Metro ve Windows 8 přinese prohlížečovou revoluci

13. září 2012

Brzy vyjdou Windows 8 s Metrem. Tvůrci prohlížečů jeho podporu spojují s omezováním podpory plug-inů ve jménu přechodu na webové technologie.

Je to počátek nové éry?

Společnost Microsoft uvede na maloobchodní trh nový operační systém Windows 8 již 26. října 2012. Zatím jde o verzi s největším počtem opravdu zásadních změn, které pocítí opravdu každý uživatel, od dob Windows 95 z poloviny 90. let minulého století. Zmíněné datum ale může být důležitým i pro vývoj webových prohlížečů.

Windows 8 jako zřejmě největší novinku přinášejí nové uživatelské rozhraní Metro navržené pro dotykové ovládání. Právě s ním by měli po většinu času pracovat uživatelé nové generace tabletů postavených na x86/x64 architektuře. Výrobci věří, že tyto nové tablety budou minimálně zdatně konkurovat současným tabletům majícím blíže k mobilním telefonům a spotřební elektronice.

Windows 8 - prostředí Metro

Jen do konce letošního podzimu se na trh mají podívat minimálně dvě desítky tabletů s Windows 8. Webové prohlížeče se tak postupně přizpůsobují novému dotykovému prostředí Metro a to nejen svým uživatelským rozhraním, které musí být snadno ovladatelné prsty na dotykovém displeji tabletů a hybridních přenosných počítačů.

Mnozí tvůrci prohlížečů s chystanou nebo již existující podporou pro nové prostředí Metro se zároveň rozhodli radikálně omezit závislost na plug-inech. To pozorujeme již v klasických prohlížečích pro běžně desktopové prostředí osobních počítačů, ale mnohé nové prohlížeče ve své verzi pro Metro budou podporovat jen vybrané plug-iny a to ještě jako dočasné řešení, než dozrají webové technologie, které by mohly plně zaujmout jejich místo.

Tento jev nebude mít dopad jen na uživatele tabletů s Windows 8. Pokud se tablety na trhu chytnou, poskytovatelé obsahu se budou muset přizpůsobit situaci a začít před proprietárními technologiemi preferovat otevřené webové technologie a standardy v čele s HTML 5 v tom širším slova smyslu. Mnozí již dříve zareagovali na fakt, že populární chytrá mobilní elektronika značky Apple nepodporuje Flash.

Jeho podpora navíc již není k dispozici pro nová zařízení se systémem Android, nejvýznamnější platformou pro chytrou elektroniku současnosti. Příchod nových prohlížečů resp. jejich nových mutací pro Metro s omezenou podporou plug-inů by mohl započatý vývoj akcelerovat. Jak se tedy tvůrci pěti nejrozšířenějších webových prohlížečů již připravili nebo stále ještě připravují na novou éru s prostředím Metro?

Internet Explorer: omezená podpora pro Flash jako kompromis

Se systémem Windows 8 bude dodáván prohlížeč Internet Explorer 10 ve dvou variantách. První klasická desktopová se kromě vylepšeného jádra zase až tak moc neliší od předchozí generace. Druhá je však zbrusu nová určená pro prostředí Metro. Jistě není překvapením, že právě prohlížeč Microsoftu se stoprocentně drží duchu jeho vlastního prostředí Metro, což je jasné vidět na uživatelském rozhraní optimalizovaném pro dotykové ovládání.

Internet Explorer 10 pro Metro

Microsoft však svůj Internet Explorer 10 pro Metro neprezentuje jen jako prohlížeč pro tablety. Ovládat se dá velmi jednoduše i starou dobrou kombinací myši a klávesnice. Podle Microsoftu je proto ideální volbou i pro ty, kteří chtějí opravdu jednoduché surfování po webu. Tedy z hlediska ovládání. Po funkční stránce prohlížeči ve srovnání s jeho variantou pro desktopové prostředí nic zásadního nechybí. S jednou výjimkou, ovšem s velmi vysokým významem.

Tou výjimkou je podpora plug-inů. Microsoft původně chtěl, aby Internet Explorer 10 nepodporoval žádné plug-iny. Nakonec svůj záměr, který se prozatím jeví jako stále ještě přespříliš radikální, plně nezrealizoval. Jako kompromis Internet Explorer 10 podporuje Flash Player, ovšem jen pro ty webové stránky, které jsou důležité pro významné procento uživatelů Internetu.

Příkladem budiž YouTube, přestože ten již má experimentální přehrávač videí založený na HTML 5, jenž je s Internet Explorerem již nějakou dobu plně kompatibilní. Microsoft každopádně omezením podpory technologie Flash pro předem vybrané weby dosáhl svého: weboví vývojáři na podporu nemohou spoléhat coby na samozřejmost, což je logicky směruje k webovým řešením.

Kvůli tomu dokonce Microsoft hodil přes palubu i vlastní technologii Silverlight, kterou Internet Explorer 10 pro Metro vůbec nepodporuje. Microsoft s ní nemá ani žádné další velké plány, budoucnost vidí v HTML 5. Implementace omezené podpory konkurenční technologie Flash byla podmíněna dalšími kroky, které zohledňují její dlouhodobé problémy, jimiž jsou častý výskyt bezpečnostních chyb a náročnost na výkon hardwaru jdoucí ruku v ruce s vysokou energetickou náročností, která je pro mobilní zařízení nepřijatelná.

Microsoft se tedy dohodl s (konkurenční) společností Adobe, která za technologií Flash stojí. Výsledkem této dohody je speciální verze plug-inu Flash Player dodávaná rovnou spolu s Windows 8. Podle slibů Microsoftu má mít méně negativní vliv na výkon a výdrž baterie. O aktualizaci plug-inu se ve Windows 8 bude starat přímo služba Windows Update, aby se k uživatelům dostávali včas všechny bezpečnostní záplaty.

Google Chrome: jen dva integrované plug-iny

Google Chrome podporuje prostředí Metro od verze 21, která vyšla již na samém konci letošního července. Není potřeba stahovat žádnou speciální verzi. Pokud je Google Chrome pod Windows 8 spuštěn z desktopového prostředí, naběhne dobře známá verze, na kterou jsou dosud uživatelé prohlížeče Googlu zvyklí. Při spouštění z prostředí Metro ve Windows 8 se však objeví speciální verze.

Uživatelské rozhraní prohlížeče Google Chrome pro Metro se vůbec nedrží duchu tohoto prostředí, takže se vzhledově příliš neliší od klasické desktopové verze. Někteří v tom vidí určitý truc vůči Microsoftu, ale Google Chrome se od desktopové verze pro osobní počítače zase až tak zásadně neliší ani ve své mobilní verzi pro platformu Android a chytrou mobilní elektroniku značky Apple.

Google Chrome 21 pro Metro

Pokud srovnáme uživatelské rozhraní prohlížeče Google Chrome pro tradiční desktopové prostředí a mutaci Google Chrome pro Metro, tak zásadnějším rozdílem jsou jen o něco větší ovládací prvky, které by měly vyhovovat dotykovému ovládání. Uživatelská praxe v tomto ohledu ukazuje značné rezervy, ale Google slibuje, že na uživatelském rozhraní a jeho optimalizaci pro dotykové ovládání bude dál pracovat.

Nabídka funkcí je totožná s desktopovou verzí s výjimkou podporou plug-inů. Google Chrome pro Metro podporuje jen dva. Prvním je Flash Player dodávaný již delší dobu spolu s prohlížečem, který se zároveň stará o jeho tiché aktualizování bez nutnosti (či možnosti) jakéhokoliv zásahu uživatele. Google Chrome podporu technologie Flash na rozdíl od Internet Exploreru neomezuje jen na vybrané weby. Flash Player bude dostupný pro všechny webové stránky. Prozatím.

Druhý a poslední podporovaný plug-in tvoří Chrome PDF Viewer, který dost možná ani nelze označovat za plug-in. Jedná se o integrovaný prohlížeč PDF dokumentů, po kterém Google Chrome standardně sahá, když není nainstalován jiný plug-in pro zobrazování PDF dokumentů (např. plug-in programu Adobe Reader).

Google Chrome 21 pro Metro (PDF Viewer)

V prostředí Metro se ale bude starat o zobrazování PDF dokumentů v prohlížeči Google Chrome výhradně jeho vlastní PDF Viewer. Ten je postavený na technologii společnosti Foxit Software. Google tedy nerozšířil spolupráci se společností Adobe (když už distribuuje její Flash Player), ale sáhl po řešení konkurence, které má pověst bezpečnějšího řešení.

Firefox pro Metro možná zcela bez plug-inů

Mozilla má s průnikem na mobilní zařízení velké plány, do kterých spadá i podpora rozhraní Metro z Windows 8. Podobně jako v případě konkurenčního browseru Google Chrome nevyjde žádná speciální oddělená verze. Při spouštění Firefoxu z desktopového prostředí Windows 8 naběhne tradiční Firefox s klasickým uživatelským rozhraním. Ovšem při spouštění z prostředí Metro se objeví Firefox se speciálním uživatelským rozhraním navrženým pro dotykové ovládání.

To by se mělo držet v mezích konceptu, který koncem července přinesl Firefox 15 pro Android a zařízení s úhlopříčkou displeje 10 palců a více. Půjde tedy o prostředí skutečně ušité na míru dotykovému ovládání a potřebám tabletů. Žádné pouhé zvětšování ovládacích prvků, které dosud jako podporu dotykového ovládání předvádí Google Chrome.

Jenže podpora nového uživatelského prostředí Metro z operačního systému Windows 8 momentálně ještě není přítomna ani v nočních sestaveních prohlížeče. Pracuje se na ní odděleně a při dodržení tradičních postupů je vyloučené, že se v ostré verzi Firefoxu objeví zhruba ve stejné době, kdy Windows 8 přijdou na trh, tedy okolo 26. října tohoto roku. Pravděpodobnější je, že se podpory pro prostředí Metro uživatelé Firefoxu dočkají až někdy v příštím roce.

Jak již bylo uvedeno, podpora pro Metro bude součástí standardní instalace prohlížeče. Nicméně varianty pro desktopové prostředí a nové prostředí Metro budou používat dva oddělené uživatelské profily, aby se prý předešlo možným konfliktům. Tato klička by však neměla mít žádné nežádoucí vedlejší účinky, protože oba profily budou sdílet potřebná uživatelská data díky synchronizačnímu mechanismu Firefox Sync a také díky systémovým registrům.

Co se týče podpory plug-inů, tak je dost možné, že se Firefox pro Metro bude nejdříve nacházet v jakési přechodové fázi. Mozilla pracuje na řešeních, díky nimž by se Firefox (nejen) pro Metro mohl zcela zbavit závislosti na plug-inech a nahradit je čistě webovými technologiemi a na nich postavenými funkcemi. Že by ale vše potřebné bylo hotovo v horizontu několika měsíců je utopie.

Nadějněji v tomto ohledu vypadá PDF Viewer, tedy prohlížeč PDF dokumentů založený čistě na webových technologiích (HTML 5, JavaScript, CSS). Dosud existoval výhradně jako samostatné experimentální rozšíření PDF Viewer (dříve pdf.js), ale s Firefoxem 15 již započaly práce na jeho integraci přímo do prohlížeče. Zatím je však nutné vyřešit řadu problémů, takže není a v dohledné době zřejmě nebude běžně k dispozici koncovým uživatelům.

Firefox Nightly (PDF Viewer)

Jako běh na ještě delší trať vypadá projekt, který by měl částečně zastoupit Flash Player a to opět díky webovým technologiím. Mozilla netrpí webovým fundamentalismem a je jí jasné, že Flash se na webových stránkách navzdory možnostem HTML 5 bude ještě nějakou dobu objevovat. Proto začala před časem pracovat na projektu Shumway, který by měl ve vzdálenějším budoucnu do Firefoxu přinést schopnost základního renderování prvků využívajících technologii Flash, ovšem výhradně díky webovým technologiím.

Práce na projektu jsou ale na počátku a k integraci do prohlížeče je hodně daleko. Ddo podoby vhodné pro každodenní užití, kterou by šlo zodpovědně zařadit do prohlížeče, má stále hodně daleko. Firefox pro Metro může tedy mít nějakou prozatímní podobu, kterou bude možné uvést co nejrychleji mezi uživatele, ovšem je tu naděje, že časem bude prohlížečem, který by mohl odhodit podporu plug-inů, jak to původně plánoval Microsoft v Internet Exploreru 10.

Dlouhodobější nepodpora prostředí Metro by Firefoxu mohla ublížit, takže alespoň nějaké dočasné řešení, které se objeví co nejdříve po uvedení Windows 8 na trh, je poměrně důležité. Jinak ji hrozí, že se tablety se systémem Windows 8 budou na trhu rozšiřovat a jejich uživatelé vymění Firefox za jiný prohlížeč. Tato výměna se přitom nemusí týkat jen prostředí Metro. Třeba kvůli synchronizaci dat mohou vcelku pochopitelně uživatelé tentýž prohlížeč začít používat i na dalších počítačích a zařízeních.

Opera se chystá obecně na dotykové ovládání

Také Opera Software připravuje svůj prohlížeč Opera na příchod Windows 8, ovšem zatím jen v mezích jeho klasické verze pro běžné desktopové prostředí. Chystaná Opera 12.50, která vzniká pod kódovým označením Marlin, již ve své vývojové verzi vylepšuje podporu dotykového ovládání, které se bude týkat jak ovládání samotného prohlížeče, tak webových stránek.

Webové stránky lze v aktuální vývojové verzi jednoduše jen pomocí tažení prstem na dotykovém displeji jednoduše posouvat a prsty je možné také jejich vybranou část zvětšit. Posun s pomocí prstů je možný i v rámci uživatelského rozhraní prohlížeče, kde také lze při přetahování objektů na místo myši nově rovněž použít pohyb prstu po dotykovém displeji.

Nicméně toto je podpora multidotykového ovládání, které se objevilo již ve Windows 7 a také proto i zde tyto novinky zaváděné v rámci tzv. příprav na Windows 8 bez problémů fungují. Otestovat si je lze třeba na tzv. slate tabletech s Windows 7, které se však na trhu příliš neprosadily (není divu, když Windows 7 kromě podpory samotného multidotykového ovládání nemají uživatelské rozhraní připravené pro potřeby tabletů).

Vývojáři Opery ovšem zdůrazňují, že toto je první krok. Chtějí prý pro Windows 8 nejdříve připravit desktopovou mutaci svého prohlížeče, než se prý budou pouštět dál. Z toho se dá vyvodit, že v plánu je i podpora prostředí Metro. V jaké formě a kdy zatím však není jasné. Již na jaře sice začaly Internetem kolovat obrázky uniklé z prezentace, kde je vidět Opera nainstalovaná jako klasická aplikace pro Metro, ovšem jejich autentičnost nebyla potvrzena.

Safari se na Windows 8 nechystá, Apple zřejmě ukončil vývoj

Jediným z první pětky aktuálně nejrozšířenějších prohlížečů, který se na příchod Windows 8 vůbec nepřipravuje, je Safari od Applu. Důvodem je vysoce pravděpodobné ukončení vývoje prohlížeče pro konkurenční platformu Microsoftu. Nové Safari 6 letos v létě vyšlo jen pro svůj mateřský OS X (dříve Mac OS X).

Verze pro MS Windows se dosud neobjevila. Apple oficiálně mlčí, což je poněkud neférové jednání vůči uživatelům jeho prohlížeče pod MS Windows, kteří se těšili na novou verzi s řadou zajímavých novinek. Nicméně nedávno Safari zmizelo z obrazovky výběru prohlížeče (tzv. ballot screen), kterou se Microsoft po antimonopolním šetření Evropské komise zavázal zobrazovat uživatelům Windows XP a vyšších.

Ballot screen ve Windows 8

Ballot screen se objevuje i ve Windows 8, ovšem Safari již neobsahuje. Stejně tak ballot screen zobrazující se v dřívějších verzích systému. Oficiální informace k vyřazení Safari nejsou dostupné, ale jelikož nevypadlo jen z první pětky, ale nefiguruje ani v širší nabídce sedmi dalších prohlížečů, tak jediným možným vysvětlením je, že Apple sám požádal o jeho vyřazení a jiné logické zdůvodnění tohoto kroku, než ukončení vývoje pro MS Windows, se nenabízí.

Slovo závěrem

Pokud necháme stranou Safari, tak všechny ostatní prohlížeče z elitní pětky se na příchod x86/x64 tabletů s Windows 8 a novým prostředím Metro chystají. U Internet Exploreru to není žádné překvapení. Jestli je něco překvapením, tak že Mozilla nedokázala přípravu podpory pro Metro zorganizovat lépe, aby minimálně ve jménu prestiže prohlížeče byla dostupná již v době uvádění systémů a prvních tabletů s ním na trh. Mnohem důležitější však je, že podporu prostředí Metro tvůrci prohlížečů spojily s omezováním podpory plug-inů na nejnutnější minimum.

To může mít dalekosáhlé důsledky pro budoucí vývoj webu výrazně přesahující tablety s Windows 8. Řeč je o rychlejším přesunu od proprietárních řešeních (jako je Flash, Silverlight nebo různá vlastní řešení) k otevřeným technologiím a webovým standardům, jejichž podpora je či v dohledné době bude součástí přímo samotných moderních prohlížečů. Jak moc dovede příchod Windows 8 tento již běžící přesun akcelerovat samozřejmě závisí na tržním úspěchu samotného systému a tabletů s ním dodávaným. A o něm se zatím můžeme jen dohadovat …

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Miňo

    Zář 14, 2012 v 21:20

    Hezký článek. +1

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *