Devatero řemesel webdesignu

6. prosince 2002

Devatero řemesel – desátá bída, praví lidová moudrost. Ten dělá to a ten zas tohle, zpívá se pro změnu ve známé písničce. Jsem webdesignér říkám občas lidem a devět desetin z nich většinou nechápe, co tím vlastně myslím.

Lid obecný je přesvědčen, že webové stránky tvoří programátoři. Dělají se přeci na počítači, že, tak kdo jiný. Lidé z marketingu zase nedají dopustit na kreativní grafiky. Je webová stránka vizuální dílo? Je, tak grafika je přeci tím nejdůležitějším.

O tom, že je vzhled těžištěm webové prezentace, je přesvědčeno i mnoho zadavatelů. Začínám návrh webu vždy hypertextovým modelem obsahu, jeho struktury a vzájemných vazeb. Když pak takový návrh předvedu klientovi, tři vteřiny kouká na první stránku a pak se zeptá: No dobře, ale jak to bude vypadat?. Na tom přeci nezáleží, odpovím. Klient se zachmuří a v hlavě se mu začnou honit myšlenky o tom, proč zrovna on musel mít takovou smůlu, že padl na tak neschopného tupce, jako jsem já.

Společný jmenovatel všech podobných nedorozumění je v tom, že si lidé nedovedou představit, jak se vlastně webové stránky budují, z jakých ingrediencí se míchají a co podmiňuje jejich úspěšnost. Překvapivé je, že velmi často si to neuvědomují ani ti, kdo webové stránky opravdu tvoří. Přesněji řečeno, oni si to uvědomují, ale podvědomě (a někdy i vědomě) považují právě tu svou profesi za nejdůležitější, někdy dokonce jedinou důležitou.

Potíž je ale v tom, že webdesign, neboli navrhování webových stránek, není jedna profese. Webové stránky jsou syntetické dílo, k jehož zdárnému dokončení je třeba mnoha odborností a pokud některá z nich chybí, je zle. Které odbornosti to jsou? Dobrá, zkusím vyjmenovat ty nejvýznamnější oblasti:

  • informační architektura
  • grafický design
  • programovaní a kódování
  • aplikační design
  • kreativní psaní
  • marketing

Není to zdaleka všechno, protože jednotlivé obory můžete dále členit na specializace. Grafický designér, kromě toho, že by měl být specialista na web a nikoli na billboardy, může být navíc např. typograf, nebo návrhář uživatelského rozhraní. Aplikační designér může být odborník na databáze, systémovou analýzu, nebo interakční design. Programátor v JavaScriptu ne vždy umí naprogramovat uložené procedury pro SQL server atd.

A pak tu je ještě jedna profese – webdesigér. Vím, že to zní legračně, když mezi obory webdesignu řadím též webdesign, jenže jak jinak pojmenovat specifickou oblast použitelnosti (usability), přístupnosti (accesibility), projektování prožitku (user experience design), nebo optimalizace pro vyhledavače.

Není nezbytné, a většinou to ani není možné, aby každou odbornost reprezentoval jeden člen týmu. Navrhnout dobré stránky mohou tři lidé, pokud každý z nich ovládá víc specializací, a výjimečně renesanční osobnost někdy zvládne slušný návrh i sama. Důležité je, aby se na žádný kamínek mozaiky nezapomnělo.

Kdo ale má dbát na to, aby se na žádný kamínek mozaiky nezapomnělo, když každý člen týmu vidí před sebou hlavně ten svůj obor a považuje ho za nejdůležitější? No přeci webdesignér :-)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek srakyi.modry.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. Michal

    Čvn 19, 2010 v 19:25

    aspoň něco se po osmi letech nemění :)
    http://www.ghostshape.com

    Odpovědět
  2. Martin Konečný

    Úno 19, 2012 v 15:53

    Ten web se fakticky tváří, jako by byl z doby před deseti lety. Tady je taky pár kousků, kde se zastavil čas: http://www.kohinoor.cz, http://www.sovavsiti.cz, http://www.lozniobchod.cz

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *