIE) je tu alfaverze třetí generace. Jejím největším přínosem by mělo být použití stále oblíbenějšího jádra Webkit, známého například z Google Chrome či Safari. Samozřejmě i nadále zůstává možnost použití jádra Internet Exploreru a podle předběžných informací bude prohlížeč sám schopen rozhodnout, které z jader bude pro zobrazení stránky vhodnější. První testy rychlosti dokonce tvrdily, že by Maxthon měl ve výkonosti předstihnout Google Chrome.

Zde odkazovaná verze je teprve ve stádiu alfa a není tedy v žádném případě určena pro ostré nasazení – naopak lze očekávat chyby a nestabilitu. Uvedení stabilní verze se očekává na počátku roku 2010.

Zdroj: Maxthon Forum.

Další článek Firefox 3.6 beta 3
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *