Novinky v prohlížečích: Beta Firefoxu 3.6.4

26. dubna 2010

Firefox 3.6.4 v betaverzi; Aktualizovaná verze Google Chrome 4.1; Opera sprintuje k finální verzi 10.52 pro Windows a Mac; Beta Maxthonu 3.

Mozilla Firefox

Firefox v barvách Seznamu

Nejnavštěvovanější český portál Seznam.cz připravil pro své uživatele upravenou verzi prohlížeče Firefox. Ta je postavena na aktuální verzi 3.6.3 a kromě upraveného vzhledu nabízí například doplněk Lištička s překladačem a rychlejším přístupem k e-mailové schránce.

Podle reakcí uživatelů ale tato verze Firefoxu zakládá nový uživatelský profil, kvůli čemuž se dosavadní uživatelé standardního Firefoxu nedostanou k některým uloženým datům (heslům, historii, záložkám, atp.). Seznam ale poměrně promptně zareagoval a nabízí postup, jak tento problém vyřešit. Přesto ale doporučujeme před případnou instalací tohoto klonu FF zazálohovat veškerá uživatelská data.

Zdroj: Seznam blog.

Firefox 3.6.4 s Google Readerem

V příští verzi Firefoxu 3.6.4 bude upraven seznam webových čteček, do kterých lze přímo z prohlížeče přidávat sledované RSS zdroje. Místo již nefunkčních Clanky.cz a u nás prakticky nepoužívaných Bloglines.com budou českým uživatelům nabízeny Jyxo Články a Google Reader.

Zdroj: Mozilla.cz.

Firefox 3.6.4 beta ke stažení a testování

V úterý byla k veřejnému testování uvolněna první betaverze Firefoxu 3.6.4. Zásadní novinkou je oddělení běhu (zatím jen některých) zásuvných modulů od jádra prohlížeče. Pokud tedy například dojde k chybě a následné havárii modulů Adobe Flash, Apple Quicktime či MS Silverlight, nezpůsobí to problém samotnému Firefoxu. Následně by mělo být možné znovu provést načtení webové stránky, restartovat plugin a načíst obsah. Potenciální betatesteři jsou vyzývání, aby v případě opakovaných problémů na nějakém webu vyplnili hlášení o chybě, kterým se budou vývojáři dále zabývat.

Zdroj: Mozilla Developer News.

Google Chrome

Google Chrome 4.1.249.1059 stable

V uplynulém týdnu byla vydána další stabilní verze prohlížeče Chrome, opravující celkem sedm bezpečnostních problémů (čtyři hodnocené jako vysoce závažné, tři jako středně závažné). Problémy s bezpečností uživatelů se například projevovaly při zpracování formulářů, tzv. „cross-site scriptingu“ a řešeno bylo také delegování práv. Vzhledem k potenciální možnosti zneužití opravovaných chyb je uživatelům tohoto prohlížeče doporučeno aktualizovat na poslední verzi.

Podle Marka Larsona byla většina chyb objevena firemním týmem, zabývajícím se bezpečností Google Chrome. Dvě chyby pak byly ohlášeny samotnými uživateli, kterým Google vyplatil 500 dolarů za každou nalezenou chybu.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 5.0.375.17 dev

Práce na páté generaci Chrome pokračovaly a jejich výsledkem je vydání testovacích sestavení pro všechny podporované operační systémy. Změny proti předchozím verzím jsou následující:

  • Byla deaktivována funkce automatického vyplňování (Autofill) založená na profilu uživatele. V budoucnosti se ale počítá s jejím návratem.
  • Některé úpravy uživatelského rozhraní v oblasti adresního řádku byly z tohoto vydání odstraněny. Opět se počítá s jejich navrácením, nicméně vývojáři chtějí ještě zapracovat na použitelnosti.
  • Opraveny příčiny některých pádů.
  • Uživatelům Windows se vrátily klávesové zkratky pro vyvolání správce oblíbených položek (Ctrl+B).

Jednou z často zmiňovaných novinek Chrome 5 je nezobrazování http:// v adresním řádku (u nás se tak například místo dosavadního http://interval.cz/ bude zobrazovat jen interval.cz). U jiných protokolů (HTTPS, FTP, …) ale zůstává způsob zobrazení adresy při starém.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera 10.52 pro Windows a Mac finišuje

V minulém týdnu přišla doslova sprcha vydání „kandidátů na uvedení“ Opery 10.52. Zejména uživatelé Windows a Mac OS by se měli již brzy dočkat finální verze. Linux zatím zůstává v pozadí, leč i ten by se měl dočkat první betaverze.

V úterý vyšla RC 2 (v případě Windows build 3366), řešící například problém s gesty myší na trackpadech MacBooků. Ve středu přišlo další sestavení (v případě Windows verze číslované jako 3367), zaměřující se na specifickou práci s cookies, s níž se vývojáři perou v podstatě již od vydání první Opery 10.5x. Aktuálně se dokonce v tomto vrátili ke způsobu, jež používali v Opeře 10.10.

Ve čtvrtek byla vydána RC 4 (build 3368), opravující chyby v jádru, jež způsobovaly časté pády prohlížeče na Facebooku či zamrzání při práci s Google Maps a Dell.com.

Den poté vyšel v pořadí již pátý Release Candidate pro Windows a Mac. Drobných oprav se dočkaly také *NIXové verze Opery, nicméně ty zatím nejsou v hledáčku vývojářů. Pod UNIXem tak například stále nefunguje podpora VIDEA z normy HTML 5 nebo tisk.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon Browser 3.0.9 Beta

V pátek vyšla betaverze Maxthonu 3.0.9, která přinesla celou řadu novinek. Jednou z nich je Magic Fill, usnadňující uživateli vyplňování webových formulářů. Při odeslání formuláře se v horní části okna zobrazí dialog s dotazem, zda mají být odeslaná data uložena pro příští použití. Podobnou funkcí disponuje i konkurence včetně Opery, Firefoxu (ten dokonce skrze doplněk Weave nabízí online synchronizaci těchto dat) a Internet Exploreru.

Další novinkou je Smart Address Bar, sloužící k prohledávání historie navštívených stránek a jejich zobrazení ve formátovaném menu.

Ostatní změny proti předchozí verzi si představíme alespoň v bodech:

  • Nového vzhledu se dočkal dialog nastavení prohlížeče a historie.
  • Vylepšena kontrola URL adresy v adresním řádku.
  • Zlepšeno zobrazování ikony webu (favicon).
  • Ikona webu se nyní zobrazuje i v panelu vyhledávání.
  • Výsledky vyhledávání realizované z rychlého přístupu jsou nyní zobrazovány přímo v této stránce.
  • Byly vyřešeny některé problémy způsobující pád správce stahování.
  • Opravy se dočkala i více než desítka dalších chyb.

Zdroj: Maxthon Forum.

K čemu je dobrá geolokace?

Geolokace, neboli schopnost určit polohu uživatele na základě IP adresy a případných dalších informací (dostupných wi-fi spotů, čísla BTS mobilní sítě), je jedním z trendů, kterému věnuje pozornost většina vývojových týmů webových prohlížečů. S podporou geolokace tak přišel například Firefox 3.6 či Opera 10.5x v betaverzích a prostřednictvím doplňku Gears je použitelná i v Safari a Internet Exploreru. Pokud chcete o geolokaci vědět více a podívat se například na to, jak lze tuto funkci využít v praxi, pak doporučujeme shlédnout video z hodinové přednášky Martina Hassmana „S geolokací by se neztratili ani Jeníček a Mařenka,“ kde se poměrně záživnou formou dozvíte vše potřebné. Materiály k přednášce pak najdete na Delicious.com.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Anonym

    Dub 26, 2010 v 11:10

    Díky moc za přehledy, jen dodám, že Maxthon 2 umí online synchronizaci zcela běžně.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *