Novinky v prohlížečích: Co přinese nový Firefox 3.6?

5. října 2009

Tento týden se podíváme na novinky ve Firefoxu 3.6, aktuální vydání prohlížeče Google Chrome a Opery a především Aroru 0.10.1 s revolučním systémem blokování reklam.

Novinky ve Firefoxu 3.6

Populární webový prohlížeč Firefox pomalu ale jistě dospívá ke zkušebním vydáním připravované verze 3.6 s kódovým označením Namaroka. Jednou z funkcí by mělo být rozšíření nazývané Personas, díky kterému je možné měnit vzhled aplikace. Na rozdíl od „Themes“ mění Personas pouze některé součásti, jako jsou panely nástrojů, pozadí stavového řádku a menu, či barvy textů. Ke správě a změně Personas slouží standardní správce přídavných rozšíření.

Tento způsob změny vzhledu se stal populárním, neboť vytvoření grafického vzhledu je velice snadné – stačí vytvořit několik obrázků o daných rozměrech, nahrát na web GetPersonas.com a hned po schválení mohou uživatelé dané Personas stahovat a instalovat. Funkce byla v uplynulém týdnu plně implementována do Namaroka, takže do něj lze instalovat nové grafické vzhledy jediným kliknutím myší.

Další novinkou by měla být možnost spuštění videa v celoobrazovkovém režimu. Konkrétně má být tato volba dostupná pod pravým tlačítkem myši u videí zobrazených novým elementem VIDEO z normy HTML 5. Pro návrat do normálního zobrazení bude sloužít klávesa Esc.

Zdroj: Mozillalinks.org.

Google Chrome 3.0.195.24

Jako stabilní byla vydána betaverze z minulého týdne, označená číslem 3.0.195.24. Ta opravuje nalezené chyby, způsobující pád prohlížeče a problémy s přihlášením na weby CNet. Pokud používáte tento browser, rozhodně byste neměli váhat s jeho updatováním.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 4.0.220.1 dev

Vývojová větev Chrome se posunula na build 220.1, jež se zaměřil na opravu více než dvacítky nalezených problémů. Je vhodné připomenout, že tato verze předchází betaverzím, bývá tedy méně stabilní a může obsahovat řadu chyb.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera 10.10

U Opery postupují malými krůčky k vydání verze s podporou integrovaného webového serveru Unite. Zatím ale stále zůstává v testovací fázi. Aktuální vydání přináší především následující novinky:

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon 2.5.9.2122 beta 2

Vývojáři Maxthonu sice pilně pracují na třetí (prý opravdu revoluční) verzi svého prohlížeče, nicméně souběžně s tím stále vylepšují i tu stávající. Aktuální vydání je ve fázi betaverze a přináší několik oprav:

  • Oprava rolování kolečkem myši ve flashi.
  • Opraven problém s přidělováním fokusu v dialogu pro zadání hesla.
  • Vyřešen problém s plovoucím menu na webech používajících rámy.
  • Opravena chyba při vyplňování formulářů při více uživatelských účtech.

Dá se předpokládat, že tato verze poměrně brzy přejde do stabilního vydání. Pak doporučujeme její instalaci.

Zdroj: Maxthon.com.

Arora 0.10.1

Vývoj tohoto alternativního prohlížeče, založeného na jádru Webkit, poskočil od konce srpna o další desetinku. Přesto, že se na první pohled může jednat spíše o drobný krůček, opak je pravdou: Arora 0.10.0 přináší celou řadu vylepšení, v první řadě blokování reklam a ukládání přihlašovacích údajů.

Patrně nejzajímavější je samotný způsob blokování reklamních sdělení: zatímco v klasických browserech si uživatel sám definuje, co je reklama, kterou příště nechce vidět, Arora používá databázi skládající se z informací sesbíraných od uživatelů, tedy něco podobného, jako jsou v elektronické poště tzv. „black listy.“

Dalších novinek a oprav je více než padesátka a jejich výčet by zabral další článek. Nejlepší tedy bude, když tento program sami vyzkoušíte, za což určitě stojí.

Poznámka: pro Macintosh je Arora dostupná zatím pouze v předchozí verzi. Na vydání té aktuální se pracuje.

Zdroj: Arora development blog.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *