Ajax – Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikace (Asleson, Schutta)

30. května 2007

Již dříve zde byla vydána recenze na jednu z prvních knih o Ajaxu v českém jazyce. V jejím úvodu jsem se zmiňoval, že recenzovaná kniha vydaná nakladatelstvím Zoner Press není jediná a že Computer Press vydal víceméně ve stejné době obdobně zaměřenou publikaci. Nuže dovolte mi v následující recenzi této knihy ji tak trochu srovnat s dříve recenzovanou publikací.

Zatímco kniha AJAX a PHP – tvoříme interaktivní webové aplikace profesionálně obsahovala poměrně důkladný popis jak klientské, tak serverové části, publikace Ajax – Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikace se mnohem více zaměřuje na klienta – tedy JavaScript. Přičemž řešení na straně serveru je co nejvíce zjednodušené a je založené na Java servletech. I tak se výkladu kódu a vlastním příkladům věnuje minimálně (cca třetina knihy) a více se zaměřuje na „Ajaxové okolí“ – tedy další technologie a nástroje používané při práci s Ajaxem.

K prvnímu kódu a k výkladu základního objektu XMLHttpRequest se čtenář dostane až po přečtení úvodní kapitoly popisující historii webu, prohlížečů, serverových a klientských skriptovacích technologií. Následuje několik velmi jednoduchých příkladů, jež dynamicky mění obsah stránek a své požadavky posílají jako text, XML i pomocí JSONu. A několik praktičtějších ukázek – automaticky se obnovující stránky, okna s nápovědou, aktualizace dat v tabulce a automatické dokončování.

Další část obsahuje popis nástrojů vývojáře v JavaScriptu – tvorba dokumentace v JSDocu, validace pomocí různých rozšíření Firefoxu, DOMInspektor, kontrola syntaxe, komprese kódu JavaScriptu, použití objektově orientovaného programování v JavaScriptu. Následuje testování kódu JavaScriptu pomocí jsUnit – neboli vývoj založený na testech.

Ladění JavaScriptu nebývalo jednoduché, většina uživatelů se často spokojí s „alertováním“ – pokud si ale chcete rozšířit obzory a zefektivnit svou práci, začtěte se do sedmé kapitoly, která vás seznámí s několika ladícími nástroji (jak pro MSIE tak pro Firefox).

Poslední kapitola je takovou všehochutí – obsahuje všeliké nápady, odkazy na stránky, kam byste se měli podívat, upozorňuje na několik problémů, které se s Ajaxem vyskytují, a konečně také popisuje aplikační rámec Taconite, na němž autoři knihy spolupracovali.

Knihu Ajax – Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikace zakončují dvě přílohy. První předvádí několik ukázek základních manipulací s dokumentem, které fungují ve všech aktuálních prohlížečích, a druhá obsahuje přehled aplikačních rámců pro Ajax.

Srovnáme-li tedy obě Ajaxové knihy, zjistíme mezi nimi tyto zásadní rozdíly:

Publikace od Zoner Pressu je mnohem více zaměřena na konkrétní praktické příklady a tyto jsou postaveny na kvalitním – robustním základu. Kódy jsou důkladně vysvětlené a okomentované. Ale díky tomu, že podstatnou část knihy zabírají příklady, není již místo na povídání o dalších technologiích, které s Ajaxem souvisí.

Kniha Ajax – Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikace je na tom přesně opačně – k prvnímu kódu se dostanete až na straně 40 a navíc jsou uvedené příklady co nejvíce zjednodušeny, neošetřují různé problémy, které mohou nastat, a serverová část je občas reprezentovaná jen XML souborem odpovědi. Naproti tomu poměrně velká část knihy je věnovaná JavaScriptu a nástrojům pro práci s JavaScriptem, které samozřejmě využijete i při tvorbě Ajaxových aplikací. Neříkám, že to je špatně, je to prostě jiný přístup.

Zajímá-li vás nasazení Ajaxu v praxi na menším projektu a chcete-li co nejdříve vytvořit svou první Ajaxovou aplikaci – za kterou byste se nemuseli stydět a na kterou se nebudete bát spolehnout – pak vám jednoznačně doporučuji knihu vydavatelství Zoner Press. Je pro praxi a vaše Ajaxové začátky jako stvořená.

Naproti tomu, pokud si chcete spíše rozšířit své obzory – tedy spíše v té teoretické rovině – o další technologie, které možná v budoucnu uplatníte na velkém projektu, pak kniha od Computer Pressu bude ta pravá. Přece jen JSDoc, JSUnit, různé nástroje, aplikační rámce a technologie se hodí spíše na velké projekty. V takovém případě ale musíte oželet implementační detaily a spokojit se spíše s jednoduššími ukázkami, které mnohé problémy neřeší.

Název: Ajax – Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikace
Autor: Ryan Asleson, Nathaniel T. Schutta
Vydal: Computer Press
Cena: 289 Kč (260 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Předchozí článek webmotion.cz
Další článek mnich.org
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *