DynamicDrive.com a dynamické skripty

8. září 2000

Máme tu opět pátek a další zajímavý server v našem pravidelném WebTIPu. Dneska jsme pro vás vybrali server dynamicDrive.com, který obsahuje velké množství dynamických skriptů, které můžete zdarma použít na vašich www stránkách.

V současné době pomalu mizí statické stránky a jsou nahrazovány stránkami dynamickými. Velké weby bývají generovány z databází, objevují se na nich různé ankety, diskusní fóra, různé hlasovací mechanismy, poskakující menu s rubrikami serveru, či skripty, které reagují různým způsobem na uživatelův podmět atd. Vytvořit užitečný DHTML skript tak, aby byl opravdu fungoval, není nic jednoduchého a proto vznikají servery, které se zaměřují na tvorbu těchto skriptů a nabízejí je svým čtenářům k volnému použití. Jeden takový server je v popisu již zmiňovaný dynamicDrive.com.

Zaměření webu

Server dynamicDrive.com je vlastně velkou galerií dynamických skriptů určených k volnému užití na vašich stránkách. U žádného skriptu není popsáno, jak vybraný skript funguje – vše je uzpůsobeno k tomu, aby si uživatel vybraný skript zkopíroval do schránky, odtud do své www stránky a vše mu hned fungovalo.

Grafické zpracování

Grafika odpovídá klasickému vzhledu informačních serverů. Pod logem v zelené menu vlevo je umístněn náhodně vybraný skript pro tento den, dále několik odkazů s informacemi o serveru, odkaz na partnera, kterým je wsabstract.com a ikonku dynamicDrive.com, která je určena pro umístnění na vašich stránkách:o)

Homepage DynamicDrive.com

Hlavní rubriky serveru jsou vytvořeny stylem jednoduchých záložek a jsou umístněny v horní části webu. Rozčlenění dynamických skriptů do jednotlivých sekci se nachází v prostředním největším sloupci asi v polovině obrazovky, úplně dole naleznete seznam několika „kouzelníků“, které vám pomůžou vytvořit si dynamický skript opravdu na míru. Ostatně – koukněte na výše uvedený ilustrační obrázek úvodní stránky.

Úvodní stránka dynamicDrive.com má pevnou velikost a funguje v rozlišení 800×600, podstránky se natahují podle velikosti okna prohlížeče – možná by to mohlo být děláno pouze jedním stylem. Jak už bývá u těchto stránek zvykem, je zde minimum reklamy – jeden banner 468×60 a pár ikon na konci stránky není nic hrozného.

Použitelnost serveru

Použitelnost dynamicDrive.com je bezesporu vysoká – potřebujete originální menu pro stránky? Není problém si vybrat z kategorie Menus and Navigation Systems – je zde několik skriptů na vytvoření menu ala Microsoft či skripty, které vám vytvoří menu schované v levé části obrazovky a které vám vyjete při najetí kurzorem myši či při pouhém stisku klávesy. Potřebujete skripty pro detekci rozlišení monitoru uživatele či zjistit druh jeho prohlížeče a podle toho jej přesměrovat na optimalizovanou stránku? Žádný problém.

DynamicDrive.com obsahuje několik desítek (možná i stovek – nepočítal jsem to) skriptů rozdělených do následujících kategorií, takže si vybere opravdu každý:

  • Menus and Navigation Systems
  • Special document effects
  • Scrollers
  • Image effects
  • Image Slide Shows
  • Mouse Trail effects
  • Links and buttons
  • Dynamic Clocks and dates
  • Text animations
  • Browser Window
  • DHTML Games
  • User/ System Preference
  • Other

Tvůrci dynamických webu mi jistě dají za pravdu, že občas se objeví problémy s provozem skriptu v různých prohlížečích. U webů tohoto typu je legenda značící, na kterém prohlížeči skript bude fungovat, prakticky nezbytností a tak se u zde u jednotlivých skriptů setkáte s různými doplňujícími obrázky. Pokud máte strach, že zde uvedené DHTML skripty nebudou fungovat pod Netscape Navigátorem, který není někdy kompatibilní ani sám se sebou :o). můžu vás uklidnit – velké množství skriptů je označeno značkou „ALL“ zahrnující Netscape 4.0 a Internet Explorer 4.0.

Součástí webu je diskusní fórum – samozřejmě určené k řešení problémů s dynamickými skripty. Pokud máte nějaký problém a umíte samozřejmě anglicky, nikdo vám nebrání v jeho využití. Dotazů a odpovědí je zde docela dost, nemusíte mít tedy strach, že by váš dotaz zapadl bez povšimnutí.

Těsně po dopsání článku jsem na dynamicDrive.com objevil ještě jednu užitečnou sekci – není sice tak obsáhlá, ale je zde několik odkazů s popisem na různé weby o HTML, JavaScriptu a kaskádových stylech. Uvedené zdroje jsou veskrze kvalitní, takže se nezapomeňte podívat na odkaz Web Resources umístněný vedle on-line generátorů skriptů (kouzelníků).

Závěrem článku

Server dynamicDrive.com bude užitečný všem, kteří neovládají DHTML, ale přesto by chtěli své stránky zpestřit nějakým užitečným skriptem, ať už je to menu či různé textové efekty. Rychle načítající design bez zbytečných obrázků je dalším kladem tohoto serveru.

WebTIP 8.9.2000 – dynamicDrive.com, http://www.dynamicDrive.com.

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy a vašeho komentáře na email redakce@interval.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Práce v zahraničí

    Srp 7, 2011 v 23:00

    Opravdu užitečný článek, už dlouho jsem tuto informaci hledal. Dík

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *