Novinky v prohlížečích: Ballot Screen startuje

22. února 2010

Začíná testování Ballot Screenu. Microsoft bude prezentovat Explorer 9. Opera nejrychlejším prohlížečem na trhu.

Mozilla Firefox

Firefox 3.5.8 a 3.0.18

Jak jsme již informovali krátce po vydání, vyšly updaty starších verzí Firefoxu s čísly 3.5.8 a 3.0.18. Tyto aktualizace jsou určeny uživatelům, jež z nějakého důvodu nemohou či nechtějí používat aktuální verzi 3.6. Mozilla přitom upozorňuje na skutečnost, že podpora Firefoxu 3.0.x bude ukončena následujícím updatem. Obě aktualizace řeší především problémy se stabilitou a záplatují bezpečnostní díry – z pěti opravených chyb jsou tři označeny jako vážné.

Zdroj: Mozilla Developer News.

Google Chrome

Google Chrome 5.0.307.9 beta

Vývoj prohlížeče Chrome nepřinesl v uplynulém týdnu mnoho novinek. Jediným zaznamenáníhodným skutkem je povýšení sestavení 5.0.307.9 pro Macintoshe a Linux do beta kanálu. Opraven byl pád záložky, vyskytující se při otevření webů jako je wordpress.com či test Acid3 a dalších. Vyřešen byl i pád načítání obrázků a pod Linuxem bylo vylepšeno zobrazovaní některých fontů.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera nejrychlejším prohlížečem na trhu

Podle testů časopisu Computerworld bude Opera 10.50 nejrychlejším prohlížečem na trhu. Benchmarky ukazují, že je o 15% rychlejší než Safari od Applu a o 20% rychlejší než dosavadní jednička Chrome od Googlu. Srovnání s ostatními prohlížeči je ještě zajímavější: Opera 10.50 je prý dvakrát rychlejší než nejnovější Firefox 3.6, osmkrát rychlejší než starší verze 10.10 a desetkrát rychlejší než Internet Explorer 8.

Opera vyniká především v rychlosti provádění JavaScriptu, na kterém je založen test SunSpider, použitý pro srovnání. Každý prohlížeč byl zkoušen třikrát pod operačním systémem Windows XP SP 3 a jako směrodatný výsledek byl počítám průměr všech měření.

Norský prohlížeč ve verzi 10.50 disponuje novým JavaSriptovým jádrem Carakan a knihovnou pro vektorovou grafiku Vega, která zajišťuje veškeré vykreslování. Vývojáři potvrzují, že tato knihovna poskytuje až třikrát vyšší výkon, než dosavadní používané renderovací jádro.

Zdroj: Computerworld.

Opera 10.50

Na rozdíl od vývojářů Google Chrome se v Norsku nezahálelo a během týdne bylo uvolněna celá řada buildů, postupně opravujících nalezené chyby. S ohledem na stále ještě ne stoprocentní stabilitu prohlížeče se vývoj pochopitelně zaměřuje právě tímto směrem. Oprav se tedy dočkala celá řada chyb, způsobujících pád prohlížeče. Build 3257 přišel také s opravami JavaSrciptového jádra Carakan. Dále se zapracovalo na způsobu zpracování výběru tříd CSS, který by měl přinést nárůst výkonu o 20 až 30%.

Novinkou v buildu 3260 je panel pro přídavné aplikace, pro které Opera používá označení „widgety.“ Ten by měl nyní umožňovat instalaci a spouštění widgetů z prostředí Opery, ale i bez spuštěného prohlížeče.

Při instalaci této verze je nutné počítat s tím, že ještě nejde o finální produkt, tudíž narazíte na celou řadu problémů. Časté jsou například pády pod operačním systémem Windows 7, problémy s grafickým rozhraním, nebo s videy prezentovanými novým elementem normy HTML5 VIDEO.

Ačkoli Opera Software deklarovala jako svou prioritu uvolnění verze 10.50 pro Windows, objevil se v uplynulém týdnu také jeden testovací build pro Macintosh a UNIX. Opravovány byly především chyby specifické pro tyto operační systémy a zapracovalo se také na integrovaném e-mailovém klientovi. Vývojáři upozorňují, že stávající sestavení se vrací k původnímu formátu uložení oblíbených položek, takže pokud jste používali předchozí testovací verzi, budete muset bookmarky ručně překopírovat.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Microsoft Internet Explorer

Internet Explorer 9 na konferenci MIX10

Hlavní manažer týmu pro vývoj Dean Hachamovich představí na konferenci MIX10, která proběhne ve dnech 15. až 17. března v Las Vegas, některé vlastnosti připravované deváté verze Internet Exploreru. Hachamovich bude hovořit především o změnách a vylepšeních, které přibyly od poslední konference PDC09. V tuto chvíli nejsou známy další podrobnosti, nicméně prezentace prý bude „plná překvapení.“

Zatím se ví, že Internet Explorer 9 by měl k vykreslování používat hardwarovou akceleraci, což je v současnosti směr, kterým se ubírá i konkurence. Neměla by chybět podpora fontů WOFF, kaskádových stylů třetí generace, nebo SVG. Pracuje se také na vylepšení skóre v Acid3 testu, ve kterém IE 8 dosahuje směšných 20 bodů ze sta. Stávajícímu sestavení ale stále chybí ještě velký kus cesty, neboť nejlepší dosažený výsledek je prý 32/100.

Připomeňme, že zatím poslední verze MSIE byla uvolněna 19. března 2009.

Zdroj: MIX10.

Ballot Screen bude spuštěn v březnu

Microsoft spustil tzv. „Ballot Screen,“ který je reakcí na požadavky Evropské unie. Jeho vzhled i funkčnost si můžete již nyní vyzkoušet na stránce BrowserChoice.eu. Tato nabídka by měla uživatelům poskytnout výběr alternativního internetového prohlížeče. Kauza měla poměrně dlouhé trvání, především kvůli neustálým požadavkům Evropské komise na změny v prezentování nabízených produktů. Finální stav je ten, že na úvod se nabídne pět nejpoužívanějších browserů (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera a Safari) v nahodilém pořadí a dále sedm dalších prohlížečů, majících méně významné zastoupení na trhu. V nabídce je zobrazeno logo, krátký popisek, jedno tlačítko pro instalaci a druhé pro získání více informací o tom kterém produktu, odkazující na web daného prohlížeče.

Tento týden by mělo proběhnout veřejné testování ve Francii, Belgii a Velké Británii, následující pondělí by se pak měla obrazovka s nabídkou prohlížečů nainstalovat v rámci aktualizační služby Windows Update všem uživatelům v EU. „Ballot Screen“ se zobrazí všem evropským uživatelům Windows 7 při prvním spuštění, ale také na již nainstalovaných systémech, včetně Windows Vista a XP. Na systémy Windows XP se tato aktualizace bude instalovat jako „vysoce prioritní,“ na Windows Vista a 7 jako „důležitá.“

Jistě bude zajímavé sledovat, zda a jakým způsobem změní toto opatření zastoupení prohlížečů na evropském trhu.

Zdroj: The Register.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *