Na co si dát pozor při výběru doménového jména

15. dubna 2002

Ve chvíli, kdy již máte hotové stránky, přichází na řadu jejich umístění na server. S tím přímo souvisí i volba doménového jména. Při ní je dobré mít na paměti několik zásad.

Nebudeme se zabývat problematikou domén obecně. Pokud si chcete v této oblasti něco ujasnit, doporučuji vám nedávný článek Třikrát W v internetové adrese – past na laiky?.

Proč si vůbec s vybíráním domény dávat práci?

1. Webová adresa je tím jediným, co vaši stránku zastupuje v tzv. „kamenném“ světě. Budete ji uvádět v reklamách, prospektech, na vizitkách a samozřejmě také při komunikaci s ostatními lidmi.

2. I ve světě internetu, kde se na jakoukoli stránku můžete přemístit jedním klepnutím myši na odkaz, musí být vaše adresa snadno zapamatovatelná. Většina lidí se podívá na stránky, jejichž adresu někde viděli (na banneru, v konferenci), až později (například po druhém shlédnutí téže adresy).

3. Mimojiné i na základě webové adresy je vašim stránkám přiřazována relevantnost ve vyhledávačích.

4. Vhodně zvolené doménové jméno vám může přivést spoustu návštěvníků, kteří původně ani nechtěli vaši stránku navštívit. Příkladem je třeba známá Prasarna.cz.

Ještě než začneme, připomenu jenom, že doména může být složena pouze z písmen anglické abecedy, čísel a pomlčky.

Jak vybrat vhodné doménové jméno?

Nyní se již dostáváme k samotnému výběru doménového jména. Nejdříve si ukážeme, jaké podmínky by měla splňovat „ideální“ doména:

1. Měla by být v blízkém vztahu k obsahu stránek. Když vidíte jméno domény, dokážete již uhodnout, co je obsahem stránek.

2. Měla by být jednoslovná. Pokud již registrujete víceslovný název, měli byste zaregistrovat jeho variantu s pomlčkami i bez pomlček, jinak vám může konkurence odvést „zbloudilé“ návštěvníky.

3. Měla by být tvořena českým slovem (nebo slovy), které se stejně píše jako vyslovuje. Ne každý uživatel ovládá cizí jazyky, aby si snadno zapamatoval doménu tvořenou cizím slovem. Pokud je cizí slovo nevyhnutelné, je možné jít cestou registrace ještě několika jeho zkomolenin.

4. Ke svému zápisu by neměla potřebovat diakritická znaménka – hlavně obyčejní uživatelé nemusí vědět, že ve jménu domény se nemohou používat háčky a čárky, a tak by mohli zkoušet napsat takovou doménu i s nimi.

5. Měla by mít délku do sedmi, maximálně devíti znaků – je jasné, že krátkou doménu si každý snadněji zapamatuje.

6. Ke svému zápisu by neměla potřebovat pomlčku ani čísla. Obyčejný uživatel musí často pomlčku na klávesnici hledat, problém je i se zápisem čísel (nutnost stisknout klávesovou zkratku se SHIFT nebo klávesu na numerické klávesnici).

7. V případě, že cílová skupina stránek se nachází pouze v ČR, měla by být doména prvního řádu cz, v případě mezinárodní cílové skupiny potom jedna z com, net nebo org.

8. V rámci možností by měla obsahovat co nejvíce libozvučných částí – tzn. samohlásek (a, e ,i , o, u, y), dvojhlásek (ou, au, eu) a znělých souhlásek (b, d (ď), g, h, j, l, m, n (ň), r, v, z).

Je vcelku pravděpodobné, že se vám nepodaří sestavit doménové jméno vyhovující všem těmto kritériím, protože většina ideálních jmen v doméně .cz je již obsazena.

Podle čeho zvolit doménové jméno?

V případě, že se vaše stránky týkají subjektu, který již má nějaké jméno (např. stránky firmy, organizace, instituce, časopisu nebo osobní stránky), měli byste nejprve registrovat toto jméno. Pokud jsou jméno subjektu i jeho alternativy (viz níže) již registrované nebo se vaše stránky žádného takového subjektu netýkají, měli byste si napsat pár slov, která se uživatelům vašich stránek vybaví v souvislosti s vašimi stránkami, a jedno z nich si zaregistrovat.

Pokud si již vyberete doménové jméno a zjistíte, že je obsazeno (což je vcelku pravděpodobné), nemusíte ještě ztrácet hlavu. Můžete ho upravit například tak, že před něj přidáte předponu i, i-, in, in-, e, e- nebo za něj příponu net, -net, online, -online, web, -web.. Tyto doplňky vyjadřují příslušnost k Internetu, ale hlavně se vám díky nim značně rozroste nabídka doménových jmen k registraci a vy tak budete mít daleko větší šanci, že narazíte na jméno, které ještě registrováno není.

Pokud vám již budou při výběru domény docházet nápady, můžete se nechat inspirovat seznamem volných doménových jmen např. na Czechii.com.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Milan

    Srp 22, 2014 v 15:49

    Zajímá vás, jestli se dnes dá ještě sehnat pěkná volná jednoslovná CZ doména? Dělal jsem si průzkum, který jsem se rozhodl zveřejnit na http://www.jednoslovne-domeny.cz
    Web obsahuje také kategorii TOP domény, kde jsou ty nejlepší ručně vytříděné domény.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *