Novinky v prohlížečích: Chrome 8 a Opera 11

18. října 2010

Kumulativní záplata pro Internet Explorer; Začal vývoj Chrome 8; Opera 11 s rozšířeními; Opera Mobile 10 pro Android.

Microsoft

Kumulativní záplata pro Internet Explorer

Součástí říjnových aktualizací je také kumulativní aktualizace prohlížeče Internet Explorer, řešící celkem deset bezpečnostních hrozeb. Nejzávažnější díry umožňovaly vzdálené spuštění kódu, ke kterému mohlo dojít při zobrazení speciálně upravené webové stránky. Microsoft upozornil, že případná rizika jsou menší v případě, že uživatel používá účet s omezenými právy.

Aktualizace je označena jako kritická a je určena pro prohlížeče verze 6, 7 a 8. Jestliže máte automatické aktualizace zapnuté, měly byste mí záplatu již nainstalovanou. V opačném případě ji můžete získat buď na webu Windows Update, nebo ji nainstalovat samostatně z MS Download Centra.

Zdroj: Microsoft Security Bulletin MS10-071.

Google

Začal vývoj Chrome 8

Ve vývojovém kanálu se objevilo první Chrome s číslem verze 8. Zatím ale neočekávejte zásadní balík změn či nové funkce – rozdíl mezi prvním sestavením Chrome 8 a 7.0.548.0 byl pouze v opravě jedné jediné chyby. Zatímco Chrome 7 přinese například cloudový tisk a některé funkce, jež najdou využití v chystaném operačním systému Chrome OS, novinky Chrome 8 budou představeny až v průběhu následujících týdnů.

Přesto se již nyní objevily informace, že celá řada očekávaných funkcí byla přesunuta až do deváté generace Chrome. Konkrétně by se mělo jednat o hardwarovou akceleraci, hardwarové dekódování videa, opravy zpracování elementu CANVAS a některá rozšíření kaskádových stylů.

Další build 8.0.552.0 také nepřinesl nic zásadního, neboť se zaměřoval jen na zvyšování stability a drobná vylepšení.

Pokud by vydávání nových verzí pokračovalo tímto tempem, dočkáme se roku 2033 Chrome 100, zatímco Microsoft by, při zachování dynamiky číslování, v tomtéž roce nabízel Internet Explorer 21.

Zdroj: FavBrowser.com, Google Chrome Releases.

Chrome 7.0.517.41 beta

Ve fázi beta je již nějaký ten pátek Chrome 7, které se ve středu dočkalo dalšího sestavení. To opravuje jen několik drobných chyb, konkrétně mělo jít o specifické problémy s načítáním modulů a příčiny některých pádů. Dá se předpokládat, že sedmá generace v dohledné době vyjde jako stabilní verze.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Nejživěji bylo v oblasti prohlížečů v uplynulém týdnu v Norsku, konkrétně u Opery.

Opera 10.70 s Web Sockets

V pondělí bylo uvolněno další testovací sestavení Opery 10.70 – build 9067. Vývojáři na prvním místě vyzdvihli implementaci Web Sockets, tedy technologie, umožňující trvalou obousměrnou komunikaci skrze protokol TCP. API WebSocket je standardizováno konsorciem W3C a očekává se, že by Web Sockets mělo nahradit dosavadní pomalý XMLHttpRequest. Kromě Opery je zmíněná novinka implementována také v prohlížečích Firefox 4, Google Chrome 4 a Safari 5. Více o zmíněné technologii si můžete přečíst na Zdrojáku.

Vylepšení se také dočkaly widgety a technologie pro sdílené obsahu Unite, největší změny pak byly provedeny ve vykreslovacím jádře, kde byla opravena bezmála padesátka dosud známých nedostatků.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera 10.63

V úterý pak vyšla finální Opera 10.63 (build 3516). Kromě drobných změn v uživatelském rozhraní, skriptování a opravy chyb tato verze přináší pět bezpečnostních záplat. Přechod na poslední verzi je tedy důrazně doporučován. Veškeré novinky a seznam opravených chyb najdete ve zprávičce.

Zdroj: Opera.com a Opera Desktop Team.

Opera 11 s rozšířeními

Začíná se také mluvit o Opeře 11, jejímž hlavním přínosem by měla být rozšíření, tolik oblíbená u konkurenčních produktů. Podle některých informací by dokonce mělo být možné portovat do Opery rozšíření z jiných prohlížečů. Blížící se alfaverze bude postavena na dosavadní Opeře 10.70, která se tak nedožije své finální verze.

Než se dočkáme první testovací verze, můžete se alespoň podívat na video s představením připravované novinky.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Poslední Opera 10.70 – build 9071

Definitivně posledním vydáním Opery s číslem 10.70 tedy navždy zůstane páteční sestavení 9071, přinášející v první řadě vylepšení v oblasti zobrazování písma na *NIXových systémech.

Další vývojová sestavení jíž ponesou číslo verze 11.00.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera Mobile 10 pro Android již brzy

Ani Opera nechce zůstat pozadu na rychle se rozvíjejícím trhu mobilních prohlížečů a připravuje uvedení Opery Mobile 10 pro telefony s operačním systémem Android. Hlavní změnou by mělo být především plynulé přibližování zobrazených stránek (dosavadní Opera Mobile a Mini umí přiblížit jen ve dvou úrovních zobrazení: náhled celé stránky, nebo přiblížení pro čtení textu). Další novinkou bude hardwarová akcelerace, jež najde uplatnění především při vykreslování, posouvání a přibližování, které by měl urychlovat grafický čip zařízení.

První veřejná beta Opera Mobile pro Android s uvedenými novinkami bude k dispozici na m.opera.com v Android Marketu do měsíce.

Zdroj: My.Opera.com.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *