Novinky v prohlížečích: Chrome 6

7. září 2010

Vyšlo Chrome 6; Podíl prohlížečů v srpnu; testovací Opera 10.70; první RC Opery 10.62; Změna v Ballot screen; Kdo má nejlepší HW akceleraci?

Podíl prohlížečů v srpnu

Máme za sebou osmý měsíc roku 2010, což je ideální čas, abychom se podívali na statistiky zastoupení prohlížečů.

Podle StatCounteru zůstává nejpoužívanějším evropským browserem i nadále Internet Explorer. Tentokrát získal 42,01%, což znamená proti červenci ztrátu 0,60% trhu. Druhé místo již tradičně okupuje Firefox, tentokrát víceméně stagnující (červenec: 37,98%, srpen: 37,94%). Nejvíce šlo nahoru Chrome, které si polepšilo za měsíc o 0,68% na současných 10,81%. Prakticky stejného podílu pak dosáhly prohlížeče Opera (4,33%) a Chrome (4,11%).

Podobné trendy zaznamenalo i měření NetApplications, podle kterého patří Exploreru 60,40% trhu (pokles o 0,34%), Firefoxu 22,93% (v červenci to bylo 22,91%), Chrome zaujímá 7,52% a i zde se stává nejrychleji rostoucím prohlížečem (+0,36% proti červenci). Safari používá 5,16% uživatelů (nárůst o 0,07%) a Operu pouhá 2,37% (pokles o 0,08%).

Zdroj: StatCounter a NetApplications.

Mozilla

Ve Firefoxu 4 budou možná chybět některé plánované funkce

Zdá se, že v zájmu dodržení termínu vydání finální verze (říjen či listopad tohoto roku) budou z Firefoxu 4 vypuštěny některé chystané novinky. Tou první by měl být Account Manager. Dalšími adepty na odložení do příštích verzí jsou tzv. „tiché aktualizace“ a nástroje Inspector a Web Console.

Druhé betaverze bychom se mohli dočkat již tento týden.

Zdroj: FavBrowser.com.

Google

Chrome oslavilo druhé narozeniny

Prohlížeč Chrome oslavil druhé narozeniny, což je ideální čas na ohlédnutí do jeho historie. Tak například JavaScript byl v roce 2008 třikrát pomalejší než dnes a podpora HTML5 ještě nepatřila v prohlížečích k důležitým vlastnostem. V průběhu měsíců pak postupně přibývaly nové a nové funkce, jako je například podpora grafických témat, manažer hesel, lepší kontrola soukromí, integrovaný přehrávač flashe, automatické vyplňování formulářů, překladač, postupné přidávání podpory HTML5 a aktuální doména všech prohlížečů: synchronizace oblíbených položek, témat, doplňků a nastavení. Pro zajímavost: prohlížeč Chrome nyní můžete vylepšit více než šesti tisíci doplňky, jež jsou dostupné v oficiální galerii.

Zdroj: Google Chrome Blog.

Chrome 6.0.472.53 stable

U příležitosti druhých narozenin byla z betakanálu do stabilní verze povýšena šestá generace Chrome, přinášející především další nárůst výkonu v provádění JavaScriptu. Dále se zapracovalo na zjednodušení uživatelského rozhraní, kde byla dosavadní dvě menu spojena do jednoho. Revizí prošlo rozložení a vzhled tlačítek, adresní řádek a těšit se můžete také na nové grafické téma. Poměrně zásadní novou funkcí je schopnost synchronizace rozšíření prohlížeče; doplněk, který si nainstalujete například v práci, budete mít automaticky nainstalovaný i doma či na přenosném počítači. Další novinkou, po které uživatelé volali, je automatické vyplňování formulářů a jejich synchronizace mezi více prohlížeči. Méně podstatnou novinkou je pak nezobrazování řetězce http:// v adresním řádku.

Další nové funkce projděme stručně:

  • Podpora videa ve formátu WebM.
  • Integrace modulu pro prohlížení PDF (ten je ale nutné zapnout v chrome://plugins/).
  • Nová zkratka pro přepínání na panel záložek (Ctrl+Shift+B).
  • Pokud najedete kurzorem na odkaz, vedoucí na stránku s dlouhou URL, zobrazí Chrome celou adresu ve stavovém řádku.
  • Manažer rozšíření nyní nabízí odkaz na galerii doplňků.

Celkem bylo také opraveno čtrnáct bezpečnostních chyb, z čehož sedm je hodnoceno jako vysoce závažných, čtyři jako středně vážné a tři mají nízkou závažnost.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Jak zapnout hardwarovou akceleraci v Chrome 7?

Hlavním přínosem připravované sedmé verze Chrome by měla být podpora hardwarové akcelerace. Ta se postupně objevuje ve všech hlavních prohlížečích (má ji vývojová verze Internet Exploreru i betaverze Firefoxu). Hlavním smyslem této funkce je přenesení části zátěže na procesor grafické karty, který obvykle disponuje značným výkonem a může tak ulehčit procesoru počítače. Tím by se měla, především v graficky náročnějších operacích, významně zlepšit odezva prohlížeče.

Pokud testujete vývojovou verzi Google Chrome 7, možná budete chtít tuto novinku vyzkoušet. Ta je ale ve výchozím nastavení deaktivovaná. Jak ji tedy zapnout?

  1. Klikněte pravým tlačítkem na zástupce Chrome (samozřejmě to musí být zástupce Chrome 7 dev, nikoli starší verze) a zvolte Vlastnosti.
  2. V dialogovém okně zástupce doplňte do řádku Cíl za chrome.exe (za poslední uvozovky) řetězec –enable-accelerated-compositing. Odkaz zástupce tedy bude vypadat takto: „C:\Documents and Settings\uživatel\Local Settings\Data aplikací\Google\Chrome\Application\chrome.exe“ –enable-accelerated-compositing.
  3. Potvrďte svou volbu tlačítkem OK nebo Použít. Ukončete všechny instance Chrome.
  4. Při spuštění prohlížeče přes takto upraveného zástupce by nyní měla být aktivní hardwarová akcelerace, což si můžete otestovat například na stránce Internet Explorer 9 Test Drive spuštěním některých testů.

Zdroj: ZDNet.

Opera Software

Konec jedné architektury

Vývojáři Opery přinesli špatnou zprávu pro 0,1% uživatelů, provozujících tento prohlížeč na platformě PowerPC. Počínaje další verzí, respektive jejím prvním snapshotem, bude podpora PowerPC na Mac a Linux ukončena a poslední verzí pro tuto platformu tak bude 10.6x. Tento krok je zdůvodněn klesající podporou pro vývojáře.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera 10.70 build 9036

V pondělí pak vyšlo vývojové sestavení připravované Opery 10.70 build 9036, řešící problémy s integrovaným e-mailovým klientem a zlepšení práce s modálními dialogovými okny na Mac OS. Opraven byl také problém s pomalým vypisováním zadaného textu na Macintoshích v případě velkého počtu položek v záložkách.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera 10.62 první release candidate

Paralelně s přípravami nové verze 10.70 se blíží i vydání opravné aktualizace 10.62, která by měla vyřešit více než dvacítku dosud nalezených problémů. V pátek byl uvolněn první kandidát na uvedení (RC), z čehož lze usuzovat na brzké vypuštění finální verze.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Změna v Ballot screen

Obrazovka s výběrem alternativních prohlížečů, implementovaná do operačních systémem Windows XP, Vista a 7 na základě rozhodnutí Evropské komise, doznala první změny. V uplynulých dnech Microsoft odstranil z nabídky prohlížeče GreenBrowser a Sleipnir a nahradil je programy Lunascape a SRWare Iron.

Lunascape je prohlížeč původem z Japonska a jeho hlavní devizou je implementace hned tří vykreslovacích jader, mezi kterými může uživatel přepínat. Kromě Tridentu (z Internet Exploreru) a Gecka (z Firefoxu) nabízí také stále populárnější Webkit (Safari, Chrome). Prohlížeč byl poprvé zveřejněn v srpnu 2001, kdy jeho vývojáři ještě studovali vysokou školu. O tři roky později pak Hidekazu Kondo založil společnost Lunascape Corporation a stal se jejím generálním ředitelem. Později došlo k přesunu společnosti do USA a mezinárodní představení Lunascape proběhlo v roce 2008.

SRWare Iron, nebo zjednodušeně Iron, je mutací  open-source prohlížeče Chromium. Proti Google Chrome se liší vyšší mírou anonymity a vypuštěním funkcí narušujících soukromí (celkem vypouští devět funkcí, mezi které patří například jednoznačný identifikátor clientID). Proti Chromiu sice nenabízí žádné zásadní funkce navíc, nicméně pro uživatele Google Chrome může být zajímavý aktuálnější verzí jádra Webkit a integrovaným blokováním reklam. První vydání Ironu proběhlo 18. září 2008 a v lednu 2009 byla představena vývojová verze. Iron nabízí podporu skinů, přepínání řetězce identifikujícího prohlížeč, systém rozšíření a verzi pro Linux. V lednu tohoto roku pak byla představena počáteční verze pro Mac OS X.

Aktuální Ballot screen si můžete prohlédnout na stránce browserchoice.eu.

Zdroj: Lupa.cz.

Který prohlížeč má nejlepší hardwarovou akceleraci?

Redaktoři serveru Download Squad provedli zajímavý test: postavili vedle sebe Google Chrome 7 dev, Internet Explorer 9 (vývojovou verzi) a Firefox 4 beta, aby zjistili, který z těchto prohlížečů nejlépe zvládá hardwarovou akceleraci. Co zjistili? Nejvíce využilo zdroje (CPU a GPU) Chrome, jež ale díky tomu poskytlo nejvíce vykreslených snímků za vteřinu. Předčilo tak Internet Explorer 9, jakož i Firefox 4, který skončil na poslední příčce. Je ale nutné brát v potaz skutečnost, že se ve všech případech jednalo jen o testovací verze a finální se může ještě významně zlepšit.

Autor testu také podotýká, že prohlížeče nevyužívají procesor grafické karty na maximum, díky čemuž by jistě bylo možné získat ještě vyšší výkon.

Podrobnosti můžete shlédnout ve videu.

Zdroj: Download Squad.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Chybka

    Zář 11, 2010 v 12:30

    Nejvíce šlo nahoru Chrome, které si polepšilo za měsíc o 0,68% na současných 10,81%. Prakticky stejného podílu pak dosáhly prohlížeče Opera (4,33%) a Chrome (4,11%).

    :-)

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *