Novinky v prohlížečích: Chystá se Opera 10.63

11. října 2010

FF4 bude vyhledávat přes Bing; Blíží se sedmá generace Google Chrome; Opera verze 10.63 na dohled.

Mozilla

Firefox 4 bude vyhledávat také přes Bing

Součástí balíku novinek připravované čtvrté generace Firefoxu budou také změny ve vyhledávacím poli, jež podle všeho bude nadále samostatnou součástí uživatelského prostředí. Výchozím vyhledávačem i nadále zůstane Google, v nabídce ale přibude nová alternativa v podobě vyhledávače Bing, jež v posledním roce zaznamenal nárůst zájmu uživatelů. Podle dosavadních informací ale bude tento vyhledávač nabízen po boku Google a Yahoo! (jež také používá Bing) jen v anglických mutacích. Motivace tohoto kroku je celkem pochopitelná: za vším hledejte peníze. Nejinak je tomu v tomto případě: Microsoft totiž uzavřel s Mozillou podobnou dohodu, jako v minulosti Google.

V segmentu online nakupování zůstanou v nabídce Amazon a eBay, stejně tak bude mezi výchozími možnostmi hledání na Wikipedii. Naopak odstraněny budou Answers.com a Creative Commons. Answers.com vypadl díky konkurenci v podobě těžko překonatelné Wikipedie, CC pak především z důvodu, že se ze specializovaného vyhledávače proměnil ve vyhledávač všeobecný.

V anglické verzi tak budou moci uživatelé hledat přes následující weby: Google (výchozí), Yahoo!, Bing, Amazon, eBay a Wikipedia. V jiných mutacích bude na lokalizátorech, jaké služby určí coby užitečné pro uživatele.

Předpokládá se, že Firefox 4 by měl vyjít v průběhu listopadu.

Zdroj: Mozilla Blog a Mozilla Links.

Microsoft ukončil podporu Bing Baru ve Firefoxu

Částečně v kontextu s výše uvedeným přidáním Bingu mezi výchozí vyhledávače je i informace, že Microsoft ukončil podporu svého doplňku Bing Bar pro Firefox. Na žádost Microsoftu Mozilla tento doplněk zablokovala z důvodu nalezení blíže nespecifikované bezpečnostní chyby (problém se údajně netýká tohoto doplňku pro Internet Explorer).

Jestliže chcete vyhledávat přes Bing i nadále, stáhněte si fungující doplněk.

Zdroj: Technická podpora Microsoft.

Google

Chrome 7.0.544.0 dev

Vývojová větev prohlížeče Chrome byla v uplynulém týdnu aktualizována na verzi číslo 7.0.544.0. Ta přinesla možnost deaktivace některých prvků na nově otevřené kartě – například seznamy nejčastěji navštěvovaných a posledních zavřených karet. Kromě toho se tradičně zapracovalo i na zvýšení stability.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 7.0.517.36 beta

Do betakanálu přešla další verze Chrome 7, přinášející především řešení problémů se stabilitou a drobná vylepšení uživatelského rozhraní. Opravy se také dočkala autentizace přes protokol NTLM.

Jednou z novinek, které vyvolaly zájem, je možnost přesunutí oušek karet z horizontální horní lišty do svislého panelu v levé části okna. Pokud byste si toto provedení chtěli vyzkoušet, postupujte následovně:

  1. Otevřete stránku about:labs.
  2. V sekci Labs Experiments aktivujte položku Side Tabs.
  3. Restartujte prohlížeč.
  4. Klikněte na ouško libovolné karty pravým tlačítkem myši a zvolte položku Použít boční karty.

Jde o věc zvyku, osobně jsem ale přesvědčen, že zejména na širokoúhlých monitorech, kde obvykle zůstává po stranách zobrazených stránek hodně volného místa, může být toto řešení zajímavé. Upozorňujeme, že jde pouze o experimentální funkci, která se ve finální verzi vůbec nemusí objevit.

Další novinkou bude Chrome Web Store, jež je přirovnáváno k AppStore či Android Marketu. Mělo by se tedy jednat o jakési „tržiště“ s aplikacemi, které lze provozovat v rámci prohlížeče a budou k dispozici skrze nový panel. Tyto aplikace bude možné synchronizovat skrze integrovaný mechanismus mezi více instancemi podobně jako například skiny nebo doplňky. Chrome Web Store bude spuštěno koncem tohoto roku, nicméně vývojáři již mohou nahrávat své aplikace v rámci testovacího provozu.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera 10.63 RC a RC2

Norští vývojáři se očividně zaměřili na vydání další opravné verze současné Opery 10.6x. V úterý tak vydali první RC – číslo buildu 3512 – opravující rovnou třicítku dosud známých chyb a problémů včetně bezpečnostních. Řešil se například pád prohlížeče při ukládání souboru během současně probíhajícího přesměrování, zamrzání synchronizačního modulu Opera Link při spuštění, jakož i celá řada příčin havárií programu.

Druhý Release Candidate (build 3516) vyšel v pátek a opravil další čtyři chyby. Podle dosavadních zkušeností lze předpokládat, že k vydání finální verze Opery 10.63 by mohlo dojít již v průběhu tohoto týdne.

Pokud si chcete RC verzi vyzkoušet, pamatujte, že ji nesmíte instalovat přes testovací sestavení 10.70.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *