Adobe Photoshop CS – Kniha plná triků (Scott Kelby)

22. června 2006

Nejlepším a nejpoužívanějším nástrojem pro práci s bitmapovou grafikou je podle mého názoru Adobe Photoshop. Každý, kdo se s ním trochu blíže seznámil, mi dá určitě za pravdu v tom, že tento nástroj se za dobu svého vývoje rozrostl o tolik nových funkcí, že jen málokdo zná všechny jeho možnosti, a to už vůbec nemluvím o různých (v nápovědě mnohdy neuváděných) klávesových zkratkách a jiných drobných fíglech pro urychlení práce.

O těchto méně používaných funkcích se málokdy dočtete v obecných standardních knihách o Adobe Photoshopu. Většinou na ně narazíte spíše na odbornějších webových stránkách a v různých tutoriálech, kterých je na webu nepočítaně. Další možností jsou ale také knihy, které se nevěnují Photoshopu od začátku krok za krokem, ale předpokládají, že již máte jeho základy zdárně za sebou a obsahují jen spousty různorodých návodů, postupů a triků. Jednou z nich je i recenzovaná publikace Adobe Photoshop CS – Kniha plná triků od Scotta Kelbyho (kterému u nás vyšlo již několik úspěšných trikovo-tipových knih, i předchozí vydání této knihy).

Publikace je celobarevná a tištěná na křídovém papíře. Díky velkému množství barvených obrázků, screenshotů rozpracovaného dokumentu a jednotlivých dialogů programu, se ani začínající uživatel nemůže ztratit. Text je přiměřeně stručný a zpestřuje ho řada vtipných poznámek (jak je na to čtenář u Kelbyho zvyklý).

Kniha Adobe Photoshop CS – Kniha plná triků má netradiční – ale rozhodně zajímavou – třísloupcovou sazbu. Jeden sloupeček zabírá výklad, druhý obsahuje obrázky k výkladu a v tom posledním (na okraji stránky) je vždy jeden „rychlý tip“ – většinou se jedná o méně známou klávesovou zkratku, či jiný malý tip. Uvedené postupy jsou psané pro Adobe Photoshop CS. Špatná zpráva je, že pokud máte starší verzi, některé postupy vám fungovat nebudou. Naopak dobrou zprávou je důsledné uvádění klávesových zkratek jak pro Macy tak pro PC a dvojjazyčných názvů položek.

Tuto publikaci jsem začal číst s velkým nadšením, protože už při zběžném prolistování mě některé postupy zaujaly. Bohužel mé očekávání nebylo zcela naplněno – z uvedených postupů bylo pro mě zajímavých a přínosných asi jen deset, zbytek byl spíše pro začátečníky. Jinými slovy, zkušenější uživatelé by byli schopni po shlédnutí požadovaného výsledku dosáhnout cíle i bez čtení uváděného postupu. Opravdu jsem čekal spíše více různých technik, než jednoduchých postupů, jak nakreslit určité objekty. Co mě naopak mile překvapilo, byly stručné tipy na okraji stránek. Z celkového počtu 300 jsem si jich poznamenal asi čtyřicet.

Suma sumárum je Adobe Photoshop CS – Kniha plná triků rozhodně dobrá kniha pro začátečníky, kteří ještě nemají velké zkušenosti a především praxi, minimálně proto, že se z jednotlivých postupů naučí účinné „zkratky“, které jim v budoucnu ušetří spoustu času. Znalí uživatelé Adobe Photoshopu si v knize určitě také najdou několik zajímavých technik a ještě více krátkých fíglů, triků a klávesových zkratek. Ovšem je otázka, zda jim to bude za ty čtyři stovky stát. Pokud by jim šlo více o postupy a techniky, pak by se měli podívat raději na internet, na knihovny různých tutoriálů.

Informace o knize

Název: Adobe Photoshop CS – Kniha plná triků
Autor: Scott Kelby
Vydal: Computer Press
Cena: 399 Kč (359 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek dvd-obaly.com
Další článek strasidelny-hmyz.net
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *