Novinky v prohlížečích: Co přinese FF 3.6.4?

13. dubna 2010

FF přinese oddělené zásuvné moduly. FF 3.6 je stabilnější5. Nová verze Weave. Chrome a synchronizace formulářů. IE9 s HW podporou.

Mozilla Firefox

Firefox 3.6.4 přinese oddělené zásuvné moduly

Na úterní poradě vývojářů Mozilly spatřily světlo světa zajímavé informace, týkající se následující verze Firefoxu 3.6.4. Jednou z nejzásadnějších inovací by měl být dlouho slibovaný oddělený běh zásuvných modulů (OOPP – out of process plugin). Ty nyní nebudou spouštěny jako podprocesy Firefoxu, ale jako samostatné procesy. Výsledkem by měla být vyšší stabilita prohlížeče – pokud totiž plugin havaruje či zamrzne, neovlivní tím mateřskou aplikaci. Prvními kandidáty na nezávislý běh jsou zatím Adobe Flash, Microsoft Silverlight a Apple Quicktime ve Firefoxu pro Windows a Linux.

Podle dosavadních informací vyjde Firefox 3.6.4 za tři týdny – v úterý 4. května.

Ve čtvrtek byla uvolněna testovací verze Firefoxu 3.6.3 s odděleným během zásuvných modulů.

Zdroj: Mozilla Links a Mozilla Developer Center.

Firefox 3.6 je o 30% stabilnější než 3.5

Jestliže jste ještě neaktualizovali na nejnovější verzi Firefoxu, možná teď dostanete racionální důvod. Podle informací, založených na sledování pádů prohlížeče skrze odesílaná chybová hlášení, klesl počet havárií proti prvnímu vydání Firefoxu 3.6 o celých 40% z původních 6,5 pádů na 100 uživatelů na 2,5 pádu. Z grafu dále vyplývá překvapivá skutečnosti, že Firefox 3.0 je dlouhodobě stabilnější, než Firefox 3.5 (k vyrovnaným výsledkům dospěl FF 3.5 až v březnu). Naopak Firefox 3.6 byl v tomto směru lepší než 3.5 prakticky od počátku a na počátku února předstihl i do té doby vedoucí 3.0. Další zvýšení stability se očekává právě od nacházející verze, kde by ke zlepšení měl přispět již zmíněný oddělený běh pluginů.

Zdroj: Mozilla Links.

Weave Browser Sync 1.2.1

Zásuvný modul Weave – v současnosti patrně nejlepší řešení pro synchronizaci dat mezi více instancemi Firefoxu – vyšel v neděli ve verzi 1.2.1. O novinkách, které přináší, si můžete přečíst v changelogu. Aktualizace na stávající verzi by měla proběhnout automaticky v rámci kontroly aktuálnosti pluginů. Pokud ještě Weave nepoužíváte, můžete ho stáhnout z následujícího odkazu.

Google Chrome

Chrome synchronizuje nastavení a formuláře

Aktuální vydání projektu Chromium rozšiřuje synchronizaci o automaticky vyplňované formuláře. Nyní je tak možné synchronizovat oblíbené položky, nastavení a formuláře. Data jsou ukládána online do Google Docs a jsou svázána s účtem Google. Soubory s nastavením a formuláři ale není možné z Docs sdílet ani exportovat.

Synchronizaci používají také konkurenční prohlížeče: v případě Firefoxu je realizována skrze doplněk Weave, u Opery je obdobná funkce součástí instalace pod názvem Opera Link. Patrně nejdál z pohledu počtu synchronizovaných údajů je Weave, nabízející také ukládání hesel, otevřených tabů a historie. Je velice pravděpodobné, že časem bude Chrome synchronizovat i tato data.

Zdroj: Google Operating System.

Google Chrome 5.0.342.9 beta

V betakanálu se po více než čtrnáctidenní pauze objevila verze 5.0.342.9. Řeší pouze jedinou chybu, kdy za určitých okolností nebylo možné nainstalovat do prohlížeče některá rozšíření.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 5.0.371.0 dev

Vývoj Chrome se nezastavil ani v uplynulém týdnu, kdy byla vydána další vývojářská verze. Ta opravuje podporu geolokace, chybu v HTML5 elementech AUDIO a VIDEO a umožňuje běh WebGL v tzv. „sandboxu.“ Změn se dočkal také adresní řádek, ve kterém byla přesunuto tlačítko pro přístup k oblíbeným položkám, změněny ikony atd..

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera 10.52 build 3347

Jen o tři krůčky pokročil proti minulému týdnu vývoj Opery. Vývojáři se zaměřili na opravu jedné specifické události týkající se cookies a na problém s vyrovnávací pamětí. V tuto chvíli se nedá předpokládat brzké vydání stabilní verze, neboť před vývojáři je ještě celá řada úkolů, jako například pád při uzavření záložek, problémy se stabilitou, integrace do linuxového desktopového prostředí KDE a řada dalších nefunkčností na *NIXové platformě.

Malým příslibem alespoň pro „jablíčkáře“ je fakt, že páteční vydání pro Macintoshe bylo označeno jako Beta 2.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Microsoft Internet Explorer

Internet Explorer 9 a hardwarová akcelerace

V oblasti webových prohlížečů je současným trendem přenášení zátěže při vykreslování stránek z procesoru počítače na procesor grafické karty. Hardwarová akcelerace je i jednou z hlavních novinek připravovaného Internet Exploreru 9. Jeho vývojáři otestovali výkon prohlížeče na tzv. „létajících obrázcích“ a dospěli k poměrně příznivým závěrům. Zatímco předchozí verze Exploreru 8 na zmíněné stránce postupně zpomalovala, „devítka“ zvládla bez problémů zobrazit stovky obrázků v plné rychlosti.

„Létající obrázky“ používají k vykreslování standardní HTML, CSS a JavaScript. Podobné technologie se dnes používají například v online hrách, kde rychlost vykreslování (měřená v fps-„frames per second“-„snímků za vteřinu“) hraje rozhodující roli pro hráčský zážitek. Jádro Internet Exploreru 9 podporuje hardwarovou akceleraci a běh na vícejádrových procesorech, čímž značně zvyšuje rychlost operací při zpracování webových stránek a skriptů na straně prohlížeče. Tím také snižuje zátěž CPU, které může věnovat čas dalším operacím.

Právě na „létajících obrázcích“ je možné pozorovat rozdíly v zatížení CPU a GPU. Vývojáři prováděli testy na dva roky staré pracovní stanici (Intel Pentium DualCore 3,0 GHz, 4GB RAM, VGA NVIDIA GeForce 8600 GT, HDD 100GB 7200 RPM, OS Windows 7). Zatímco v Internet Exploreru osmé generace zatížil test celé jedno jádro na 100% a vykreslování dosáhlo rychlosti 4,5 snímku za vteřinu, testovací verze Exploreru 9 rozkládala zátěž mezi procesor počítače a grafické karty, přičemž dosáhla až 60 fps. Pro zajímavost Google Chrome 4.1 dosáhlo v testu 4,2 fps a Safari 4.0.5 5,2 fps. Nejlépe ze současných prohlížečů dopadl Firefox 3.6 se 16,1 fps. Opera z nezjištěných důvodů nebyla do testu zahrnuta.

Další informace včetně podrobných grafů najdete na IEBlogu.

Ubuntu

Ubuntu bude využívat vyhledávač Google

V únoru tohoto roku jsme informovali o záměru společnosti Canonical, která stojí za nejpopulárnější linuxovou distribucí Ubuntu, nabízet uživatelům od verze 10.04 (Lucid Lynx) jako výchozí vyhledávač Yahoo!. Ačkoli Yahoo! přislíbilo peníze na další vývoj Ubuntu, došlo nakonec k celkem nečekanému zvratu. V připravované verzi, jejíž vydání je plánováno na 29. dubna, bude nastaven jako výchozí vyhledávač dosavadní Google. Rick Spencer z Canonicalu tento krok zdůvodňuje snahou poskytnout uživatelům maximální komfort a reflektovat jejich preference. Přinejmenším v Česku je přitom převaha Googlu nad Yahoo! velice citelná.

Zdroj: Ubuntu.com.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. VfB

    Dub 14, 2010 v 7:25

    ten test s létajícícmi obrázky je přímo od MS, takže Opera tam nebyla zařazena z trucu a docela se divím, že nijak „neupravili“ lepší výsledky FF

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *