Jonathan Chaffer, Karl Swedberg: Learning jQuery 1.3

1. října 2009

V dnešní době už se nevyplatí vytvářet vlastní skripty pro web bez podpory některé z JavaScriptových knihoven – jednak to nestojí za ty nervy s různými prohlížeči a jednak existuje spousta šikovných knihoven obsahujících ty nejdůležitější skripty, jejichž datová velikost je dnes již takřka zanedbatelná.

A právě jQuery je jedna z těch nejrozšířenějších JavaScriptových knihoven. Vyniká velmi jednoduchou syntaxí, díky které snadno naleznete libovolný prvek na stránce a ještě snadněji s ním manipuluje. Velkou výhodou je také množství dostupných rozšiřujících pluginů, odstínění od problému kompatibility jednotlivých prohlížečů a samozřejmě již zmíněným širokým rozšířením.

V českém jazyce bohužel ještě žádná kniha o jQuery nevyšla, takže jsem si pro nastudování této technologie musel objednat a zakoupit knihu ze zahraničí – v angličtině. Po prostudování několika recenzí padla volba na Learning jQuery 1.3 (vydána v únoru 2009) a musím říct, že nelituji. Předem podotýkám, že k pochopení knihy a následnému použití jQuery je potřeba znát nejen HTML, CSS, ale i JavaScript (nejedná se tedy o učebnici JavaScriptu).

První kapitola knihy popisuje k čemu je jQuery knihovna vlastně dobrá, jaké jsou její silné stránky, jak vznikla a kde se dá stáhnout aktuální verze. To vše uzavírá první jednoduchá ukázka použití jQuery na konkrétním příkladu.

Druhá kapitola se věnuje selektorům – jedné ze silných stránek jQuery – tedy možnostem, jak získat libovolný objekt (nebo i objekty, neboť jQuery pracuje s kolekcemi) na stránce pomocí konstrukcí podobných selektorům pro definování kaskádových stylů. Zde musím poznamenat, že možnosti selektorů jQuery jsou mnohem silnější než selektory CSS.

Další kapitola je o událostech – jejich probublávání a zachycování. Zejména pak jejich obsluha. Vše je ukázáno na postupně rozšiřovaném skriptu (to je v knize častý způsob prezentace probíraného tématu), který slouží k přepínání stylů.

Knihovna jQuery nabízí i pěkné animační efekty – skrývání, zobrazování, posouvání. A právě efektům je věnována další kapitola. Kromě probrání těch zabudovaných se také dozvíte, jak vytvořit efekty vlastní.

Z druhé kapitoly již víte, jak najít prvky na stránce, pátá kapitola vám ukáže, jak s nimi dále pracovat – nastavovat jim atributy, vytvářet nové elementy a přidávat je za běhu do kódu stránky a nebo naopak je mazat či přesouvat.

Další na řadě je dnes hodně moderní AJAX – jQuery obsahuje funkce, které vám velmi usnadní zabudování této technologie do vašich stránek. V textu je uvedeno hned několik možných způsobů nahrávání dat ze serveru (ve formátu HTML, XML, JSON) a také odesílání dat na server. Přičemž serverová část je zde prezentována v jazyce PHP.

Speciálním případem manipulace s obsahem stránky jsou tabulky a formuláře – těm jsou věnovány dvě samostatné kapitoly, ve kterých vám autoři ukáží jak vytvořit tabulky s možností třídění, se stránkováním, zvýrazněním sloupců či řádků, filtrováním, atd. U formulářů pak předvede různé způsoby jejich vylepšení, zejména pak validaci, AJAXový našeptávač, chytrý nákupní košík. Posledním velkým příkladem v knize je tvorba rotátoru zpráv a jeho využití i pro jednoduché fotogalerie.

Desátá kapitola se věnuje pluginům – kde je najít, jak je používat, jak vytvořit vlastní. Součástí je také popis několika nejlepších a nejužitečnějších pluginů (jQuery UI, pluginy pro validaci formulářů, pro vylepšení tabulek, vytvoření gridů, zpracování a zobrazení obrázků, vykreslení grafů, pro práci s událostmi…). Bohužel popisy jsou velmi stručné (jen pár řádků a ukázky pouze v podobě obrázků).

V dodatcích pak naleznete přehled zdrojů na internetu, přehled vývojových nástrojů pro jednotlivé prohlížeče a stručnou referenci jQuery.

V knize se autoři na příkladech snažili držet principu „graceful degradation“ (pozvolné degradování) – tedy že základ stránky/aplikace je udělán tak, aby byla stránka funkční i bez JavaScriptu a následně je obohacena o vylepšující skripty, pro prohlížeče se zapnutým JavaScriptem. Všechny ukázkové skripty je možné stáhnout z webových stránek nakladatelství.

Kniha mi přišla velmi dobrá, výklad srozumitelný (pokud tedy ovládáte JavaScript, styly a HTML), ukázky velmi dobře zvolené. Snad jen v ní mohlo být trochu více místa věnováno praktickým pluginům i s ukázkami – mám na mysli skripty a nikoliv obrázky – jejich použití (například místo skriptů na validaci formuláře mohl být podrobněji popsán plugin, který řeší ten samý problém, obdobně tomu mohlo být u kapitol týkajících se tabulek, obrázků, rotátorů zpráv). Ale to je jen drobná výtka, celkově se jedná a skvělou knihu. Pokud občas pracujete s JavaScriptem, určitě byste se měli podívat jak na jQuery knihovnu, tak na tuto knihu.

Hodnocení: 10/10.

Detaily o knize

  • Autor: Jonathan Chaffer, Karl Swedberg
  • Vydal: Packt Publishing
  • Datum vydání: 2009
  • Počet stran: 421
  • Typ vazby: brožovaná
  • Přílohy: –
  • Barva: černobílá
  • ISBN: 978-1-847196-70-5
  • Cena: 39.99$ / 24.99 £
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *