Chrome 10: nové funkce a o 66 % rychlejší JS

9. března 2011

Společnost Google vydala novou verzi svého prohlížeče Chrome, která mění způsob nastavování a přidává o 66 % rychlejší JavaScript.

Verze 10 přichází jen pět týdnů po deváté verzi a s mírnou nadsázkou je možné, že tímto tempem se v příštím roce dočkáme i Chrome s označením 24 ;-)

Hlavní změnou je kompletně přepracovaná sekce Možnosti, která podle oficiálního blogu „pomůže dostat se rychle na správné nastavení, aniž byste museli donekonečna hledat způsob, jak importovat vaše záložky nebo změnit domovskou stránku. “ Namísto použití tradičních menu jsou Možnosti provedeny jako webové stránky, otevírající se v nové kartě, takže místo procházení položkami je možnost zadat do adresního řádku adresu konkrétního nastavení. Novou funkcí je také vyhledávání v konfiguračních položkách. Jak vypadá nastavení možností Chrome 10 můžete zhlédnout na následujícím videu.

Verze 10 také obsahuje nový javascriptové jádro V8 – Crankshaft, které bylo zahrnuto v posledních betaverzích. „Dokonce i ty nejsložitější webové aplikace poběží rychleji a budou mít lepší odezvu,“ pokračuje představení na oficiálním blogu.

Pro uživatele používající více počítačů je připraven nový synchronizační nástroj, synchronizující záložky, rozšíření, hesla a nastavení. Jedná se o snadno použitelnou funkci, vyžadující jen přihlášení pomocí účtu Google. K dispozici je i další bezpečnostní funkce, která umožní nastavit si vlastní šifrovací klíč, takže hesla jsou v bezpečí i v případě, kdy útočník zjistí přístupové údaje k účtu Google.

Další novinkou je režim sandboxu pro integrovaný Flash, který je ale k dispozici pouze pro systémy Windows Vista nebo Windows 7. Tento režim odděluje proces od ostatních procesů, čímž zabraňuje vzájemnému ovlivňování (např. při pádu Flashe) a posiluje zabezpečení systému.

Některé zdroje informují o odstranění podpory kodeku H.264, což by jistě nebylo překvapením – o tomto plánu jsme psali již v lednu, kdy Google tento krok zdůvodni lmožnými patentovými problémy. Pro přehrávání videa dle normy HTML5 bude Chrome podporovat jen open source kodeky Theora a WebM. Nakonec se ale zvěsti o absenci H.264 ukázaly jako nepravdivé, takže na definitivní tečku si ještě počkáme.

Další novinky Chrome 10:

  • Je možné nastavit výchozí zvětšení zobrazení (viz chrome://settings/advanced v sekci Obsah webu pod položkou Page zoom).
  • Ve stejné sekci můžete změnit minimální velikost písma (najdete pod tlačítkem Customize Fonts).
  • Hardwarová akcelerace videa.
  • Pokud jste nepoužívali oznámení o nových e-mailech na Gmailu protože nefungovaly, když bylo Chrome uzavřené, shledáte užitečnou podporu stránek na pozadí. „Aplikace a rozšíření, které využívají tuto funkci, mohou běžet dál i když uživatel zavře všechna okna prohlížeče. Tato okna není vidět, ale jsou schopna plnit úkoly, jako je kontrola změn na serveru a přednačítat obsah do místního úložiště,“ vysvětluje Google. Chcete-li vidět všechna rozšíření a aplikace podporující běh na pozadí, klikněte v menu Nástroje na položku View background pages.
  • Chrome automaticky zakáže některé zastaralé pluginy a nabídne možnost jejich aktualizace na nejnovější verzi.
  • Lepší zabezpečení proti malware.

Chrome 10 také opravuje 23 bezpečnostních chyb (z toho dvě jsou specifické jen pro Linux). Z tohoto počtu je celých patnáct hodnoceno jako velmi závažných, tři jako středně vážné a pět má nejnižší stupeň závažnosti. Na odměnách těm, kteří nedostatky objevili a nahlásili, bylo vyplaceno 15 274 dolarů.

Zdroje: Neowin, The Register, Google Operating System a Google Chrome Releases.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *