Diskusní fórum o FLASHi na were-here.com

11. května 2001

Pokud pracujete s programem Macromedia FLASH, jistě by vám neměl uniknout dnešní WebTIP. Dnes se blíže podíváme na server were-here.com, který je primárně určen k diskusím o všem co se týká FLASHe, animací, skriptování, kreslení atd. Na serveru lze však najít mnoho dalších věcí, které by vám neměly uniknout.

O serveru

Server www.were-here.com je určen především pro diskuse všech flasherů. Diskuse se zde vedou ve více než dvaceti virtuálních místnostech na rozličné témata. Na serveru naleznete kromě diskusí také velké množství zdrojových souborů, návodů a her. Design serveru je velmi střízlivě laděn do šedi-černé barvy a přesto, že je určen pro flash designery je proveden pouze v HTML, což je podle mne jenom ku prospěchu věci. Na serveru se nachází pouze jeden banner v horní části stránek a neobsahuje žádnou zbytečnou grafiku, takže doba stahování je velmi přijatelná.

Co zde najdete

Kromě již výše uvedených více než dvaceti diskusních skupin zde naleznete také menší množství článků věnovaných flash tématice. Přestože je článků poskrovnu jsou velmi kvalitní a najdete zde například rozhovory s  takovými flashovými velikány jako je Hillman Curtis nebo Todd Purgason.

O co méně je článků, o to více je návodů. V rubrice Tutorials je na výběr z více než stovky kvalitně zpracovaných návodů, které jsou zde rozděleny do kategorií: ActionScript, animace a efekty, hry, menu/navigace, zvuk/hudba, tipy a techniky a utility. Ke každému návodu je možnost stáhnout zdrojový soubor jak pro PC tak pro MAC a samozřejmostí je možnost si každý článek vytisknout. Pro lepší orientaci v návodech je zdrojový kód vždy vyznačen zeleně a nechybí ani ukázka právě vysvětlovaného skriptu. Pokud máte zájem prohlížet jen návody pro FLASH 5, pak je pro vás určena rubrika "Flash 5 Tutorials" ve které naleznete návody pouze pro nejnovější verzi tohoto programu. V návodech lze stejně jako na celém serveru vyhledávat.

Server were-here.com se může pochlubit velkou sbírkou zdrojových FLA souborů. V kategorii "FLA Downloads" lze nalézt necelé čtyři stovky zdrojových souborů z následujících témat: 3D, ActionScript, animace a efekty, hry, generator, JavaScript, matematické funkce, menu/navigace, stopy za myší, ostatní, struktura webu, Smart Clips, zvuk/hudba, textové efekty, utility a widgets (preloader, hodiny atd.). Stejně jako sekce "Tutorials" je sekce "FLA Downloads" rozdělena na část, kde lze stáhnout zdrojové soubory pouze pro FLASH 5. Každý zdrojový soubor je možné stáhnout jak verzi pro PC tak pro MAC a kromě jména autora a data přidání je samozřejmě možno podívat se na ukázku.

Také pokud hledáte hudbu, tak vás tento server jistě uspokojí. Na výběr zde totiž naleznete necelou tisícovku hudebních smyček volně ke stažení. Při prohledávání hudebních souborů bych snad vytknul jejich řazení, které je podle autorů. Mnohem více by mi vyhovovalo řazení podle hudebního stylu. Každou hudební smyčku si máte možnost stáhnout jak ve formátu WAV (PC) tak i AIF (MAC). Velkou výhodou je možnost poslechu smyčky v MP3, kdy se nejprve můžete rozhodnout zda si poněkud větší soubor s WAV/AIF stáhnete.

Pokud chcete na serveru trochu relaxovat přepněte se do sekce "Play Games!", kde máte na výběr z několika desítek her. Hry jsou velmi přehledně seřazeny podle kategorií: akční, adventury, arkády, kasino, klasika, ostatní, puzzle a sport. Pro hraní hry si vždy můžete vybrat z třech velikostí okna a pokud jste zaregistrovaní, pak můžete hru i oznámkovat.

Hledáte-li nebo nabízíte práci, pak je sekce "Career Center" to co hledáte. Na server můžete jak vložit svůj životopis a čekat kdo se vám ozve nebo můžete přímo vyhledávat z necelé stovky inzerátů, rozdělených do několika kategorií. Přestože sekce žadatelů o práci byla plná nových flasherů, sekce nabídek pracovních míst příliš aktuální nebyla… Že by přebytek flasherů? ;-)

V sekci "Directory" najdete katalogový vyhledávač stránek používající technologii flash. Odkazů se zde nachází necelá tisícovka což sice není moc, ale pokud věříte autorům, že jsou v databázi pouze kvalitní weby, tak je z čeho vybírat. Součástí webu je také galerie (Gallery), ve které naleznete opravdové skvosty jako "Balthazer", "Mono*crafts" nebo "Juxt Interactive". Jako každý web podobného zaměření tak i tento obsahuje seznam odkazů na podobně zaměřené servery na netu, kde mohou uživatelé čerpat informace pokud je nenaleznou zde.

Diskusní fórum

Přes dvacet diskusních skupin nabízí opravdu širokou škálu informací. Pokud nejste zaregistrovaní můžete příspěvky pouze číst, popřípadě nebudete mít přistup do některých soukromých diskusí. Celé diskusní fórum je vyřešeno velmi přehledně a lze se v něm snadno orientovat. Každá diskuse je moderovaná.

V diskusích se můžete věnovat těmto tématům: Flash 4 ActionScript, Flash 5 ActionScript, diskuse o XML, matematika, základní FLASH otázky, dobré stránky, kontrola stránek, nováčci, animace postav a cartoon, použití různých technik ve Flash, spolupráce s databázemi, hudba a zvuk, generator, 3D, teorie designu a technik, rastrová/vektorová grafika, kontrola HTML stránek, Showcase, webové programování, práce, Director, FAQ, návrhy, základní otázky a konverzace.

V diskusích je možno vyhledávat a u každého témata je vidět, kdy k němu byl přidán poslední příspěvek. Pro zobrazování příspěvků máte možnost také zapnout filtr, který zobrazí příspěvky staré maximálně jeden den, dva dny atd.

Závěrem

Server www.were-here.com je jistě užitečným zdrojem informací pro každého flashera, kde nalezne nejen plno informací, ale i odpovědi na své otázky. Každému uživateli programu Macromedia FLASH nelze než tento server doporučit k podrobnému prostudování.

WebTIP 11.5.2001 – were-here.com , http://www-were-here.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *