Google utlumí a postupně ukončí vývoj Gears

23. února 2010

Google Gears je technologie (prakticky se jedná o rozšíření resp. zásuvný modul) zpřístupňující některé online aplikace z dílny Googlu v offline režimu. Využití nachází především u uživatelů, kteří potřebují pracovat například s e-maily, dokumenty a daty i v okamžiku, kdy nejsou v dosahu Internetu. Princip fungování je relativně jednoduchý: pokud není funkční či dostupné připojení k Internetu, doplněk Google Gears poskytuje a ukládá data z/do lokálního úložiště a synchronizaci s online aplikací provádí po připojení. V tomto režimu je možné provozovat elektronickou poštu na GMailu, online kancelářský balík Google Docs, plánovací kalendář Google Calendar a některé další aplikace. Podporovány jsou prohlížeče MS Intrenet Explorer od verze 6.0 výše a Mozilla Firefox 1.5 a vyšší; k dispozici jsou i mobilní verze pro Windows Mobile či Android.

Úvodní stránka projektu Google Gears

Úvodní stránka projektu Google Gears.

Společnost Google se nyní rozhodla utlumit a časem zcela ukončit další vývoj Gears ve stávající podobě. Důvodem jsou možnosti a schopnosti, jež by měl přinést nový webový standard W3C HTML5, který (kromě dalších vlastností) přinese právě i podporu lokálního úložiště dat. Další vývoj se tedy bude ubírat právě tímto směrem, přičemž lze předpokládat, že podpora offline práce s aplikacemi Google skrze HTML 5 bude postupně implementována do prohlížeče Chrome, vyvíjeného Googlem. Je takřka jisté, že díky implementaci nových norem postupem času zvládnou zmíněné nové funkce i další prohlížeče.

Je samozřejmé, že se přechod na novou technologii neodehraje ze dne na den. Google Gears tedy budou fungovat i nadále ve stávající podobě a přechod na novou technologii bude postupný. Do současné verze Gears ale již nebudou investovány žádné další zdroje a nebudou vyvíjeny nové funkce.

Google přitom deklaruje, že nemíní podporovat své rozšíření v prohlížeči Safari pod OS X Snow Leopard, zatímco uživatelé Internet Exploreru a Firefoxu (verze pro FF 3.6 se připravuje) mohou v tomto ohledu zůstat v klidu.

Zdroj: Gears API Blog.

Štítky: Zprávičky

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *