Fotografujeme makra (John Clements)

23. března 2007

Dochází vám při focení inspirace? Chcete fotit, ale už nevíte co? Zkuste makro – náměty pro makrofotografii jsou nevyčerpatelné a všudypřítomné. Vždy a všude, když nevíte, co vyfotit, vytáhněte (virtuální) lupu a podívejte se pořádně kolem sebe, určitě něco zajímavého naleznete – kapku, brouka, detail listu, květiny, zajímavou texturu…

Ovšem pořízením fotografie práce nekončí – většinou v tuto chvíli nastupuje Photoshop nebo jiný nástroj, který z pořízené fotky dokáže vytáhnout něco ještě mnohem lepšího. Pokud tomu nevěříte, alespoň si prolistujte kniha Fotografujeme makra – krom jiného tam naleznete vedle sebe fotky původní a jejich protějšky, na kterých fotograf strávil ještě několik minut až hodin aplikováním dalších softwarových úprav. Někdy to jsou změny sotva patrné, jindy až ohromující.

Tímto bych chtěl upozornit, že všechny fotografie v knize jsou na velmi vysoké úrovni, skrývají v sobě hodně inspirace pro fotografy i grafiky a zároveň jsou asi největším důvodem, proč si knihu pořídit.

Každé fotografii je povětšinou věnována celá dvoustrana – na první stránce je miniatura původního záběru, na stránce druhé je velká výsledná fotografie. Mezi tím se nachází několik poznámek popisující postup, screenshoty dialogů daného programu, informace, jakým přístrojem byl snímek pořízen (občas i parametry expozice) a při jaké příležitosti, několik obecných doporučení a konečně i skutečné využití daného snímku. Postupy jsou uváděny v různých programech (vždy podle autora fotografie), mnohdy jsou použity i méně známé pluginy. Autor se ale bohužel nenamáhal vložit odkazy na jejich výrobce, či nějaké další upřesňující detaily, které by vám pomohly tyto nástroje najít a podrobněji prozkoumat.

Nečekejte ale žádnou knihu plnou tutoriálů, kterak ze špatné fotografie vykouzlit ve Photoshopu nějaký digitální zázrak – berte ji spíše jako pozorování zkušených fotografů při jejich práci na digitálních úpravách fotografie. Dozvíte se sice, jak danou fotku upravili, ale nikoli už proč. Navíc postupy jsou poměrně stručné a předpokládají, že máte daný nástroj již „zmáknutý“.

Kniha Fotografujeme makra je celobarevná a vytištěná na kvalitním křídovém papíře. Její velmi netradiční uspořádání – sazba – vypadá sice velmi zajímavě a prudce elegantně, leč díky miniaturnímu bezpatkovému fontu je hůře čitelná (možná k tomu přispívá i trochu chaotické rozdělení textu do tří až čtyř sloupců).

Nicméně recenzovanou publikaci můžu směle doporučit, ale berte ji spíše jako zdroj inspirace pro výběr objektů svého makrofocení a také jakožto galerii nadprůměrných fotografií. Co se týče postupů, nejsou nijak zvlášť přínosné, převratné ani detailní.

Informace o knize

Název: Fotografujeme makra
Autor: John Clements
Vydal: Computer Press
Cena: 349 Kč (314 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *