HTML a CSS – velká kniha řešení

27. června 2007

Představte si následující situaci – máte hotový grafický návrh webu a teď vytváříte odpovídající HTML a CSS kód a najednou narazíte na problém – třeba si nemůžete vzpomenout na ten správný image replacement, případně chce vložit Flash a nevíte, jak obejít aktivování Active-X prvků v MSIE? Nuže, pokud se webdesignér do takovéto situace dostane, co udělá? Zabrousí na web a najde řešení! Oč krásnější by bylo mít jednu tlustou knihu, kde by byla popsána většina problémů a jejich řešení z praxe webdesignéra? Oč jednodušší by pak byla jeho práce!

Předem upozorňuji, že podobnost s publikací HTML a CSS – velká kniha řešení, jejíž recenze je náplní tohoto článku, je jen čistě náhodná a k uvedenému úvodu mě svedl její název a tloušťka (cca 6 centimetrů, 900 stran). Sice jde také o knihu řešení, ale mnohé problémy, které se v ní řeší, asi běžného webdesignéra (který už má za sebou alespoň jeden hotový web) moc netrápí.

Kniha začíná nezbytným historickým úvodem, který popisuje začátky webu a válku prohlížečů. Následují základy HTML a stylů a pohled do budoucnosti těchto technologií.

Hlavní praktická část – nazvaná Řešení – obsahuje jednoduché postupy tvorby základních kamenů webových stránek – úprava textu, odstavce, odkazy, záložky, obrázky, seznamy, tabulky, formuláře, rámce (cca 350 stran). Což jsou ty nejzákladnější věci, takže nečekejte, že se dozvíte nějaké překvapivé novinky. To samé si můžete nastudovat z téměř libovolné publikace o stylech či HTML, navíc to bude ve většině klasických knih podáno uceleněji. Docela mě zarazilo, že v mnoha příkladech formátování vzhledu stránky se uvádí nejen čistá stylová verze řešení problému, ale i řešení za pomoci prostého HTML (například pro nastavování barev a jiných vizuálních vlastností), tedy postupy, které jsou v dnešní době dávno zastaralé a zavržené (originál je z roku 2005, tedy nic, co by tyto postupy omlouvalo).

Další „řešení“ jsou již trochu pokročilejší – pozicování, pluginy a multimédia, zvláštní funkce prohlížeče MSIE, prohlížečů řady Mozilla a dalších, meta informace, přístupnost a použitelnost, pokročilé techniky založené především na skriptování (jak na straně klienta, tak na serveru) – asi 300 stran. Poslední část tvoří přílohy s různými tabulkami a seznamy.

Jak už jsem se zmínil dříve, spousta z uváděných řešení (zejména vizuální formátování za pomoci HTML) je zastaralých a tedy nemají v této knize co pohledávat, na druhou stranu spousta novějších a poměrně zásadních řešení nebylo zmíněno (pokročilejší použití stylů, správné vkládání Flashe a další). A konečně některá řešení jsou prostě nefunkční (například layout s pevnou výškou), případně nepoužitelná (popup okna založená jen na JavaScriptu), a přitom by stačilo tak málo. Mnohé další oblasti, které se HTML týkají, zůstaly téměř nedotčeny – například SEO (dozvíte se sice, jak přidat stránku do Googlu, ale už se nedozvíte, jak vylepšit její pozici).

Celkově výběr řešení mě vůbec neuspokojil – v první polovině jsou příliš triviální a když konečně v závěru dojde na něco komplikovanějšího, tak se o tom autoři jen lehce zmíní, případně uvedou jeden příklad, který bohužel řádně neokomentují. Takže čtenář má sice nějaké to řešení, ale představuje pro něj černou skříňku. Proti převaze vysloveně triviálních postupů bych nic neměl – konečně i pro začátečníky se musí vydávat knihy. Ale potom by to mělo být na přebalu řádně vyznačeno a ne jako v tomto případě, kdy nakladatelství udává, že kniha je spíše pro pokročilé tvůrce stránek.

Nedovedu si dost dobře představit, komu bych mohl tuto bichli doporučit. Začátečníky, kteří se chtějí naučit základy, odradí rozsekanost výkladu. Nehledě na to, že by se z této knihy mohli nevědomky naučit spoustu zastaralých postupů. Na druhou stranu odborníci jistě ocení některé pasáže v závěru knihy, ale k čemu by jim bylo ostatních 600 stránek, to opravdu nevím. Co se dá dělat, budeme i nadále vyhledávat řešení na internetu a v noci i nadále snít o knize, která by nám poradila ve většině případů.

Název: HTML a CSS – velká kniha řešení
Autor: Marianne Hauser, Tobias Hauser, Christian Wenz
Vydal: Computer Press
Cena: 890 Kč (801 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *