Novinky v prohlížečích: Betaverze Firefoxu 3.6

13. října 2009

Nová vydání Google Chrome, očekávaná betaverze Firefoxu 3.6, novinky v grafickém rozhraní Firefoxu pod MacOS a výběr výchozího prohlížeče podle Evropské komise.

Google Chrome

3.0.195.25 Beta a Stable

Proti minulému týdnu poskočilo číslo stabilní verze Google Chrome o pouhou tisícinku, což odpovídá i minimálním přineseným změnám. Aktuální vydání přidává jen jedinou novinku, která slouží k rychlejšímu přístupu k novým grafickým tématům. Pokud se tedy bez tohoto vylepšení obejdete, pak není nezbytně nutné spěchat s upgradem.

Zdroj: Google Chrome Releases.

4.0.221.6 Dev

Vývojová verze se klasicky zaměřila na opravu nalezených chyb, kterých tentokrát řeší rovnou desítku. Pod všemi operačními systémy je například opraveno aplikování změněného tématu na nově otevřené listy, byla odstraněna jedna z chyb, způsobující pád prohlížeče pod operačním systémem MacOS, či potíže s přetahováním záložek.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Nová grafická témata

Třetí verze prohlížeče Chrome přinesla především možnost kompletní změny vzhledu uživatelského rozhraní prostřednictvím skinů. Těch bylo až do minulého týdne v oficiální galerii pouhých 29. U Googlu ale neusnuli na vavřínech a oslovili celou řadu umělců, mezi kterými figurují jména jako Dolce & Gabbana či Vivienne Westwood, aby navrhli další témata. Díky tomu došlo k rozšíření galerie o další více než stovku motivů, které lze jediným kliknutím aplikovat na prohlížeč. Z Česka byli osloveni hned tři grafici: Puk-Puk, Lukáš Hudec a David Böhm. Celou nabídku témat si můžete prohlédnout v galerii.

Zdroj: Google Blog ČR.

Firefox

Změna grafiky Firefoxu 3.6 a 4.0 pod MacOS

Stephen Horlander vydal několik obrázků ukazujících, jak by měla vypadat změna grafického rozhraní Firefoxu pod operačním systémem MacOS. Podobně, jako v případě změny vzhledu pod Windows, bude inovace na Applech probíhat ve dvou krocích.

Ve Firefoxu 3.7, očekávaném v polovině příštího roku, budou aplikovány následující novinky:

  • Sdružení tlačítka Stop/Reload do jednoho.
  • Karty listů visící z panelu nástrojů.
  • Tlačítko Home bude přesunuto vedle karet listů.
  • Více zaoblené karty.
  • Naopak méně zaoblená tlačítka.

Ve Firefoxu 4.0 budou pak změny podstatně radikálnější. Tou největší by mělo být situování karet listů nad adresní řádek, jak je zvykem například u Opery. Kromě toho by adresní řádek měl sloužit nejen k zadávání adres, ale také k rychlému vyhledávání. Novinkou má být tlačítko s identitou v pravém horním rohu okna.

Snímky návrhů, ale i dalších variant, lze shlédnout na blogu Stephena Horlandera.

Zdroj: Mozilla Links.

Beta Firefoxu 3.6 již tento týden

V úterý 13.října by měla být uvolněna první betaverze připravovaného Firefoxu 3.6 s kódovým označením Namaroka, založená na jádru Gecko 1.9.2 (připomeňme, že alfaverze byla uvolněna v první dekádě srpna). Vydání stabilní verze je očekáváno v průběhu listopadu. Namaroka bude jen minoritním updatem – fanoušci Firefoxu si na velké změny budou muset počkat bezmála rok, kdy bude uvolněna čtvrtá generace tohoto oblíbeného browseru. Mezitím se předpokládá ještě vydání verze 3.7, zaměřené především na grafické sladění s Windows 7.

Firefox 3.6 přinese v první řadě tzv. „lehká témata“, vylepšené JavaScriptové jádro TraceMonkey, optimalizovanou obnovu sezení, lepší renderování stránek a několik přídavků v kaskádových stylech. Novinkou by měla být také možnost přehrávání videa z nově implementovaného tagu VIDEO přes celou obrazovku, nebo interní stránka s podporou about:support.

Zdroj: The Register.

Opera

Opera 10.10 build 1830

Ani u Opery nezahálejí a intenzivně vylaďují novinku Unite. Tentokrát se pozornost vývojářů zaměřila na problémy s kódováním a aktuální vydání slibuje, že aplikace bude korektně pracovat i se soubory, obsahujícími ruské nebo čínské znaky. Opraveny byly také potíže s některými zásuvnými moduly pod operačním systémem MacOS.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Výběr prohlížečů ve Windows podle EK

Microsoft vyšel vstříc požadavkům Evropské komise a představil upravený „ballot screen,“ – tj. dialog, ve kterém si uživatel bude moci zvolit výchozí webový prohlížeč. Tato funkce je podnícena požadavkem Opery a Mozilly, jež se dožadovaly změny stávajícího stavu, kdy je Internet Explorer explicitně nabízen jako výchozí systémový browser. Nabídka výběru prohlížeče by se měl zobrazit uživatelům Windows XP, Vista i nových Windows 7, přičemž se předpokládá, že bude implementována jako automatická systémová aktualizace přes Windows Update.

Novinkou je výběr ze dvanácti prohlížečů (původně jich bylo pět), jež jsou seřazeny abecedně podle jména společnosti, která je vyvíjí – na prvním místě tak najdeme Safari od Apple. Obrazovka kromě možnosti nainstalovat ten který program také vysvětluje situaci a podrobněji popisuje jednotlivé aplikace. Předpokládá se, že tento dialog bude zobrazován minimálně po dobu pěti let. Jistě bude zajímavé sledovat zda a případně jak se změní podíl browserů na trhu a především jak na tuto novinku zareagují laičtí uživatelé, neboť ti pokročilejší si již alternativu k Internet Exploreru našli sami.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *