4 úspěšné české IT projekty, které zdolávají svět!

30. října 2014

Česká republika je dle vyjádření samotných firem mekkou programátorských mozků. Proto jsou IT firmy z Česka v zahraničí mimořádně úspěšné, a to nejen v Evropské unii.

Například software firmy Sonet zajišťuje chod platebních terminálů na ostrově Mauritius. Brněnská firma Avast má zase mezi svými zákazníky jen 1 % Čechů, celkem ovšem chrání takřka čtvrt miliardy počítačů po celém světě. Dále například projekt SSLmarket.cz je hlavní zprostředkovatel ssl certifikátů v České republice a postupně se rošiřuje do celé Evropy a má dokonce celosvětové ambice.

Jak uspět na zahraničním trhu?

Pro ryze českou firmu střední velikosti je náročné uspět na zahraničním trhu. Přesto se to však mnohým daří bez větších problémů. Aby byl vstup na zahraniční trh úspěšný, je podle vyjádření firem samotných nutné důkladně daný trh poznat a mít vlastní promyšlenou strategii. Každý trh má přitom svá specifika a důvěra zdejších zákazníků se získává pozvolna. Díky flexibilitě, zkušenostem a přizpůsobivosti uspěla i brněnská firma Sonet. Její software nepoznáte na první pohled, ale setkáváte se s ním denně, například při platbě platební kartou v obchodě.

Sonet – proudí přes nás miliardy korun

Tato firma však bdí nad pěti tisíci platebními terminály i na exotickém Mauriciu v Indickém oceánu. Nyní se rozšiřuje i do Maďarska. „Je velmi ojedinělé, aby se ryze české firmě povedlo proniknout na několik zahraničních trhů. Svůj úspěch budujeme krok po kroku sami. Pro každý trh si vybíráme spolupracovníky, kteří znají místní specifika,“ uvedla Lenka Bukalová z firmy Sonet. Firma o čtyřiceti zaměstnancích z „východní Evropy“ si dokázala získat důvěru významných hráčů v oblasti bankovnictví a plateb. Přes její software tak ročně protečou miliardy korun.

Safetica – chráníme cenná firemní data

Další firmou, která si může připsat výrazný úspěch na globální úrovni je Safetica. Software, který chrání firmy před únikem citlivých firemních dat, se jí daří prodávat do padesátky zemí. Právě špičkovými informačními technologiemi začíná být Česko ve světě proslulé. „Dnešní internetový svět je globální a dostat se do něj právě s technologickými řešeními není sice úplně snadné, ale rozhodně zde nejsou jen velmi těžko překonatelné bariéry známé z klasických průmyslů. A právě to, že český trh je poměrně malý, české softwarové firmy silně motivuje myslet na trhy další,“ konstatoval ředitel brněnské firmy Safetica Jakub Mahdal.

SSLmarket – děláme internet bezpečnější

V tomto nám dává za pravdu vedoucí projektu SSLmarket.cz Jindřich Zechmeister. Ač se zdá Česká republika velká, pro firmu zabývající se IT technologiemi je důležité včas rozšířit své podnikání i mimo hranice ČR. My jsme se zatím zaměřili na blízké evropské země. V dnešní době by měl mít na internetových stránkách SSL certifikáty každý provozovatel, který sbírá údaje zákazníků. Ať už se jedná o jednoduché přihlašovací údaje, nebo kompletní osobní údaje v objednávkovém formuláři. Většina důležitých institucí je naštěstí již dobře zabezpečena. Velmi nás například mrzí některé internetové obchody, které doslova hazardují s údaji svých zákazníků. Naštěstí dnes je již trend mít zabezpečený web a rostoucí počet spokojených zákazníků nám potvrzuje tento směr.

Avast – chráníme zákazníky před viry

Další úspěšnou firmou je antivirová firma Avast Software, která před škodlivými kódy chrání na čtvrt miliardy počítačů a mobilních zařízení na celé planetě. „Uživatelé v ČR tvoří jen zhruba 1 % našich zákazníků. Avast se hned od počátku svého působení soustředil především na vysokou kvalitu a inovace. Už od začátku jsme též naše produkty nabízeli v přeložených verzích, a tak se nám podařilo rozšířit do mnoha zemí ještě v raném stádiu internetu,“ vysvětlil provozní ředitel společnosti Avast Software Ondřej Vlček. Příběh Avastu dokazuje, že na globální poměry původně rodinná firma ze střední Evropy může v podnikání trumfnout obří kolosy, jako jsou kupříkladu americké firmy Symantec Corporation nebo Microsoft.

Štítky: SSL

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *