Mistrovství v CSS (Jeff Croft, Ian Lloyd, Dan Rubin)

30. ledna 2008

Na spočítání pokročilejších knih v češtině o kaskádových stylech vám v dnešní době již prsty na rukou stačit nebudou. Je jich, myslím, více než dost a objevují se další a další. Některé se zaměřují více na praxi a styly vykládají na základě praktických příkladů (Eric Meyer), jiné se věnují teorii a standardům a jiné předvádí všeliké tipy a triky (Petr Staníček). V této knize najdete ode všeho kousek – teorie, standardy, praxe i tipy. A ač se to nezdá (neboť originál knihy vyšel v roce 2006), věnuje se poměrně dobře také problematice kompatibility Internet Exploreru 7 (což je v češtině asi první svého druhu).

Jako každá publikace o stylech i Mistrovství v CSS začíná povídáním o jejich největších výhodách a přínosech. Hned v úvodu čtenáře poučí, jak správně – sémanticky – kódovat v (X)HTML, seznámí jej i s problematikou DOCTYPE a hlavně se základy stylů (deklarace, selektory, pseudotřídy) a jejich správy. Následuje kapitola, která je celá věnovaná specifičnosti pravidel a kaskádě, a potom se konečně autoři poperou s tvrdou realitou – prohlížeče a jejich nekompatibilita, samozřejmě že nastíní základní způsoby řešení – hacky, triky a fígle. V následujících kapitolách se dozvíte, jak udělat různé layouty, jak nastylovat jednotlivé elementy stránek – text, seznamy, tabulky, formuláře, záhlaví, záložky, drobečky… a jak udělat styly pro tisk. Poslední kapitola se věnuje problémům, na které můžete při ladění vzhledu stránek narazit – představí vám nejužitečnější nástroje na odhalování a ladění chyb, poukáže na nejčastější chyby a poradí, jak je vyřešit či elegantně obejít. Úplný závěr tvoří stručná reference CSS (cca 25 stránek) s tabulkami podpory jednotlivých prohlížečů.

Text je plný odkazů na internet, zejména na články na blozích, které se probíranému tématu věnují více do hloubky (český vydavatel doplnil i pár odkazů na české zdroje). Zdrojové kódy ukázek nemusíte ručně datlovat, ale můžete si je stáhnout z webu nakladatelství. Při čtení mě zaujalo a potěšilo, jak se autoři snaží poukazovat na techniky, díky kterým je kód i v budoucnu dobře (a znovu) použitelný a jeho správa nepřidává kodérům další vrásky. Nadstandardní byla také závěrečná kapitola „Když něco nefunguje“, kde kromě nejčastějších chyb je stručný popis doplňků, nástrojů a rozšíření pro internetové prohlížeče, které vám chybu pomohou lokalizovat.

Osobně mi ale přijde, že některé pasáže by bylo možné trochu zkrátit (příliš mnoho omáčky) a jiné zahustit (a ne se jen odvolat na článek na internetu). Ale na druhou stranu je nutné brát ohled na to, komu je kniha Mistrovství v CSS určena. Cílovými čtenáři jsou zejména středně pokročilí kodéři stránek, kteří ví, jak funguje HTML a CSS, ale nemají čas na čtení odborných magazínů a blogů, aby se naučili praktické fígle. Případně aby si doplnili své znalosti o různé chyby prohlížečů a jejich řešení. Vrátím-li se k úvodu a srovnám-li knihu s jejími konkurenty, myslím, že nijak výrazně z řady nevybočuje – určitě není horší než ostatní a možná je spíše o chlup lepší než ostatní „pokročilé“ publikace o stylech.

Název: Mistrovství v CSS
Autor: Jeff Croft, Ian Lloyd, Dan Rubin
Vydal: Computer Press
Cena: 469 Kč (422 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *