7 mýtů o SSL certifikátech na vašem serveru

14. října 2014

V oblasti SSL certifikátů a šifrování existují trvzení, které odrazují provozovatele webu od zvýšení bezpečnosti svých návštěvníků. Jsou ale všechny pravdivé?

Společně se specialistou SSLmarket.cz Jindřichem Zechmeisterem jsme pro vás připravili souhrn klamných tvrzení, kterých se zákazníci před pořízením SSL certifikátů zbytečně obávají. Pojďme se na ně podívat.

1. SSL certifikát zpomalí server a web

Máme spoustu dotazů na možný výkonnostní dopad instalace SSL certifikátu na server. Nicméně zátěž na server je velmi malá. Ke složitějším výpočtům dochází pouze při ustavení šifrované komunikace, tzv. handshake. Procesory Intel mají od roku 2010 hardwarovou akceleraci hlavních šifrovacích algoritmů, který jejich výpočet výrazně urychluje .
Dnes již moderní prohlížeče umí navázat na předchozí šifrovanou komunikaci a nezatěžují tak server opakovanými handshake. SSL certifikát tedy v žádném případě váš web nezpomalí.

2. S certifikátem se doméně zhorší SEO hodnocení webu

Naopak, Google weby se SSL certifikáty ve výsledcích zvýhodňuje. Abych byl objektivní, je to ve skutečnosti malé zvýhodnění, ale je oficiálně potvrzené přímo vyhledávačem, který šifrování podporuje.

Více o prospěšnosti certifikátu na SEO webu najdete v článku Google zvýhodňuje weby se SSL certifikátem ve výsledcích vyhledávání. Oficiální oznámení Googlu o zvýhodňování webů s certifikátem je dostupné na blogu Online Security Blogu v článku HTTPS as a ranking signal.

Nyní zvládá přesun webových stránek na HTTPS i český vyhledavač Seznam.cz.

3. Pořízení certifikátu je drahé

To je jeden z velkých mýtů, se kterým se setkáváme na zákaznické podpoře docela často. Opravdu to tak není. Certifikát se nasadí na stávající server, a kromě instalace nejsou třeba žádné další úpravy. Dnes už díky SNI nepotřebujete samostatnou IP adresu pro každý certifikát. Samotný SSL certifikát pořídíte už od 349,- Kč za rok.

4. Návštěvníci se na váš web nedostanou

Nedostupnosti webu se není třeba obávat. I starší prohlížeče se na váš web dostanou.
Konflikty s kompatibilitou velmi starých prohlížečů existují, ale jsou minoritní. Jedná se o možný konflikt SNI a Internet Exploreru na Windows XP (ostatní prohlížeče tím netrpí).

Druhým možným konfliktem je SHA-2 algoritmus v podpisu certifikátu. V příštích dvou letech musí dojít k vyměnění certifikátů s SHA-1 za novější, které mají podpis s SHA-2. Windows XP však SHA-2 podporují až od SP3, takže pro starší verze nebude podpis důvěryhodný.

Díky SSL certifikátu chráníte i sebe. Pokud máte certifikát, nikdo vám nemůže dát za vinu ukradení údajů například při připojení přes oblíbené wifi-free. Dobře to rozebral „Drago“ na 404m.com: Certifikát Vám přinese více než lepší pozice v Google

5. Web se bude zobrazovat nesprávně, nebudou fungovat obrázky

SSL certifikát nezpůsobí nefunkčnost některých prvků webu. Pokud se tak stane, mohou za to prohlížeče, které blokují tzv. smíšený obsah. Jedná se o prvky, které jsou na zabezpečenou stránku načteny nezabezpečeným protokolem HTTP. Stačí všechny prvky na stránku načíst přes HTTPS, a používat relativní odkazy.

6. Instalace certifikátu je složitá, nebo vyžaduje zásahy programátora

V dnešní době je tomu právě naopak. Instalace SSL certifikátu je pro administrátora triviální úkon. Seriózní webhoster, například webhosting CZECHIA.COM, vygeneruje CSR a certifikát nainstaluje zdarma. U levných webhosterů bez zákaznické podpory musí klíče vytvořit zákazník a certifikát si na server sám vložit.

7. Budu potřebovat IP adresu, což znamená další náklady navíc

IP adresa pro každý certifikát byla v minulosti opravdu vyžadována, ale dnes již nutností není. Vděčíme za to technologii SNI, díky které webové servery IP adresu pro každý certifikát nepotřebují, a poradí si i s více certifikáty na jedné adrese. S rozšířením SNI jsou kompatibilní všechny moderní prohlížeče.

SSL certifikát na váš web rozhodně patří

Google ukázal směr, kterým se bude internet ubírat. Mějme na paměti, že bezpečí uživatelů má být pro nás vždy na prvním místě. Každý web by měl mít svůj certifikát a vše na webu se bude přenášet šifrovaně.

Konec nezabezpečených obchodů, přihlašovacích formulářů a hesel posílaných v plaintextu je nyní ve vašich rukou. Uděláte krok pro bezpečnost vašich návštěvníků?

Tento článek pro Vás připravil Jindřich Zechmeister, Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty ve firmě Zoner provozující projekt SSLmarket.cz, který nedávno úspěšně expandoval do Německa s projektem SSLmarket.de – (SSL Zertifikat) a Velké Británie. Platinový partner certifikačních autorit pro Českou republiku.

V případě dotazů se neváhejte obrátit přímo na mne jindrich.zechmeister(@)zoner.cz

Štítky: šifrování, SSL

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *