Nejoblíbenější nové tld domény. Je to stále příležitost roku 2014?

14. listopadu 2014

Proces vzniku nových internetových domén schválila v červnu 2011 nezisková organizace Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). V roce 2012 bylo přijato přes 1400 žádostí o nové domény. Od roku 2014 si tyto domény může registrovat široká veřejnost. Nyní se rok 2014 postupně chýlí ke konci a podíváme se na to, jak si nové tld domény vedou.

Jak si stojí nové domény ve světě?

Ve světě byly tyto domény velmi očekávány. Především z důvodu již vyčerpaných možností u .com domény. Najít opravdu vhodnou a volnou .com doménu dá opravdu hodně práce. Ve světě vzbudily nové domény velký zájem. Aktuální statistiky vede dle ntldstats s přehledem doména .xyz. Kolují ovšem po světě zvěsti, že zahraniční registrátor domén provedl  registrace několika desítek tisíc těchto domén a poté je nabízel zdarma svým uživatelům.

Zdroj:ntldstats.com

TOP 5 nových tld domén dle počtu registrací

Pokud vynecháme doménu .xyz dostaneme se již k zajímavým číslům. Jako druhá nejoblíbenější je doména .berlin s počtem registrací blížící se 154.000. Oblíbenost geografických tld domén se dala očekávat především díky sílícímu zaměření firem na geo-marketing.  Mezi top 30 právě 7 domén s názvy měst a oblastí.

Třeba se dočkáme i typicky české tld domény.  Zatím jsou nejblíže češtině koncovky .finance, .moda. Zaregistrovali byste si doménu například s koncovkou .praha, .brno?

Na třetím místě z celkového žebříčku počtu registrovaných domén se nachází doména .club s celkovým počtem 133.000 registrací.

Zdroj:ntldstats.com

Co je možná pro českého uživatele zajímavější. Na místě čtvrtém stojí doména .wang, ,která se překládá jako „král“. Je to také jedno z nejčastějších jmen v Číně. Ve 48 hodinách od zveřejnění nabrala přes 20.000 registrací a nyní si drží stabilně 6. místo s počtem přes 82.000 zaregistrovaných domén.

Jak se daří novým tld doménám v ČR?

V České republice zatím nevypadají čísla jako ve světě. Je to dáno malou vhodností pro české uživatele. Většinou se jedná o cizojazyčné názvy. Nicméně jejich obliba roste a evidujeme již stovky registrací těchto domén. Navíc počet registrací neustále roste. Pokud jste ještě nezvažovali registraci nějaké své domény, určitě doporučuji co nejdříve. Zatím asi nejvíce tld domén v ČR registruje Czechia.com.

TOP 10 nových tld domén v ČR

Zatím nejlépe se daří doméně .guru, která již přesáhla 400 registrací. Dále je to doména .email s počtem přes 130 registrací. Následují je domény s pouze malými rozdíly v počtech. Domény jako .expert, .bike, .link, možná překvapivě se u nás i ve světě často registruje doména .photography.

10 nejoblíbenějších domén na Czechia.com

Závěrečné shrnutí tld domén a vyhlídky do roku 2015

Velmi očekáváná událost tohoto roku má dle mne pozitivní ohlas. Přeplněnost .com domény byla opravdu velmi výrazná a tento zásah by mohl přinést řešení. Je pouze otázka jak si na tyto koncovky uživatelé zvyknou. Především ti čeští. Aktuálně je většina domén zaparkovaných. V očekávání bude první celosvětově známý projekt na nové tld doméně, který by mohl prolomit ledy i k běžným uživatelům. V ČR se o to pokouší fotograficky.guru.

V roce 2015 budu očekávat další zajímavé doménové koncovky. Zatím nejzajímavější, kterou se mi podařilo zaregistrovat je brno.city.  Třeba se najde ještě doména, která se dostane do top 10 na světě. Aktuálně se drží stabilní počet registrovaných domén. Očekávám první zajímavé projekty na těchto nových doménách.

Co vy? Zkoušíte si také zaregistrovat nové tld domény? Podívejte se na všechny dostupné tld domény u tradičního českého registrátora domén Czechia.com a vyberte si i vy tu svou.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. Jaroslav Ondra

    Bře 4, 2015 v 22:57

    Dobrý den,

    předem bych chtěl poděkovat za pěkný článek. Možná mám hloupý dotaz. Je v případě registrace některé z domén s novou koncovkou nějaké omezení? Myslím co se týče následného spuštění webové aplikace. Podporují hostingy tyto domény standartně nebo je třeba vybírat?

    Děkuji za odpověď

    Ondra

    Odpovědět
    • Marek Machač

      Bře 5, 2015 v 8:01

      Dobrý den,
      v registraci nových tld domén není žádné omezení, můžete je využívat jako kteroukoliv jinou doménu. Hostingy by měly tyto domény již plně podporovat. Doporučujeme mít, ale doménu i hosting u jedné společnosti například kvůli správně funkčním e-mailům s vaší novou doménou. Za nás můžeme doporučit registraci domény a stabilní hosting od http://www.czechia.com, který například zvládá i provoz tohoto rozsáhlého magazínu.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *